Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Единствено България от своите съседи не е забранила достъпа до църквите
Автор: Екип Burgas24.bg 17:28 / 14.04.2020Коментари (9)1488
© Burgas24.bg
Вижте как на Балканите ще посрещнат може би най-пустия си Великден досега. Как ще е при нашите съседи и как ще при нас.



Гърция


В Гърция Светия синод на Гръцката православна църква обяви още в началото на месеца, че църквите ще останат затворени по време на светите празници.

Гръцката църква прикани вярващите да се молят у дома и увери, че "ще излъчи Светата литургия със средствата на новите технологии".

Тази седмица пък гръцкото правителство заяви, че обмисля да забрани напълно движението на лични автомобили в навечерието на Великден и на самото Възкресение, за да осигури стриктното спазване на ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса в критичния момент.

Ако в крайна сметка мярката бъде приета, тя ще бъде приложена от 20 часа вечерта на Велика събота, когато затварят магазините.

Властите в Атина се притесняват, че макар и църквите да са затворени, много хора ще предприемат пътувания, за да се съберат със семействата и приятелите си.

Правителството разбира умората на гражданите и ако тази мярка бъде приета, тя ще бъде последната преди постепенното разхлабване на ограниченията през май.

Северна Македония

В съседна Македония също предприемат подобен на гръцкия подход. Властите приеха строги мерки за ограничаване на движението по време на празниците.

Забраната там започва още по-рано - от 17 април в 16 часа и ще продължи до 21 април вторник в пет часа сутринта.

Също така бе прието и предложението на Главния координационен кризисен щаб от четвъртък до вторник да се забрани движението и събирането на групи, т. е. да се затворят всички паркове, места за излети, местата за почивка в националните паркове и гори и вилните зони по време на предстоящия празник.

 

Румъния

Църковните власти в Румъния отмениха поклонението за Цветница и решиха, че литургията за Възкресение Христото ще бъде отслужена без миряни.

Изповеди и причестявания ще могат да се извършват както досега, само в домашни условия. При влизане в жилището на вярващия свещеникът ще използва калцуни за еднократна употреба и санитарна маска, ще измие ръцете си със сапун и ще ги дезинфекцира, и ще използва само предмети, които преди и след това се дезинфекцират, посочва Светият синод.

Обредният хляб за Великден ще бъде благословен на Велики четвъртък и ще бъде опакован в отделни пакети, които ще бъдат раздавани в петък и събота безплатно на вярващите в специално устроени за целта места извън църквите. Обслужващият персонал ще носи защитни маски и ръкавици.

Литургиите на Велики петък и за Възкресение Христово ще бъдат отслужени от църковните служители без присъствие на вярващи.

В полунощ, когато бият камбаните на всички църкви, вярващите със запалени свещи могат да излязат на балконите и прозорците и да се поздравят с "Христос воскресе" и "Воистина воскресе" от дистанция минимум два метра.

Благодатният огън ще пристигне в Румъния от Ерусалим на 18 април и ще бъде разпределен сред делегатите на епархиите на международното летище Отопени.

Делегатите ще носят защитни маски и ръкавици и ще спазват социална дистанция, посочва още Светият синод на Румънската православна църква.

Как ще е у нас?

На изминалата Цветница много миряни спазиха призивите на властите да останат у дома и нямаше опашки пред църквите. Тази година Българската православна църква реши да не раздава върба на Цветница, именно за да няма струпване на хора.

Въпреки това в някои храмове в страната и София имаше някои нарушения, като например приемането на причастие с една и съща лъжичка.

За предстоящите празници от църквата обаче предприемат още мерки. За да няма струпване в храмовете, миряните ще чакат навън, на разстояние един от друг.

На Велики Петък, след изнасянето на светата Плащаница и поставянето й в средата на храма за поклонение, ще бъде покрита с найлоново или PVC покривало, като след всеки богомолец ще се почиства с дезинфектант.



Още по темата: общо новини по темата: 14346
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
06.03.2024 »
05.03.2024 »
04.03.2024 »
предишна страница [ 1/2391 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Каква е ползата от изолацията вкъщи? Да не се събират хората в паркове, ресторанти, театри и т.н., ако позволим религиозни събирания на хора за великден? Случаите на заразени с корона вирус могат да се умножат по десет само заради този празник, както се случи в други страни, преди да се вземат строги мерки. Чл. 37 т. 2 от Конституцията: „Свободата на съвестта и на вероизповеданието не може да бъде насочена срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала или срещу правата и свободите на други граждани” https://www.facebook.com/SpreteTsurkvataKoronaviru
sa/
0
 
 
Чудим се какво толкова им липсва, че няма да ходят на църква? По-добре, че достъпа до църквите е забранен - тъкмо едни кожодери по-малко по празниците. Поне хората ще си спестят пари за супер скъпите свещи и подаръците на поповете.
0
 
 
Защото "Господ е българин", ама ще ги видим след 2 седмици рџ?ћ
-1
 
 
И ще ви платим цената, (дано не съм прав)
+1
 
 
Вярата ни е запазила през вековете!!!Четете и разберете какво е епидемия и пандемия,военно и извънредно положени,пък ние в България 30 години сме в извънредно положение!!!Поздрави!!!
0
 
 
Нали трябва да се изпълни прогнозата за бум около и след Велик ден за да може да ни затворят до 13 юни и после да гледаме къде с*р*т гладни...А в същото време да се усвоят едни милиярди от шепа алчни безгръбначни управляващи и техните поддръжници....
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: