Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Слави Трифонов се извини за думите си на добричлии!
Автор: Екип Burgas24.bg 15:07 / 05.02.2019Коментари (13)11668
© Bgtourism.bg
"В четвъртък вечер в предаването ми гостува Ивелин Михайлов. Благодарение на него и на още няколко българи съмишленици, в Италия има паметник на българския хан Алцек. Паметник, който самите италианци пожелаха. Впечатляващият монумент се намира, забележете - на площад “Хан Алцек" в градчето Челе де Булгерия, което се намира в подножието на планината... България. 

Площад “Хан Алцек", Челе де Булгария, планината България. Казвам отново това, за да видите какво е отношението на италианците към паметта на онези наши предци - българи, допринесли за мира и културното многообразие в Южна Италия. 

Та, в това предаване, с Ивелин Михайлов си стиснахме ръцете да работим за издигането на паметник на хан Аспарух, брат на хан Алцек, в столицата София. Не заради друго, а именно заради паметта към нашите предци. Ако ги нямаше тях – нямаше да ни има и нас, нямаше да я има и България - тук, на това благодатно място. 

Длъжен съм да се извиня на онези, които от думите ми в четвъртък са почувствали, че принизявам мащаба и значението на съществуващите досега паметници на хан Аспарух. Затова ще направя някои уточнения. 

Най-големият паметник на хан Аспарух е в Добрич - издигнат е по повод 1300 години от създаването на България. Паметник на Аспарух има още в Исперих, както и край Каспичан. Каменен хан Аспарух пък е част от мемориала над Шумен “Създатели на българската държава". Бюст - паметник на хан Аспарух има във Варна. А съвсем отскоро паметник на създателя на българската държава се издига в град Стерлча. Монументът е изработен, забележете - от петима монголци в Улан Батор. 

Значи, в Стрелча има паметник на хан Аспарух, направен от монголци, но в българската столица София няма никакъв. Мен лично ме е срам, че в София няма паметник на основателя на българската държава. И ме е срам не от вчера - още през 2008 г. с моя екип подехме инциатива да има паметник на хан Аспарух в София. Да, България не е София. Добрич е също толкова България, колкото и София. Колкото и Стрелча. Колкото и Каспичан. Но всяка горда с историята си европейска държава в своята столица има паметник на основателя на държавата. Не и София. В София има Бронзовата къща. Нея показваме на хилядите туристи в столицата. 

Аз, както и Ивелин, смятаме, че в столицата на България трябва да покажем и онова, което ни прави горди българи. А със сигурност горди българи ни прави хан Аспарух - основателят на българската държава. Държава, която се е съхранила над 13 века в ключов регион, докато други ранносредновековни държави днес съществуват само в историческите атласи. 

Вярвах, че да има паметник на хан Аспарух в София не търпи две мнения и само може да бъдем единни в нещо подобно. Но всъщност изживях дежа вю - във фейсбук, където пуснах публикация по темата, видях същите коментари, които преди 11 години чух от софийските общинари. И заради които нищо не се случи. Хан ли да е, кан ли да е, с кон ли да е, без кон ли да е, що да е в София, а не в Плиска...

Ето някои красноречиви коментари под моята публикация: 

Коментар 1: “Има-няма паметник - не е толкова важно, дори не знаем как е изглеждал".

Коментар 2: “Ами, направи ти ве, масончето ми той". Масончето съм аз. 

Коментар 3: “Хайде, кога ще излезе новият дует с великата Софи Маринова?" 

Коментар 4: “Да направите на Бойко паметник, на хан Аспарух няма смисъл вече, така или иначе има в Исперих".

Ей това сме ние. Но пък за мое щастие - не сме само това. За каузата да има паметник на хан Аспарух в София получих немалко подкрепа. Такава например получих от мотоклуб “Хан Аспарух". За мен особено ценна е подкрепата на обикновени българи. В лично съобщение до мен една обикновена българка, пожелала анонимност, ми написа следното: "Не бих се определила като патриот – тази дума звучи твърде помпозно. От 19 години работя и живея в Германия и за да получа постоянно работно място, взех немско гражданство. Не, не съжалявам. Щастлива съм, не съм по-малко българка. Искам да подпомогна финансово изработката на паметника. Дайте ми, моля ви, банкова сметка, за да преведа, колкото мога“. Край на цитата. Има и такива българи. 

Ще ви прочета още едно съобщение, което получих: "Заставам в подкрепа на каузата на Слави Трифонов за издигане на паметник на хан Аспарух в София.“

Едва ли ще познаете, че това съобщение е от... Ставри Калинов. Получих го в четвъртък вечер – в същата четвъртък вечер, в която в предаването имаше скеч Ставри Калинов – образ, който е вдъхновен от неподражаемото отношение към думите на истинския Ставри Калинов. Това не му пречи да подкрепя каузата. Защото тя е над честолюбието. 

Оказа се, че от 20 години Ставри Калинов има проект за издигане на паметник на хан Аспарух на мястото на бившия мавзолей на Георги Димитров. 

Ей това сме ние – и едното, и другото. Вече съм сигурен, че дори някой да поиска да изградим наново мавзолея, няма да сме 100 % против, пак ще сме "ту партс“ – "фифти-фифти“. 

Но има неща, за които трябва да сме заедно. И това са нещата, които ни правят българи. Добре е да го осъзнаем, за да не приключим рано-рано и с тази важна за нас, като българи, инициатива. Тези думи бяха за това", написа във Фейсбук Слави Трифонов.



Още по темата: общо новини по темата: 1302
14.12.2019 »
14.12.2019 »
10.12.2019 »
07.12.2019 »
22.11.2019 »
21.11.2019 »
предишна страница [ 1/217 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
А къде са думичките : "...извинявам се..."?
0
 
 
Преди два дни плюйте ,че не знае къде има паметници на Аспарух.Сега се извинява но вие пак плюете защо пък се извинява.Е няма такъв народ.
+4
 
 
Голяма мастия си.Невежа!Празноглав,куха.Ако беше наясно с общата си култура,нямаше да се дъниш,че да се извиняваш.Не може всичко да е в столицата.И защо ?Като новия център на Скопие ?Да бяха направили и Шипка в София ?С какво е свързан кан-а в София?С нищо!!! София е от 130 г.столица на България ,а Аспарух е от повече от 13 века на днешната територия ,но основал столица Плиска.И преди него е баща му Кубрат.И на него трябва да вдигнем паметник.Щом в Италия има на синът му Алцеко,що да няма на баща им.Още повече историята доказва,че годината 681 е по скоро края на една война в земите на Византия,загубена от василевса през август 680г. А Кубратова България е основана 632 г.и много българи са живяли в Мизия преди Аспарух да дойде.Ама Учиндолския каун от къде да знае това.Той иска да се изтъкне с паметник на Аспарух в София.Понеже според него другаде в България нямало.Пък сега,като разбра,че има...ми що няма в София.Ми що не питаш какво прави Моча на Съветската армия на пъпа на София бе КЕЛЕШ или Альошката в Пловдив,Русе или Бургас ?Ко му к..у..р..а стърчат,като тук са присъствали,като окупатори и гаранти на преврата ?Що ,като си толкова отворен не предложиш вместо Моча ,да издигнете на Кан Аспарух паметник там ?
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Близки издирват Димитър Малинов
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: