Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (2) | Вчера (1)
Цвети Пиронкова си уши булчинска рокля, баба й плете бебешки дрешки
Автор: Екип Burgas24.bg 13:42 / 02.06.2016Коментари (2)1238
© Burgas24.bg
След големите успехи на корта Цвети Пиронкова пристъпва към една от най-важните крачки в живота.

Тя ще каже "да" на дългогодишния си приятел Михаил Мирчев след месец. Бившият футболист от "Локомотив" (Пловдив) е неотлъчно до любимата си в Париж. Двамата се обичат много и са заедно повече от 6 г.

"Цвети вече си уши булчинската рокля. Показа ми я на снимка. Сватбата ще е в хотел "Маринела" в София, но няма да е много голяма - максимум до 100 души", разкри братът на първата ни ракета при жените Енчо Пиронков. Сестра му все още не е обявила кои ще са кумовете.

Приготовленията за тържеството вървят успоредно със състезателната дейност на Пиронкова. Цялата ѝ рода е в трепетно очакване на големия ден. Баба ѝ Елисавета вече плете бебешки дрешки за правнуците, тъй като сестрата на Цвети, която живее в Лос Анджелис, трябва скоро да роди.

"Живот и здраве, дано и Цеци да ни зарадва", моли се възрастната жена. От години тя събира всички публикации за Цвети, подредила ги е в четири дебели тетрадки - нещо като биография на знаменитата тенисистка.

Сега Елисавета е неотлъчно до телевизора и следи бляскавите изяви на внучката си.

"Всички са до нея - баща ѝ Кирил, майка ѝ Радосвета, братовчедът Красимир и нейният любим Михаил. Нашето момиче в момента играе най-зрелите си мачове и ще бие", убедена е бабата.

Преди да тръгнат за "Ролан Гарос", бащата на Пиронкова заръчал на дъщеря си да бъде по-скромна, ако победи.

"Всички видяха, че Цеци се е вслушала в съвета на татко си.

Тя само вдигна ръце, когато надви ракета №2 в света Агнешка Радванска. Нито се просна на земята, нито скачаше, както обикновено правят другите при подобен успех", коментира Елисавета. Следващата съперничка на Пиронкова бе бившата №1 в света на двойки Саманта Стоусър (Авл).

Самата Елисавета изпроводила внучката си за Париж с думите:"И 102-а да бъдеш, ти си първата тенисистка на България". Бабата на Цвети се моли единствено тя да се върне без травма.

Преди успеха на "Ролан Гарос" Пиронкова игра на турнири в Мадрид и Рим, където падна рано. Близките ѝ се притеснили. Единствено баща ѝ Кирил им вдъхнал кураж. "Не се безпокойте, нашето момиче ще се мобилизира и ще покаже възможностите си", казал той на съпругата си Радосвета.

Братът на Цвети не е на себе си от радост. Според него победата на сестра му над Радванска е по-тежка от всички други, които Пиронкова е постигала досега. Мачът е бил психически изтощителен, защото продължи 3 дни с прекъсвания.

"Сестра ми ми писа на вайбъра, че е много щастлива", сподели Енчо.

Той твърди, че подготовката ѝ за "Ролан Гарос" не била по-различна.

По думите му един тренировъчен неин ден минавал обичайно - сутрешен крос на Гребната база в Пловдив, след това 2 часа тенис, обедна почивка, после пак игра с допълнително физическо натоварване.

В началото на състезателната си кариера Цвети носела талисмани. Но от 10 г. ги изоставила.

"След "Ролан Гарос" сестра ми има още изпитания - заминава за Англия. Ще играе в Бирмингам и Ийстбърн", уточнява Енчо.

Еуфорията от последните успехи на Цвети е завладяла и пловдивчани, които редовно тренират на нейните кортовете.

Те се простират върху 15 декара в една от най-атрактивните зони на града - зад Гребния канал.

Цвети закупи от общината мястото за 250 000 лева през 2011 г. Сега там има 5 червени корта, три твърди и 1 зелен, т.е. с тревна настилка.

Имотът е ограден, от северната страна са посадени иглолистни храсти. Плачеща върба хвърля сянка върху новоизградената трибуна с над 100 места. Навсякъде е аранжирано с цветя и блести от чистота.

"Голяма е Цвети! Тя и брат ѝ Енчо са много свестни. Редовно играем на корта с тях. Носят духа на Пловдив, борят се и дават най-доброто от себе си", казва 32-годишният Мирослав Цолов. Той и Цанко Коломов през ден тренират на кортовете на Пиронкова и се виждат с именитата ни тенисистка.

"Много е скромна и в същото време сърдечна. Направи страхотен обрат на "Ролан Гарос". Да биеш № 2 в света с 10 поредни гейма, го могат малко тенисисти", коментира Цолов. Приятелят му добавя за Цвети: "Възпитана, културна, отдадена на спорта".

Двамата млади мъже предпочитали базата на Пиронкови, защото било спокойно, чисто и уредено. Таксата за час е 10 лева.

"Това е джентълменски спорт и няма нужда от крясъци и викове, както е на други места в града. Това е една от малкото бази в страната, устроена по този безупречен начин", казват Мирослав и Цанко.

С поддръжката се занимавал лично бащата на тенисистката.

Освен че тренира дъщеря си, Кирил косял и поддържал кортовете. Имал си тракторче за косене. Жена му Радосвета също идвала да помага.

В източната част на базата е издигната едноетажна постройка. Тя разполага с бани, сауна, съблекални, има и оборудвано кухненско помещение. Предстояло строителство на голяма сграда със съблекални, столова, спа център и корт за скуош, както и фитнес.

"Сградата ще е 600 кв. м разгърната площ. В момента уточняваме плана и през есента започваме строителството. Цвети ще се изявява като треньор. Така ще предаде опита си на талантливите наши тенисисти", казва Енчо.

Той не крие, че скоро сестра му ще има собствена академия в родния си град. Доста хлапета се интересували кога ще заработи школата. Искали лично Цвети да ги тренира.

Тя е най-голямата реклама за Пловдив.

Това, което Цвети прави, е много повече от бюджета, който отделяме за популяризиране на града, казва кметът Иван Тотев.

Той уточни, че общината е проявила жест, като е продала парцела си на преференциална цена. Имотите, където е и този на Пиронкова, били значително по-скъпи, тъй като попадат в екологична зона. Наблизо е обширна гора, която е в Натура 2000.

Източник: "24 часа"

Още по темата: общо новини по темата: 18
06.06.2016
05.06.2016
02.06.2016
01.06.2016
01.06.2016
31.05.2016
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.


Актуални Четени Теми
Алина Коломиец и Жана Пенчева с по един медал от "Жулиета Шишманова" в Бургас
Григор Димитров започва участие на Мастърс 1000 в Мадрид
Григор Димитров започва в Мадрид в утрешния следобед
Григор Димитров очаква своя съперник на корта днес в Мадрид
Григор Димитров стартира там, където сензационно победи Новак Джокович

Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: