Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Известна тв водеща отказва да получи призовка, обвинена е за пране на пари
Автор: Екип Burgas24.bg 19:50 / 20.06.2019Коментари (0)6004
©
Телевизионната водеща Радост Драганова е с повдигнато обвинение за пране на пари, като в основата на това е соларният парк в брезнишкото село Кошарево.

Съоръжението за зелена енергия е направено с капитали, основно на кипърския бизнесмен Харис Кунтурис, върху земя, предоставена от Драганова и зет й Венцислав Гоцев. 

Радостина Драганова получава призовката в понеделник, 17 юни, на излизане от столична болница. Заедно с нея е и баща й, а при изписването я чакат полицаи. От доста време те упорито я търсят, за да й връчат призовката. Драганова обаче категорично отказва да я получи, като настоява да се консултира с адвокат. Юристи са категорични, че няма такова изискване при връчване на призовка, писа "Уикенд“. 

Ден по-късно водещата изважда болничен лист, който й дава право да не отиде в прокуратурата, за да й се връчат обвинението. Според запознати около връчването на призовката се е разиграла цяла одисея, понеже Драганова през последните седмици се е лекувала с различни диагнози в две болници, а вече има и издаден  болничен лист. През част от това време предаването й "Мармалад" върви на екран с направени по-рано записи. Явно за Би Ти Ви няма значение факта, че тя на два пъти досега една от водещата им беше осъдена на първа инстанция от кипърския бизнесмен Харис Кунтурис, който е скандално изваден от общия им енергиен проект. 

Конфликта между някогашните съдружници Харис Контурис, Радостина Драганова и Венцислав Гоцев датира още от 2016 г.. Водещата и зет й имат земя и проект за соларен парк и привличат Харис Кунтурис, който влага още в началото 800 000 евро в общото начинание. Ангажиментът е той да осигури финансирането и по-нататък, а документацията и  строителните книжа да се движат от Радостина Драганова. Точно когато фотоволтаикът започва да печели, Харис Кунтурис е изваден от общата фирма, а самият той научава това съвсем случайно. Между бившите съдружници започват съдебни дела, още повече, че кипърският бизнесмен е вложил в проекта над 1,6 млн. евро. 

През миналата година след решение на съда той внася, както повелява законът, 90 000 лева, за да блокира сметките на фирмата, която стои зад парка. Причината е очевидна – това е предпазна мярка да не бъде източена и той да си получи парите, които е предоставил. През август 2018 г., както показва Търговският регистър, е регистрирано с 20 лева уставен капитал дружеството "Нови глобални решения" ЕООД на някой си Николай Киров, за когото се твърди, че работил при Драганова. За най-голяма изненада се оказва, че тази новоизлюпена фирма била дала заем за фотоволтаика в брезнишкото село Кошарево. Затова всички приходи от соларната инсталация се пренасочват към "Нови глобални решения", за да се погаси кредитът, с който е "финансиран" обектът в село Кошарево. Тепърва предстои да се разбере как фирма с 20 лева капитал влага огромни суми в соларен парк. Има версия, че парите били осигурени от полския гражданин Марчин Каптурски. Разследване обаче показва, че такова лице не съществува. 

По повод "полската връзка" запознати твърдят, че в МВР има сигнал, според който Венцислав Гоцев е бил в контакт с полския гражданин Аркадиус Скодовски, издирван от полицията "в цяла Европа с бюлетина", както пише в сигнала. Полякът бил много богат и у нас се подвизавал с фалшиви документи. "Разказа ми, че е дал 100 000 евро за проекта на Венцислав Гоцев и Радост Драганова" – твърди подателят на сигнала. 

Но, ако все пак парите е дал мистериозният Марчин Каптурски, защо те не са преведени по банков път? Законът срещу изпирането на пари изисква суми над 20 000 лева да бъдат превеждани по банков път. Къде са разходните документи за предоставения заем на фотоволтаика и в какъв размер е този кредит? А може би средствата са давани на ръка, но това може да се тълкува като пране на пари! И как дружеството на Николай Киров ще финансира фотоволтаика, след като то е регистрирано няколко години по-късно? Въпроси, на които Радост Драганова ще трябва да даде отговори, след като изтече болничният й лист. 

Източниците ни са категорични, че с подобна призовка и обвинение ще се сдобие най-вероятно и съдружникът на тв звездата Венцислав Гоцев. Юристи дори предполагат, че финансирането на фотоволтаика може да заинтригува дори и спецпрокуратурата, защото той свързва в една група Николай Киров, Радост Драганова и Венцислав Гоцев. 

Самият енергиен проект започва да работи на 10 януари 2012 г., като по-късно се налага да се тегли банков заем. Харис Кунтурис в този момент дава 800 000 евро, с които е осигурено самоучастието на съдружниците при вземането на кредита. Тази допълнителна вноска е направена на 31 март 2012 г. и това е неговата втора парична инвестиция в парка в с. Кошарево.  Решено е тези 800 хил. евро да му се върнат, веднага след като се получи първият транш от банковия кредит – до 5 април 2012 г., при това с лихва. На 22 юни 2012 г. банката дава 2 млн. лева, но от тях не е преведена и стотинка на Кунтурис, твърди той. По-късно версията на Драганова и Гоцев е, че парите са дадени от някаква трета фирма - "Еко Солар Р“ ООД. Документите обаче показват, че точно кипърският бизнесмен е осигурил парите. 

Общият бизнес на тримата съдружници приключва през 2016 г., когато фотоволтаикът започва работа и вече излиза на печалба. Тогава Кунтурис научава случайно, че вече не е съдружник в производството на зелена енергия, въпреки че не е имал намерение да се оттегля от бизнеса. Все пак той започва реално да печели, а самият Кунтурис настоява, че е вложил много свои пари. 

Той започва поредица от дела срещу бившите си съдружници, за да възстанови инвестициите си. Дава и интервю за "Уикенд", а после и за други медии, в които разказва перипетиите си. Две от делата вече са приключили на първа инстанция в негова полза. Според решение на съда по едно от тях няма нито едно доказателство, което да сочи, че към 22 юли 2016 г. е имало каквото и да е основание за прекратяване на участието му в перспективния енергиен проект. Напротив, Драганова и Гоцев трябва да му върна огромни суми пари, които той е вложил и парка, при това с лихвите. 

Радостина Драганова, освен от зелена енергия, се оказа, че има интерес и към отглеждането на индустриален коноп за медицински цели. Дамата е сред малцината в страната, които са успели да получат разрешение за това, като нейното е подписано лично от бившия земеделски министър Румен Порожанов. Запознати твърдят, че за това печелившо начинание тя била открехната от бизнесмена Майкъл Струмейтис и неговата жена Цеци Красимирова, ветерани в този печеливш бизнес. 

Докато Драганова и Гоцев елиминират Харис Кунтурис от общата им фирма за соларна енергия, сестрата на пернишкия бизнесмен се оказва вложител в КТБ. При това тя е вложител със сума над гарантираната от закона. Родената в миньорския град и живееща в САЩ Силвия Кромър, по баща Гоцева, в медийните си изяви обяснява, че заедно с НПО "Ние, гражданите“ е подала сигнал по Глобалния закон Магнитски, търсила е за съдействие двама сенатори на Флорида, а също и губернатора на щата. С две думи, вложителката е сред най-активните рупори на банкера –беглец Цветан Василев, който според нея е жертва на прокуратурата и институциите! Гоцева или Кромър, както е американската й фамилия, има една закрита фирма и една действаща фирми, в която е съдружник с баща си Симеон Гоцев.

Тя вложила в КТБ, по нейни думи, пари, които изкарала от продажба на бизнес имот, а също и спестявания. Въпросният имот в Перник и е от 188 квадрата, като към него има и навес. Родителите й го дарили през 2008 г. Въпреки яростните си атаки срещу прокуратурата и институциите тя все пак е успяла да сключила цесии за над 341 000 лева за спестяванията си в КТБ. 

Любопитно е, че бащата на Силвия и Венцислав Гоцеви пък е съдружник с руснаци и украинци. В компанията "Гардения ВВВ“, Симеон Гоцев е заедно с украинеца с български паспорт Вадим Лобачов и казахстанците с руски документи Наталия Акимова и Вячеслав Левушкин, като интересите им са в областта на туризма. Любопитно съвпадение е, че и самият Цветан Василев, в чиято защита са медийните изяви на сестрата Силвия Кромър, също разчита на руски покровители.



Още по темата: общо новини по темата: 1302
14.12.2019 »
14.12.2019 »
10.12.2019 »
07.12.2019 »
22.11.2019 »
21.11.2019 »
предишна страница [ 1/217 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Мобилните оператори вдигат месечните абонаменти
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: