Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ветото на президента мина в парламента
Автор: Екип Burgas24.bg 17:28 / 23.03.2020Коментари (1)1385
©
Ветото на президента Румен Радев върху двата текста от Закона за извънредното положение - за санкциите при разпространение на фалшиви новини и за пределните цени на всички продукти мина в парламента. При новото разглеждане на закона депутатите отхвърлиха текстовете със 118 гласа, само 14 гласуваха "за", а 56 се въздържаха.

Депутатите се събраха извънредно днес, след като вчера Радев обяви, че ще върне за ново разглеждане част от текстовете в закона. Мотивите му са, че някои от текстовете няма да важат само в извънредното положение заради начина, по който са записани, нарушава се правото на свободно слово.

В текстовете за ограничаване на спекулата пък няма легална дефиниция за това какво са "необосновано ниско цени" и как се разграничават те от времето, в което няма извънредно положение. По-рано депутатите подкрепиха единодушно ветото на извънредно заседание на правната комисия, а преди малко го гласуваха и в пленарната зала. Така двата текста от закона, който бе приет окончателно миналата седмица в петък, няма да важат.

Това бе 20-то вето на държавния глава и първото му за 2020 г. Последното беше наложено на 26 юли 2019 г. върху Закона за военното разузнаване.

Сред законите, на които държавният глава наложи вето са: Закона за концесиите, Закона за опазване на околната среда и водите, Закона за отбраната и въоръжените сили, Закона за бюджета на НЗОК за 2018 година, Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, Закона за посевния и посадъчния материал, Закона за банковата несъстоятелност, Закона за приватизация и следприватизационен контрол, на Административнопроцесуалния кодекс, Закона за държавната собственост, както и Закона за корпоративното подоходно облагане, върху Изборния кодекс и върху ратификацията на закупуването на F-16.

Заседанието в пленарната зала продължи малко над два часа, в които депутатите разгорещено спориха. Чуха се обвинения в опити да се политизира извънредното положение, а народните избраници Спас Гърневски от ГЕРБ и Стоян Мирчев от БСП след забележка и наказание от председателката на НС Цвета Караянчева за острия си език.

"Винаги в тежки времена в България вашата партия се е държала безотговорно и се е занимавала с терористичните ви и болшевишките ви интереси.", започна яростна реч срещу комунизма Гърневски и така получи наказанието си.

От парламентарната трибуна прозвуч и поезия - от страна на Александър Симов от БСП, а след това се изпадна в поредица от лични обяснения.

"Ние не излязохме в грипна ваканция, за да покажем единство пред българския народ и да вдъхнем кураж на всички. Не успяваме да покажем това днес", каза Искрен Веселинов от "Обединени патриоти" и призова за разумен тон и смирение.

"Миналата седмица на петък 13-и се случи нещо историческо и аз се гордеех, че успяхме да постигнем нещо заедно в името на българските граждани. Много ми се иска днес като излезем всеки да помисли отстрани какъв сигнал подава парламентът към обществото. Искам да ви кажа, че съвсем не е добър. Хората започнаха да са по-солидарни отколкото са били някога. А ние какво постигаме с тези караници? Днес може само да ме е срам. Сега е най-важното да запазим здравето на българските граждани", заяви от трибуната депутатът от управляващите Александър Ненков.

От ВМРО пък поискаха от партия "Воля" да присъстват на заседанието. "Цяла парламентарна група да не е ангажирана с проблемите на България, не е допустимо. Нямам против пак да присъстват по дъждобрани", каза депутатът Юлиан Ангелов.

Спорните текстове бяха разгледани от депутатите още сутринта на Правна комисия. След приключването на работата там, заседанието мина неочаквано бързо и с консенсус.



Още по темата: общо новини по темата: 14346
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
06.03.2024 »
05.03.2024 »
04.03.2024 »
предишна страница [ 1/2391 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Удариха една чикия на Рунтьо да олаби контрите,че ще се контузи.Да си кротне егото де...зеления чорап.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Олиото стигна цената на зехтина
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Близки издирват Димитър Малинов
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: