Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Шефът на италианска болница в началото на пандемията: Ще си мълчим, никой не бива да знае, че имаме болни от коронавирус
Автор: Екип Burgas24.bg 11:10 / 07.05.2020Коментари (1)2203
©
Целият драматизъм може да бъде изразен с една статистическа стойност: броят на починалите в Бергамо и едноименната провинция през първите седмици на епидемията е бил с 568% по-голям от обичайния, отбелязва "Зюддойче Цайтунг". От многобройни репортажи на различни медии тогава стана ясно, че нито един друг район в Европа не е толкова тежко засегнат от Ковид-19, колкото Бергамо.

Какъв е бил броят на починалите от коронавирус?

Ново изследване, цитирано от "Зюддойче цайтунг,  хвърля светлина по този въпрос. Проучени са били данните за средната смъртност на хората в 6 866 от общо 7 904 италиански общини между 2015 и 2019 година и във времето от 20 февруари до 31 март.

Данните са били сравнени със смъртността през същия период на тази година, когато броят на починалите е бил средно с 25 354 повече, отколкото в годините преди това.

Повечето жертви са от северните райони на страната. Освен Бергамо, другите провинции с най-голямо увеличение на смъртните случаи са били  Кремона (+391%), Лоди (+371%), Бреша (+291%), Пиаченца (+264%) и Парма (+208%). В същото време в Централна и в Южна Италия смъртността се е задържала на обичайните си нива.

Наложените в цяла Италия ограничения не само възпрепятстваха разпространението на Ковид-19 в икономически по-слабите райони на страната, но и доведоха до понижаване на смъртността в тях, поради това, че по време на строгата карантина намаляха жертвите от катастрофи или трудови злополуки.

Централният въпрос е каква част от тези 25 354 души действително са починали от Ковид-19. От тях 13 710 фигурират и в статистиките на Гражданската защита. Остават 11 644 души, за които авторите на изследването приемат, че са починали вследствие на коронавируса - пряко или косвено засегнати от него. От своя страна те са били разделени на три групи: хора, починали в старческите домове или вкъщи, които изобщо не са били тествани; пациенти с придружаващи заболявания, при които заразяването с коронавирус е ускорило фатално болестта; и хора, на които им е било отказано лечение, тъй като болниците са били препълнени с пациенти.

Имало е хора, които са можели да бъдат спасени

Властите бяха призовали гражданите без Ковид-19 или такива с леки симптоми да не ходят в болниците, за да не ги претоварват, отбелязва "Зюддойче Зайтунг", цитирани от "Дойче Веле". Сред тях е имало обаче  голям брой пациенти със сърдечно-съдови заболявания, които при други обстоятелства е можело да бъдат лекувани и спасени.

Значи не всичко е било съдба, заключава изданието и се аргументира така: били са допуснати и много грешки, довели до задълбочаване на кризата. Кметът на Бергамо Джорджо Гори смята, че в началото на епидемията е било допуснато "всеобщо и надпартийно подценяване“ на заплахата от вируса, като той включва и себе си в това число.

Прокурори междувременно проверяват няколко случая от Северна Италия, които ще покажат дали е било само подценяване, или има основания да се смята, че е ставало дума за престъпна небрежност и причиняване на смърт по невнимание. В този случай под съдебна отговорност ще бъдат подведени конкретни служители и политици.

Един скандален случай

Германското издание цитира и случая с болницата "Пезенти Фенароли“ в малкото градче Алцано Ломбардо, недалеч от Бергамо, превърнала се в едно от най-големите огнища на заразата в цяла Италия. Италианско журналистическо разследване установило поредица от нередности в здравното заведение, чието ръководство очевидно е изпълняващо указания на местните здравни власти.

Разбрало се, че ръководството на клиниката не е взело никакви мерки за сигурност и защита, независимо от факта, че там са били разкрити вече първи случаи на инфекция с коронавирус. Нещо повече: не са били извършени крайно необходими неща - не са били изолирани и изпратени в карантина близките на болните от Ковид-19, нито лекарите и болногледачите, работещи на същото място.

И не само това: италианското предаване оповести, че разполага с текста на чат между болногледачи в клиниката, на които шефът на отделението забранил да казват, че има болни от Ковид-19. Никой не бивало да узнае за тях. "В противен случай ще има "наказания", пишело в съобщението.



Още по темата: общо новини по темата: 14346
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
06.03.2024 »
05.03.2024 »
04.03.2024 »
предишна страница [ 1/2391 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Та това само в Италия ли е .Това се правеше и при нас само ,че ги пращаха в отпуск за да не затворят отделенията.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Мобилните оператори вдигат месечните абонаменти
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: