Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ЕК и България в спор за мерките в подкрепа на родните производители
Автор: Екип Burgas24.bg 19:18 / 14.05.2020Коментари (2)1074
©
Европейската комисия ще изпрати официално уведомително писмо до България. Поводът са мерките, които бяха взети в подкрепа на родната продукция в кризисната ситуация около коронавируса, предаде БНР. 

В края на април беше решено, че търговските вериги с 10 и повече обекта в страната трябва да предлагат регионална продукция и да я излагат на видно място.

Според ЕК обаче тези мерки били дискриминационни и фаворизират местните хранителни продукти. От Комисията допълват, че това ограничава свободното движение на стоки, залегнало в Договора за функционирането на ЕС, тъй като създава по-благоприятни и конкурентни условия за местните хранителни продукти, а това води до дискриминация на сходните вносни продукти.

България трябва да отговори на Комисията в рамките на един месец.

Ако не получи задоволителен отговор, Комисията може да изпрати на страната ни мотивирано становище, съобщава още националното радио.

От Министерството на земеделието и храните отговориха, че по никакъв начин не се нарушават досегашните доставки на чужди стоки в търговските обекти, както и на продукти, които могат да се предлагат на пазара във всички търговски обекти в страната.

Предприетата мярка не засяга свободното движение на стоки, произведени в други държави, тъй като Постановлението, издадено на основание на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, не предвижда забрана и ограничения за предлагане на продукция от държави членки на ЕС и трети страни, се казва още в позицията на земеделското министерство.

Чрез приетото постановление бяха предприети спешни мерки на национално ниво, които целят гарантиран и улеснен достъп на потребителите до продукцията на регионални (местни) производители. Действията на министерството са насочени в подкрепа на българското производство, на малките и местни производители за запазване на поминъка им предвид карантинирани райони, затруднени транспортни връзки и риск от пренасяне на заразата при транспортиране, се казва още в позицията.

В чл. 2 от приетото Постановление се определят норми за сурово мляко и за предлагане на млечни продукти, като същото е в процес на промяна след съгласуване със заинтересованите страни.

Въведените мерки не водят до изкривяване на конкуренцията и вътрешния пазар, а са в ползва на потребителя без да засягат каквито и да е правила. Същите са приети в условията на безпрецедентна и глобална здравна, икономическа и дори търговска криза, заявяват от Министерството на земеделието.

И допълват, че ще изпратят в срок обосновано становище до Европейската комисия.



Още по темата: общо новини по темата: 14346
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
06.03.2024 »
05.03.2024 »
04.03.2024 »
предишна страница [ 1/2391 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Дручко си е роден мазен ганьо да те клати!!! Нали велева сли.во? Тъпо е,ама сме си наши,ааааа! Хората много добре знаят че тук става много-малко дума за родни производители,иииии голям въпрос за родно мутропрекупвачи!!! И хората правилно си задават въпроса:за чий да подкрепяме българските мутри!
-1
 
 
А, че ни предлагат стоки, неотговарящи на европейските стандарти от ЕС за това мълчи въпросната Европейска комисия, нали?!?
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Мобилните оператори вдигат месечните абонаменти
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: