Над 3 милиона българи живеят в чужбина

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (8)
13:23 / 22.09.2012
1409
Над 3 милиона български емигранти празнуват днешния празник извън пределите на страната. Почти няма точка от земното кълбо, където да не може да се срещне наш сънародник, съобщава bTV.

"Най-важното е да запазим българското им самосъзнание. Най-трудно е с българчетата, които са родени в чужбина. Когато едно дете започне и в чуждо училище, е много трудно да разбере, че е българче, трябва да се работи с много внимание и това е кауза, не само държавна политика", твърди Росен Иванов, който е председател на Агенцията за българите в чужбина.

Ева и Георги учат в България. По думите им намирането на добре платена работа е невъзможна кауза. Споделят, че не искат да преживяват, а да живеят, затова правят всичко възможно, за да заминат в чужбина.

"Аз мисля сега, като завърша, да запиша някаква магистратура в чужбина, чудя се, но повече клоня към "да", защото работя в момента, но и тази работа не ме устройва и не мога да си намеря нещо подходящо. Може би след подобна магистратура, ако се върна в България, ще имам повече възможности", коментира Ева.

"Специално в моята професия тук изкуство не може да се случи. Няма достатъчно пари, в клубовете не дават много пари. Историята е много дълбока, трябва да говоря много", споделя Георги.

Ако не могат да постигнат българската мечта, хиляди нашенци отиват да изживяват американската. По неофициални данни в САЩ живеят 250 хиляди наши сънародници.

"Границите не са това, което бяха. Особено когато говорим за ЕС, ние дори не използваме думата миграция. Хората са свободни да се движат, да се връщат", допълва Росен Иванов.

От Агенцията за българите в чужбина определят миграцията като динамична.

А българите, които се връщат в родината си, са предимно тези, които са работили в страни, засегнати сериозно от икономическата криза - Гърция, Испания и Италия.


Виж коментарите (8)

Още по темата (8):
23.09.2023 Включиха царския влак "Корона експрес" в честванията за Деня на
независимостта
21.09.2022 Формирования от Българската армия ще участват в проявите за Деня на Независимостта
22.09.2012 Към 1908 г. България е била единствената васална държава в Европа
22.09.2012 Бургас отбеляза 104-та годишнина от обявяването на Независимостта
22.09.2012 Днес честваме 104 години от обявяването на Независимостта на България
21.09.2012 Концерт на таланта в Бургас по случай Независимостта на България
Още новини от Национални новини:
Проф. Чорбанов: Дано в понеделник да не бъде обявена епидемия, ка...
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
ПП-ДБ има готовност да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но п...
Асен Агов: Евроатлантическите партии трябва да се съберат, защото...
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...
Как работодател заплаши с уволнение свой служител, само защото е ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).