Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Михаил Билалов обясни защо "Стани богат" спира и какво му е казал Ники Кънчев
Автор: Екип Burgas24.bg 19:43 / 09.06.2018Коментари (0)10093
©
- За два месеца “Стани богат" не само се превърна в най-популярното предаване на БНТ, но успя да мине рейтинга и на новините на Нова тв, които се излъчват по същото време. Защо “Стани богат" стана толкова гледана игра, г-н Билалов?

- Не мога да съм сигурен, но имам няколко предположения. Първо, това е предаване, което не те кара да си тръгваш “от глупав по-глупав" със сигурност - съдя го по себе си. “Стани богат" ти дава информация и те забавлява едновременно. А под забавление разбирам напрежението, вълнението и агонията, през които минава участникът, за да спечели. Не се сещам за много игри, които така добре да съчетават джакпот и опасност. От друга страна, дори да нямаш никакъв късмет за сметка на определени познания, имаш шанс да спечелиш и всичко зависи само от теб. 4 хипотези и един отговор. Тоест 1/4 шанс, без да знаеш нищо!

А какво остава, когато знаеш! В живота, колкото и да си добър, винаги зависиш от някого или нещо - в тази игра не е точно така. Зрителите го усещат и играят от дивана вкъщи, за да изпробват себе си, т.е. шоуто ги въвлича в интригата. Освен това българският гражданин, който винаги се чуди откъде са парите на този или онзи и не без основание вярва, че знанието отдавна не може да ти послужи за нищо, тук е напълно обезоръжен. Оказва се, че може. Що се отнася до моя принос, мога само да се радвам, ако помагам нещата да вървят добре.

- Хубавите неща свършват бързо, така стана и с първия сезон на играта по БНТ. Тя спира на 13 юни. Защо толкова рано?

- Защото след по-малко от седмица започва световното по футбол, а срещу футбола не се рита. От септември продължаваме.

- Предвиждат ли се промени в играта наесен, когато се очаква и новата програмна схема на БНТ?

- Нямам такава информация, а и това е въпрос, който трябва да отнесете към продуцентите. Чувал съм обаче, че промени се правят, когато настъпи известна зрителска умора, а шоуто едва започна.

- Всички почитатели на играта знаем наизуст нейния сценарий от предишното ѝ излъчване у нас. Защо сега в нея няма кръг “Най-бързият печели", в който с лесен въпрос се конкурират няколко избрани да участват?

- Знам, че промяната е наложена, защото мисията на “Стани богат" сега е да представи хора от различни социални групи, с различни професии, възраст или образование, което няма как да се случи, ако играчите се избират на принципа на бързината, т.е. сравнително случайно.

- С вашата поява - имам предвид друг водещ на “Стани богат", сравнението между вас и Ники Кънчев беше неизбежно. Но подобни сравнения се правят във всяка сфера на живота, както и в изкуството, когато примерно и Род Стюарт, и Сара Брайтман изпълняват свои версии на “Тиха нощ, свята нощ". Няма как да избягаш от сравнение и на играта на Тодор Колев и Анета Сотирова във великолепната пиеса “Догодина по същото време" с тази на Наум Шопов и Лилия Маравиля. Как се чувства един актьор или водещ, когато знае, че предстои да бъде сравняван с някой друг? Какъв трябва да бъде водещият на “Стани богат"?

- Сравненията никога не са ме занимавали особено, защото това не е състезание за водещи. Всеки има собствен стил - или го приемаш, или не. Ще ви дам един пример на езика на музиката. Когато през 1980 г. вокалистът на AC/DC Бон Скот умря, на негово място дойде Брайън Джонсън, който никога не се е правил на Бон Скот, защото и да иска, не може.

Може да си по-добър или по-лош от човека преди теб, но никога същият. Иначе за водещия няма някакви точни правила от типа: сега седнете, погледнете участника в очите и го питайте жена му в публиката ли е. Трябва да знам правилата, а другото е интуиция, която проявявам в конкретната ситуация. Нещата в това шоу са непредвидими както за мен, така и за участника.

- Познавате ли се с Ники Кънчев и говорихте ли си за играта?

- Бях негов гост в “Дарик", когато започна “Под прикритие", но не съм го свързвал с играта, защото тогава почти не се задържах в България и нямах представа, че води и “Стани богат". Когато получих предложението, си писахме, той каза, че в началото ще е трудно, и беше прав.

- Изглеждате строг водещ, а всъщност се проявявате като добър човек, защото често се опитвате да помогнете на играча с някакъв допълнителен въпрос. Защо го правите?

- Целта ми като водещ не е да саботирам участника, което вие вероятно възприемате като помагане. Но на някои участници в първия момент им трябва време, за да се окопитят. Все пак не си разменяме познания в кухнята, а в национален ефир. Понякога паметта блокира, има стрес, вълнение, страх да не се изложиш - човек не разсъждава в познати за него условия. Искам участниците да запазят добър спомен от играта. Но това не трябва да ви подвежда - добрината ми си има лимит.

- Как се подбират участниците в “Стани богат"? Имаше няколко играчи, които бяха описани от медиите, след като показаха липса на елементарни знания.

- Всеки, който иска да участва, може да попълни анкетната карта на страницата на шоуто. Идеята е да се дава шанс на повече хора, които са интересни по различен начин. Ако очаквате да кажа, че има спад в общата култура на участниците, това не е проблем на “Стани богат". Имаше хора, които се представиха повече от отлично, но за тях никой не говори. Това ми се струва по-притеснителното.

- Каква игра е “Стани богат"? Преди време Любен Дилов-син я беше определил като игра, за която се подготвяш цял живот.

- Последната фаза от играта на шах, за която някои се готвят цял живот, се нарича “ендшпил". Бекет я нарича “Краят на играта". Не бих причислил “Стани богат" към фундаменталния човешки опит. Определям я просто като интересна телевизионна игра.

- Подобна подготовка, оказа се, е нужна и за водещия. Изискване на лицензодателя на играта е водещият да може да отговори най-малко на 30% от въпросите сам, без никаква помощ. За да ви изберат, очевидно сте покрили това изискване. Продуцентите изпитваха ли ви?

- На дъската и с тебешир в ръка - не. Имаше проби, на които присъства представител на лицензодателя “Сони". Материалът беше изпратен в Англия и след одобрението му стартираха първите епизоди.

- Знанието се придобива с четене. Наскоро излезе изследване, което показва, че едва 6% от българите четат по 100 книги годишно, другите - доста по-малко. Как ще коментирате? И в тази връзка кои са вашите любими книги?

- Ще го коментирам като нещо, което не е типично само за българите, защото е световна тенденция. Поддържането на невежеството и отглеждането на посредственост е добра възможност хората да не разбират какви техники се ползват, за да бъдат манипулирани и заблуждавани. И ако всички днес се оплакват, че качеството на масовото средно образование не струва, то е ясно защо. Чрез незнание и невежество  “елитът"  държи на  разстояние  “обслужващия персонал"и не позволява тази граница да бъде премината.

Въпреки това не съм съгласен с мантрата, че младите хора днес изобщо не четат. Всяко поколение е обвинявано в неграмотност, докато не израсне и не започне да обвинява децата си в същото.

Аз съм от поколението, което, когато не играеше, четеше. Започнах с “Макс и Мориц", минах през сп. “Паралели" и “Космос" и после завих към класиката. Днес съм всеяден. Чета всичко, което поддържа интереса ми и след десетата страница.

- Кой и как ви покани за водещ на “Стани богат"? Вие защо се съгласихте?

- Поканата получих от програмния директор на БНТ Надя Костова и главния редактор на играта Христо Хаджитанев. В началото даже стана известно объркване и в първия момент реших, че съм поканен за участник. Не бих отказал и този вариант, защото харесвам шоуто още от Франция. А защо съм се съгласил? Най-малкото, защото утре не бих се чувствал неудобно от факта, че съм се забъркал в това.

- Може ли да кажете някои от най-интересните въпроси в играта? Като за 100 000 лв. например.

- Никога не съм виждал въпрос за сто хиляди лева. Когато ми се случи, ще ви кажа.

- Завършвате НАТФИЗ, но после учите и в Националната консерватория по драматично изкуство в Париж. Защо ви беше нужно допълнително обучение? Има ли разлика между двете висши училища, които обучават в изкуство?

- За мой късмет завърших в класа на проф. Николай Люцканов, който ми даде всичко, което трябваше да знам за тази професия. Но ако искаш да се развиваш на чужд пазар, трябва да познаваш и неговите изисквания. Влязох в парижката консерватория с тази цел. Има определени разлики в нещата, които съм учил тук и там, но има и правила, които са вечни и важат навсякъде.

- Защо станахте актьор? Повлия ли ви и това, че родителите ви са актьори?

- “Миньор е моят татко, миньор ще съм и аз" изобщо не е моят случай. След класическата гимназия си въобразих, че ще следвам класическа филология, но си дадох сметка, че голямо четене ще падне, затова предпочетох ВИТИЗ. И досега не съм убеден, че съм актьор. Повече от двайсет години имам и друга професия, така че гледам на актьорството като на едно от нещата, които съм правил и правя. Като на нещо по-интимно. Нещо, което е само за мен.

- В момента играете в няколко постановки на Народния театър, дори и на рождения си ден имахте представление там - “Нощна пеперуда" на Явор Гърдев, също и в Сатиричния театър, както и в сериала “Скъпи наследници" по Би Ти Ви. Как избирате ролите си, умеете ли да отказвате?

- Някои роли съм харесвал, на други съм се навивал, трети съм отказвал. Ако говорим за театъра, с Явор направих няколко неща, защото съм харесвал всяко от предложенията му. Други съм превеждал сам, което означава, че също съм ги харесвал. По отношение на киното и сериалите не си мислете, че чета по двайсет сценария на ден. Пазарът е много малък, а производството, както стана ясно за всички, е доста ограничено и е истински лукс да попаднеш на роля, която освен всичко друго да ти бъде и интересна. Хубавото е, че все пак ми се случва.

- Има един период от живота ви във Франция, когато сякаш зачерквате актьорската си кариера и правите фирма за ландшафтен дизайн, след като сте завършили тази специалност във Версайското училище. Защо?

- Когато отидох във Франция, ме тресеше пионерският ентусиазъм, че само да завърша консерваторията, и френската киноиндустрия ще ме удави в предложения. Само че във Франция, ако не си французин, си обречен да играеш руски мафиоти до края на живота си. И то, ако приемем, че агентът ти е много добър. Затова се наложи да се огледам много бързо и да се преквалифицирам в специалност, с която да мога да си издържам семейството. По-късно създадох и фирмата си, с която обслужвам поръчки на клиенти и досега.

- Били сте готвач във френски ресторант. Кой ви научи да готвите?

- Аз си мислех, че мога да готвя, преди да отида във Франция. Оказа се, че наистина само съм мислел. Там бях обучаван от различни хора. Започнах буквално от нулата. Беше си като в казармата. Сега съм благодарен, че мога да приготвя нещо набързо за тесен кръг от петдесетина души.

- Защо повечето известни шеф готвачи са мъже?

- Нямам научно обяснение. Предполагам, че ако мъжете трябваше да готвят по принуда всеки ден, нямаше да са чак такива творци в кухнята. Едно е храната като преживяване, друго - като задължение. Да не говорим, че готвенето е свързано с десет-дванайсет часа, в които нямаш време да подгънеш крак. Работата изобщо не е толкова лека, колкото изглежда по филмите. А и в кухнята често пъти се крещи. Предполагам, че тези неща отказват жените.

- Защо има толкова много кулинарни тв предавания според вас - не само в България, а и по света? Преди време Брижит Бардо дори се беше възмутила, че цяла Франция готви и не се интересува от нищо друго.

- Когато изчезнат сериозните анализи, се появяват готвенето, песните и танците. Това е друга тема. Някъде четох, че само в “Амазон" се предлагат над 8000 книги с рецепти. Но това не е ниша, която се отваря сега. В Европа и САЩ се готви масово по телевизията още от 50-те години. Проблемът е, че често пъти рецептите нямат нищо общо с живия живот и накрая получавате един буламач.

Ние, българите обаче, преди да се научим да готвим, трябва да се научим как да си поръчваме. Наскоро един познат ми се оплака, че отворил ресторант, наистина доста изискан, с чужда кухня, в който обаче един като седне, поръчва супа, другият до него си поръчва направо десерта, после се сеща, че не е ял и салата, и никой не изчаква никого, а в кухнята става истинска лудница. Лично аз съм виждал как хора влизат например в тайландски ресторант и питат има ли мешана скара и много се сърдят, ако няма. Има още много да наваксваме в културата на храненето.

- В едно телевизионно интервю казвате, че сте най-добрият баща. Защо? Децата ви как коментират вашето участие в “Стани богат"?

- Защо съм най-добрият баща?! Ами защото децата ми нямат друг. Това е, с което разполагат. И двете ми момичета не гледат телевизия. Имат си собствен свят, затова и не коментират работата ми.

- Как възприемате славата?

- Не ме вълнува. В момента ме занимават други неща, като да се видя със стар приятел или да намеря една книга, която издирвам отдавна.

- За какво мечтаете?

- Да започна всичко отначало и да го изживея по същия начин.

CV

Михаил Билалов (53) е един от най-популярните и успешни български актьори. Хората, които го познават отблизо, го наричат “енциклопедичен тип". Той завършва Националната гимназия за древни езици и култури, после ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов" (1989 г.), 4 месеца учи в Националната консерватория по драматично изкуство в Париж, след което завършва второ висше по ландшафтен дизайн във Версайското училище.

Участва в тв сериалите “Под прикритие", “Четвърта власт", “Връзки", “Скъпи наследници". Носител е на театралните награди “Аскеер" и “Икар". В момента играе в “Името" в Сатиричния театър и в “Разделям двойки по домовете" в Младежкия. От два месеца всеки делничен ден е и на тв екрана като водещ на най-популярната игра “Стани богат" по БНТ, пише "24 часа".



Още по темата: общо новини по темата: 420
06.01.2019 »
09.11.2018 »
15.10.2018 »
19.09.2018 »
03.08.2018 »
01.08.2018 »
предишна страница [ 1/70 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Почина патриарх Неофит
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: