Да хапнеш и пийнеш в родопско село, а после в баварско - прилики и разлики

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
09:02 / 17.06.2021
1109
Снощи хапнах тази ципура в едно германско селско заведение. Струва 17 евро. Бирата е 3 евро. Седял съм много пъти в същото заведение, което е на гръцки емигрант, но едва вчера обърнах внимание, че заведението е не по-голямо от легендарната кръчма "Скара бира“ в родното ми село Бял извор. Имаше 12 маси с капацитет 50 души, но само около 15 клиенти", разказва гурбетчия от ардинското село, който работи във федералната провинция Бавария. 

Питаме го за приликите и разликите в селската кръчма в Родопите и селската "скара бира“ в Бавария.

"Голямата разлика е, че за тези 23 евро, които платих за рибата и двете бири, на село можех да почерпя целия персонал с по две ракии. Друго, което ми направи впечатление, бе персоналът на заведението. Собственикът бе много дружелюбен с клиентите, заговаряше се с всеки поотделно и работеше едновременно като барман и сервитьор. Отделно имаше още четирима сервитьори и  петима кухненски работници. Доста надут персонал при положение, че няма много клиенти, а минималната заплата е близо 2000 евро.

В родното ми село в Родопите кръчмата се поддържаше от един човек - той бе и собственик, и кръчмар, и готвач. И се справяше! Спомням си, че веднъж го бях попитал не му ли е трудно да върши цялата работа сам. "Трудно ми е, но иначе трябва да наема човек, да му платя заплата и осигуровки и за мен няма да остане нищо. После данъци, проверки и няма край. Трудна работа е да държиш кръчма на село в България" беше отговорил той“, разказва пред "24Родопи" нашенецът.

В Германия все още сервитьорите обслужват с маски и дезинфекцират масите след всяко отсервиране, локдаунът бе непрекъснат от есента, отбелязва още той.

"И друг плюс за родното село. Като седнеш в някоя кръчма у дома, се познаваш с всеки. Наистина си като у дома. Комуникират си всички от най-различни маси. Докато тук всяка маса е като изолирана от другите, а хорската глъч не съществува“, подчертава гурбетчията, спомняйки си старите времена, когато в родопската "Скара бира“ нямало места и клиенти стоели прави с бира в ръка.

Други сядали на стъпалата пред кръчмата, чуквали се с кафявите бутилки и бодвали от мезето в пластмасовата тарелка, поставена върху бетона."Какво имаше в тарелката ли? Естествено, най-вкусната печена на скара - наденица от времената на Тато. Първата ни поръчка винаги беше "две бири и една порция "кучешка радост“, завършва носталгичния си разказ гурбетчията.

А приликите, бе, човек!?

"Ковид. И на двете места може да се чуе да се говори за коронавируса и ваксините. И на двете места могат да се чуят и конспиративни теории, ама пак има разлика. В Германия си говориш тихо, колкото да се чувате с приятеля по маса. На село отвориш ли темата и става като партийно събрание. Едно време така коментирахме мачовете на "Левски", днес ми казват по телефона, че се "палели" за коронавируса", отговаря нашенецът.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Фермер: Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а млечни...
"Политическата коректност" на господин Пеевски - истинската полит...
Експерт: Не бързайте със смяната на зимните гуми
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Даровита студенткa ще учи в Кеймбридж и има нужда от нашата подкр...
Две години по-късно: КЗК ни обясни защо се стигна до бой за олио ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).