Разминаване по делото за трагедията в Хитрино на днешното заседание

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
12:15 / 14.01.2020
2296
Съществено разминаване между писмената експертиза и устната защита се получи на днешното заседание относно инцидента в село Хитрино. Експертизата разкрива какво е състоянието на стрелка №1 и стрелка №5 на жп гара Хитрино. Вещите лица, изготвили документа са: гл.ас.д-р инж. Коста Костов, преподавател във ВТУ "Т.Каблешков“, катедра "Транспортно строителство и съоръжения“ София и проф. д-р инж. Майя Иванова-Йорданова от същия университет и катедра.

Според писмената експертиза след подновяването на жп стрелка №5 с нова през 1987 година до момента на произшествието в Хитрино, не са извършвани ремонти или реконструкция на железния път и стрелките в този район. Според Инструкцията за ремонтите на дълготрайните материални активи в Национална компания "Железопътна инфраструктура“, след 15 години експлоатационен срок, трябва да се реализира планов ремонт. Още повече, че обемът на превозваните товари в периода 2000 – 2016 година надвишава пределно допустимата граница от 80 милиона бруто тона с 2,5 до 8,3 пъти.

Според вещите лица на гара Хитрино е следвало да се извърши основен или минимум два средни ремонта /има разлика между основен и среден ремонт/. А изводът, който се налага е, че железният път е с просрочени междуремонтни срокове. Предвид тази и още фактологични данни относно техническото състояние на пътя, както и поради сложното съчетание от различни изчисления, на експертите им е трудно да определят вероятната безопасна скорост на влаковите композиции. Това налага и промяна в заключението им от предната експертиза. Те са убедени, че не може еднозначно да се определи конкретно каква скорост ще бъде опасна за преминаване през жп стрелки № 1 и №5 при това състояние на железния път.

По време на устната защита професор Майя Иванова-Йорданова изтъкна факти за състоянието на железния път и безопасна скорост, които са в противоречие с експертизата, под която тя се е подписала, съобщават от компания "Булмаркет".

Виж коментарите (0)

Още по темата (127):
21.04.2023 Висока скорост е причина за трагедията в Хитрино
18.04.2023 Окончателните присъди по делото "Хитрино" не се харесаха на голяма част от жителите на селото
18.04.2023 Машинистите, отговорни за трагедията в Хитрино, влизат в затвора
22.02.2021 Пак гледат делото за влаковата катастрофа на гара Хитрино
25.01.2021 Отложиха за 22 февруари делото "Хитрино"
25.01.2021 Обжалват присъдата по делото "Хитрино"
Още новини от Национални новини:
Проф. Чорбанов: Дано в понеделник да не бъде обявена епидемия, ка...
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
ПП-ДБ има готовност да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но п...
Асен Агов: Евроатлантическите партии трябва да се съберат, защото...
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...
Как работодател заплаши с уволнение свой служител, само защото е ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).