Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Премиерът Бойко Борисов ще участва в Срещата на върха ЕС- Западни Балкани
Автор: Екип Burgas24.bg 11:32 / 06.05.2020Коментари (1)1296
©
Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в Срещата на върха ЕС-Западни Балкани, организирана от хърватското председателство на Съвета на ЕС, която ще се проведе днес, 6 май. Предишната среща в този формат се състоя по инициатива на премиера Борисов по време на българското председателство на Съвета на ЕС през май 2018 година в София и даде силен тласък на европейската перспектива на Западните Балкани, както и стимул за организирането на новата среща на лидерите през настоящата година.

Планираната първоначално да се проведе в Загреб среща, днес ще се осъществи чрез видеоконферентна връзка, предвид кризата с коронавируса. Фокусът ще бъде поставен върху подкрепата на ЕС за Западните Балкани за справяне със здравните и икономически последици от COVID-19.

В срещата на върха ще участват държавните или правителствените ръководители на държавите-членки на ЕС, лидерите на шестте партньори от Западните Балкани, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, председателят на Европейския парламент Давид Сасоли, Андрей Пленкович, премиер на Хърватия, която понастоящем председателства Съвета, Жозеп Борел, върховен представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, както и представители на Европейската банка за възстановяване и развитие, Световната банка, Европейската инвестиционна банка и Съвета за регионално сътрудничество.

Очаква се в рамките на срещата на върха да бъде приета декларация, с която лидерите от ЕС да потвърдят подкрепата си за европейската перспектива на Западните Балкани и да демонстрират силна европейска солидарност към региона, както и нуждата от общоевропейско единство за справяне с безпрецедентната криза. Сътрудничеството и подкрепата на ЕС към региона е в размер на повече от 3,3 млрд. евро и надхвърля всички помощи, предоставени от други партньори за страните от Западните Балкани.

Премиерът Бойко Борисов ще потвърди българската подкрепа за пакета от мерки за региона за справяне с непосредствените предизвикателства и последиците от кризата. Според българския министър-председател това е проявление на европейската солидарност и свидетелство за ангажимента на ЕС към страните от Западните Балкани. По инициатива на премиера Борисов страната ни вече оказа помощ по двустранна линия на Република Северна Македония и на Сърбия с предоставянето на 230 защитни костюма за многократна употреба. Подготвят се и проекти за подкрепа за държавите от региона по линия на българската помощ за развитие на стойност над 200 000 лева.

Независимо от пандемията и успоредно с мерките за излизане от кризата, България продължава да работи в подкрепа на страните от Западните Балкани, включително в контекста на съпредседателството ни с Република Северна Македония на Берлинския процес. България счита, че европейската перспектива на страните от Западните Балкани е най-важният стимул за постигане на стабилност, сигурност и просперитет в региона, като е от значение систематичното отчитане на напредък, включително по отношение на поддържането на добросъседски отношения и разрешаването на открити въпроси със съседите. Важни за нас остават и въпросите за подобряване на свързаността и приобщаващото регионално сътрудничество.



Още по темата: общо новини по темата: 14346
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
06.03.2024 »
05.03.2024 »
04.03.2024 »
предишна страница [ 1/2391 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 06.05.2020 г.
0
 
 
Абе , този как се оправя с езиците , като едва се справя с българския ?!?!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Мобилните оператори вдигат месечните абонаменти
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: