Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (0)
Стадионите няма да стават лунапаркове
Автор: Екип Burgas24.bg 10:18 / 30.07.2008Коментари (0)471
© Burgas24.bg
Доц. Ефрем Ефремов, член на Консултативния съвет към председателя на ДАМС: Едно от най-важните неща в тези поправки в Закона за физическото възпитание и спорта е, че за пръв път се регламентира публично-частното партньорство в спорта. Дават се преференции на спортните организиции, които кандидатстват за ползване на спортни обекти. Тези обекти могат да бъдат отдавани под наем на юридически лица с нестопанска цел, като срокът за лицензиране на кандидатите се увеличава от 5 на 10 години. Това е максимално допустимият срок в българското законодателство.

Дава се възможност за отдаване на обектите чрез т.нар. "право на ползване" за срок до 20 г. при определени условия. Те са: спортната организация да е ползвала същия обект в продължение на 10 г. преди датата на кандидатстване, да няма финансови задължения към държавата, да представи проект за модернизация и да осигурява достъп до другите съоръжения, ако обектът, за който кандидатства, е многофункционален. Важно е да отбележим, че редът за отдаване под наем за ползване се определя от Правилник за приложение на закона, който в момента е готов, но е в процедура по съгласуване. Председателят на ДАМС има право да внася промени и предложения при подадена кандидатура за концесия. Промените гарантират, че спортните съоръжения няма да се превърнат в лунапаркове.

Регламентирани са и критериите за националните спортни и туристически обекти. Списъкът е отворен. Дано да има нови обекти, които да бъдат включени към него.

Доживотните олимпийски премии бяха увеличени на три минимални работни заплати, като сега са включени не само олимпийските шампиони, но и олимпийските медалисти. Това беше дълг към нашата спортна слава, който чак сега започваме да връщаме.

Очакваме тези промени да раздвижат хората, свързани със спорта. Огромен процент от спортните бази в България е общинска собственост. Нужни са повече ангажираност и инициативност, защото ползването на тези бази не е само право, но и огромно задължение. Световната практика е доказала, че най-добрите спортни обекти се създават при ползотворно сътрудничество на държавата и частния капитал. Първата крачка за привличането на инвеститори е направена. Досега реално не съществуваха законови основания за инвестиции в спортни бази. Оттук нататък следва Министерският съвет да приеме Правилника за приложение на промените и да се появят първите реални кандидатури. Досега желаещите са много. Немислимо е ползвателят да променя предназначението на спортните обекти, защото законът предвижда жестоки санкции. Много подробно са регламентирани и условията, при които има отказ или отнемане на лиценза на спортни федерации и организации.

Източник: в. "7 дни спорт"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!


Актуални Четени Теми
Григор Димитров стартира с победа надпреварата в Рим
Черноморец търси изравняване на серията с Балкан в полуфиналите на НБЛ
Григор Димитров стартира атака на титлата в Рим днес
Инспектираха "Арена Бургас"
Италиански клуб покани футболен талант от Бургас

Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: