Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Сорос: Коронавирусът заплашва нашата цивилизация
Автор: Екип Burgas24.bg 11:01 / 12.05.2020Коментари (0)1192
©
Коронавирусът и последиците от пандемията остават централна тема за днешните британски и американски вестници, като някои от тях този път залагат на мнения на видни имена и широко популярни личности като автори.

Лондонският "Индипендънт" публикува пространно интервю с милиардера финансист и филантроп Джордж Сорос, според когото коронавирусът е заплаха за нашата цивилизация. На фона на безпрецедентната пандемия той се изказва по най-широк кръг от американски и глобални въпроси.

Сорос казва, че през дългия си живот е виждал много кризи, но не и толкова дълбока. "Още преди пандемията да ни разтърси, аз разбрах, че сме в революционен момент, при който смятаното за невъзможно и немислимо в нормални времена става не само възможно, но вероятно и абсолютно необходимо. И когато дойде Ковид-19, той тотално разтърси живота на хората и изисква много различно поведение. Това е безпрецедентно събитие, което никога не се е случвало в такава комбинация, и то наистина заплашва нашата цивилизация", подчертава той, цитиран от БТА.

Имало е пандемии от инфекциозни болести още от времето на бубонната чума. Те са били много чести през 19 век. А после дойде и испанският грип в края на Първата световна война, който фактически премина на три вълни, като втората беше най-смъртоносна. Умряха милиони хора. Сериозни епидемични взривове имаше и по наше време - като например свинският грип само преди десетилетие. Затова е толкова изненадващо колко неподготвени се оказаха страните за нещо подобно, отбелязва Сорос пред "Индипендънт".

Според него липсата на увереност как да се справяме с този вирус и как да действаме в близките месеци и години е много сериозен въпрос. Ние се учим много бързо и вече знаем за този коронавирус много повече, отколкото при неговата поява. Но стреляме по движеща се мишена, защото вирусът се променя бързо, и затова ще е необходимо дълго време, преди да бъде създадена ваксина. А дори и след като такава се появи, ние ще трябва да се научим да я променяме всяка година, защото вирусът по всяка вероятност ще се изменя - така както става с противогрипната ваксина всяка година.

Говорейки как тази криза ще промени природата на капитализма, глобализацията и световната търговия, Сорос посочва, че "няма да има връщане там, където бяхме, когато пандемията започна. Това е сигурно. Но това е единственото сигурно. Всичко останало е непредсказуемо. Мисля, че никой не знае как ще еволюира капитализмът."

Според него "в дългосрочен план кризата може да сближи хората и отделните страни. В момента всички са обзети от страх. А страхът кара хората да се самонараняват. Това важи както за отделните хора, така и за институциите, страните и самото човечество".

Сорос се изказва и за сегашните взаимни обвинения между САЩ и Китай за появата на вируса. Той смята, че този продължаващ конфликт между двете най-силни държави усложнява нещата, защото би трябвало те да работят заедно срещу климатичните промени и за разработването на ваксина срещу Ковид-19.

"Но очевидно ние не можем да работим заедно, защото вече се конкурираме кой пръв ще разработи и използва ваксината. Фактът, че имаме две много различни системи на управление - демократична и автократична - прави нещата много по-трудни."

"Много хора казват, че ние трябва да работим много тясно с Китай, но аз не одобрявам това. Трябва да защитаваме нашето демократично отворено общество. Но в същото време трябва да намерим и начин да си сътрудничим в борбата срещу климатичните промени и коронавируса. Това няма да бъде лесно. Симпатизирам на китайския народ, защото го управлява един диктатор - президента Си Цзинпин. Мисля, че много образовани китайци се възмущават от това, а и широката общественост там е много гневна, че епидемията от Ковид-19 бе държана в тайна до след китайската Нова година", подчертава Джордж Сорос пред "Индипендънт".

Влиятелният американски всекидневник "Вашингтон пост" помества статия на бившия вицепрезидент демократ Джо Байдън, който се очертава като най-влиятелния политически противник на президента Доналд Тръмп и негов съперник на предстоящите през ноември президентски избори в САЩ. Според Байдън действията на Белия дом в кризата с коронавируса изправят страната пред "фалшив избор" и то в извънреден момент, когато тя "има крещяща нужда от спешни действия, от уверено, силно и обединяващо ръководство".

Вместо обаче да обединява страната за бързи действия в името на общественото здраве и за облекчаване на икономическото положение на онези, които имат нужда от това, президентът Тръмп прибягва към познатата си стратегия да отклонява вината от себе си и да разделя американците, пише Байдън. Коментирайки искането на Тръмп за бърз рестарт на икономиката още преди овладяването на смъртоносната пандемия, авторът казва, че зад тази теза прозира ясната цел на президента: да раздели страната на враждуващи лагери, да представи демократите като мрачни пророци, които искат да държат Америка с вързани ръце, а републиканците - като борци за свобода, които се опитват да освободят икономиката.

"Това е детинска тактика и поставяне на страната пред фалшив избор, по който никой от нас не трябва да се подлъгва", предупреждава Байдън.

Истината е, че всеки иска Америка "да се отвори", колкото се може по-скоро, и да се твърди обратното е пълен абсурд, пише Байдън и обвинява Тръмп, че спъва усилията на губернаторите на щатите, като не им дава инструментите, ресурсите и ръководните насоки от федералното правителство, за да има безопасно и устойчиво "отваряне". Тази отговорност лежи на плещите на Тръмп, но той не е на висотата й, подчертава Байдън.

Според него необходимото решение не е никаква тайна: администрацията на Тръмп "може да се фокусира върху производството и разпределянето на адекватни тестове и протоколи (за лечение) съобразно указанията на здравните експерти", което ще ускори процеса на отваряне и ще го направи много по-ефикасен. "Администрацията е напълно наясно, че това е правилният път - та нали президентът и неговият екип, както се твърди, вече се тестват (за вируса) всеки ден. Те явно добре знаят как Овалният кабинет може да функционира добре и в безопасност, и се грижат за това", пише Байдън не без ирония. "Но просто не правят същото за останалите като нас", добавя той.

Защо президентът превръща това в поредната разделителна линия, изправяйки страдащите и изтерзани американци един срещу друг от двете страни на изкуствено създадените разделителни линии между "здравето" и "икономиката", пита риторично бившият вицепрезидент. Всеки знае, че не можем да възродим второто, без да опазим първото, подчертава той във "Вашингтон пост" и призовава Тръмп да се погрижи американците да получат същата защита, каквато вече е издействал за себе си.

"Ню Йорк таймс" се спира на предстоящото днес изслушване в Сената на главния американски експерт по заразни болести Антъни Фаучи, който смята да предупреди законодателите за рисковете от прибързаното отваряне на икономиката. Според него това ще доведе до "ненужни страдания и смърт", отбелязва вестникът.

"Ако пренебрегнем дадените насоките, вече изложени в документа "Да отворим Америка отново", рискуваме да се появят многобройни епидемични огнища в цялата страна", казва в имейл Фаучи - шеф на Националния институт по алергични и заразни болести.

А лондонският либерален всекидневник "Гардиън" дава в интервю думата на друг заклет противник на Тръмп - американския публицист Ноам Чомски, който директно обвинява президента на САЩ в "причастност към смъртта на хиляди американци, използвайки пандемията от коронавируса, за да засили шансовете си за преизбиране и да напълни джобовете на едрия бизнес".

Радикалният интелектуалец подчертава пред "Гардиън", че американският президент забива нож в гърба на американците, като в същото време претендира, че е спасител на страната, преживяваща най-тежката си криза от най-малко един век.



Още по темата: общо новини по темата: 14346
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
06.03.2024 »
05.03.2024 »
04.03.2024 »
предишна страница [ 1/2391 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Мобилните оператори вдигат месечните абонаменти
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: