КЗК проверява дали цените на горивата у нас отразяват поевтиняването на петрола

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (5)
15:56 / 06.07.2015
950
Комисията за защита на конкуренцията проверява родните бензиностанции как отразяват в ценообразуването на бензина и дизела поевтиняването на петрола на световните пазари. Това обяви пред ТВ "Европа" говорителят на комисията Марио Гавраилов.

КЗК започна секторен анализ на пазара на бензин и дизел у нас. Проверката е мотивирана от появата на нови търговци на дребно, както и от отстъпките, предлагани от определени бензиностанции, част от които се оказват привидни. Но най-важната причина за проверката са сигналите за несъответствие между тенденциите на световните пазари и сумите, които плащаме за горива у нас.

Засега от комисията се въздържат от коментар дали става въпрос за картелни споразумения между привидно конкурентните вериги бензиностанции, както и между производители и търговци.

Ако се докаже картелно споразумение между бензиностанции, които държат цените на бензина и дизела у нас високи въпреки поевтиняването на петрола на световните пазари, КЗК ще наложи санкции.

Проверката на КЗК ще продължи няколко месеца. Припомняме, че в началото на тази година вицепремиерът Томислав Дончев даде на комисията срок до 31 март, за да изясни защо българите зареждаме с най-скъпия дизел в ЕС.


Виж коментарите (5)
Още новини от Национални новини:
Проблеми с издаването на шофьорските книжки
Сузанита за Кристиан: Сигурно са били друсани с райски газ
Бойко Борисов: Сега всички отвън разбират каква огромна грешка са...
Борисов от Враца: Няма да ви стигнат нито работниците, нито проду...
Борисов с реакция след покушението над словашкия премиер Роберт Ф...
Министерски съвет осъжда атентата срещу словашкия премиер


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).