Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (0)
ОбС-Бургас прие новата спортна наредба
Автор: Екип Burgas24.bg 12:38 / 23.02.2016Коментари (0)1110
Край на сагата с разпределението на субсидиите в спорта! Преди минути общинските съветници приеха новата наредба за финансово подпомагане на бургаските спортни клубове, предаде репортер на Burgas24.bg

Съвсем очаквано, лобисткото предложение на Румен Ангелов финансовите средства да бъдат разпределени 50 на 50 между индивидуални и колективни спортове беше отхвърлено. Едва 13 общински съветници гласуваха "за", 23-ма се обявиха "против", а 10 гласуваха "въздържали се". Наредбата в окончателния й вид бе приета с 33 "за" и 5 "против".

Докладната за новата наредба разпали страстите в местния парламент до червено и накара общински съветници и спортисти да се хванат гуша за гуша. Над три часа пропуските и предимствата в нормативния акт се гледаха под лупа, а нападките и обвиненията в залата на общинския съвет осезаемо прехвърлиха границите на добрия тон. Инфарктната точка се разгледа под номер 2 в дневния ред, а заради огромния интерес, по изключение в залата бяха допуснати камерите на всички телевизии.

Напрежението се нажежи допълнително от десетки представители на спортни клубове, които от ранни зори заеха своите места, нетърпеливи да изкажат своята позиция по най-конфликтния въпрос - разпределението на субсидиите от бюджет 2016. Както съобщихме неколкократно, в ябълката на раздора се превърна лобисткото предложение на общинския съветник от ГЕРБ Румен Ангелов паричните помощи да се разпределят по равно между колективните и индивидуалните клубове. То изправи на нокти колективните спортове, за които наредбата предвижда 70% от финансирането.

Те се обединиха около мнението, че твърденията на Румен Ангелов са неверни и меко казано обидни. Повечето от тях са категорични, че ако предложеното изменение бъде прието, са готови да преустановят дейността си. Декларацията, под която подписите си поставиха общо 20 куба, бе представена от Петко Янков - БК Делфин.

Председателят на постоянната комисия по спорта Калчо Белов подчерта, че за изготвянето на наредбата и процентното съотношение в нея е изработен алгоритъм за изчисление на точките на всички клубове.

"Старата наредба - хубава или лоша - работеше. Сега предизвикахте война. Защо тези неща не се обсъдиха преди изборите, а точно сега? Сега всички мълчим като мушнати гайди", изказа се Бойко Миразчийски от НФСБ. "Вие настъпихте котарака, сега се чудите по кой път да хванете", намеси се в типичния си стил колоритният Ангел Божидаров.

Зам.-кметът Лорис Мануелян отбеляза, че през 2009-а година община Бургас е подпомагала едва 15-тина клуба, докато сега цифрата им надхвърля 100.

"Поддръжката на спортната база струва 3 милиона и половина. Политиката е такава, че парите да отиват в клубовете, които развиват спорта като социална функция, които възпитават децата да не пушат и да не затлъстяват. Ако тази наредба влезе днес, до средата на март ще започнем да разпределяме средствата. Никой не претендира, че наредбата е съвършена, ако има нередности, ще се оправят в движение", увери Мануелян.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!


Актуални Четени Теми
Григор Димитров стартира с победа надпреварата в Рим
Черноморец търси изравняване на серията с Балкан в полуфиналите на НБЛ
Григор Димитров стартира атака на титлата в Рим днес
Инспектираха "Арена Бургас"
Италиански клуб покани футболен талант от Бургас

Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: