Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Висока скорост е причина за трагедията в Хитрино
Автор: Екип Burgas24.bg 10:02 / 21.04.2023Коментари (0)477
©
Върховният касационен съд остави в сила решението на Апелативен съд – Варна по делото "Хитрино". Така три поредни инстанции – окръжен, въззивен и върховен съд стигнаха до категоричния извод, че причина за произшествието на жп гарата през 2016 г. е скоростта на движение на влаковата композиция, значително надхвърляща разрешената.

Припомняме, че през 2021 г. Варненският апелативен съд потвърди присъдата на Шуменския окръжен съд. Машинистът първо лице Димитър М. бе осъден на 15 години лишаване от свобода и на 17 години от право да упражнява професията си. Помощникът му Радослав П. е лишен от свобода за 10 години и му е отнето правото да упражнява професията 12 г.

Двамата са окончателно признати за виновни за това, че на 10 декември 2016г. при управление на товарен влак са нарушили правилата за движение - навлезли в гарата със 78 км/ч като не изпълнили указанията на предупредителния светофор, указващ готовност за намаляване на скоростта до 40 км/ч. Не се подчинили и на сигнала на входния семафор, който разрешавал влизане с 40 км/ч. Последвало дерайлиране, повреждане на цистерни, изтичане на газ и взрив. Така по непредпазливост машинистите причинили смъртта на 7 души, тежки телесни повреди на 4-рима и средни телесни повреди на 10 души. Деянието е квалифицирано като особено тежък случай.

Пресслужбата припомня, че влакът пътувал от Бургас за Русе с 26 вагон-цистерни, превозващи пропилен и пропан-бутан. Заради ремонт на железопътната инфраструктура, разписанието било променено и композицията трябвало да изчака на гара Хитрино преминаването на пътнически влак. Двамата подсъдими обаче не били уведомени за това и смятали, че се движат по обичайния график – без навлизане в отклонение и без престой в Хитрино. Димитър М. преминал през предупредителния светофор, като не изпълнил задължението си да намали до 40 км/час преди достигане до входния светофор. Вагоните започнали да дерайлират. Една от цистерните се деформирала и от нея за по-малко от минута изтекли всички 45 тона втечнен пропилен. Газо-въздушният облак навлязъл в частните и обществените сгради. Сместа срещнала искра в една от къщите, което предизвикало взрив, последван от масови пожари и разрушения. 7 души загинаха, а 14 получиха телесни увреждания.

Подробности за мотивите в решението на Апелативния съд можете да намерите тук: https://varna-as.justice.bg/bg/news1/15997

Недоволни от съдебния акт, адвокатите на двамата подсъдими го атакуваха пред ВКС. Върховният съд отхвърли като неоснователни възраженията на защитата за липса на мотиви в решението на проверявания съд. Апелативната инстанция е изготвила съдебен акт, който съответства на изискванията на закона. Анализирала е доказателствата съвкупност, извела е фактически констатации, въз основа на които е направила правни изводи.

Изследвани са въпросите за състоянието на железния път преди и след произшествието, както и дали има причинна връзка между него и инцидента. Проблематиката за недоброто състояние на железопътната мрежа в процесния участък е изяснена по делото и е отчетена от решаващите инстанции. "Изводите, че недоброто поддържане на пътя и наличието на някои отклонения в техническото му състояние не са в причинна връзка с настъпилия противоправен резултат, са изведени от събраните данни чрез гласните и писмени доказателствени източници, проверени с назначените експертизи“, се казва в решението на Върховния съд. Изследванията и анализът на данните, установени в хода на наказателното производство, по несъмнен начин установяват непосредствената причина за произшествието – скоростта, с която влакът е навлязъл в стрелката на гара Хитрино – 78 км/ч е почти двойно по-висока от разрешените40 км/ч, припомня последната инстанция

Върховният съд не констатира процесуални нарушения на въззивната инстанция. Апелативният съд не е допуснал недооценяване, подценяване или превратно тълкуване на доказателствата и доказателствените средства.

За разлика от Апелативния, Върховният касационен съд прие за смекчаващо вината обстоятелство факта, че машинистите не са били уведомени за промяната в движението на влака.

Касационната инстанция не намери необходимост от смекчаване на наказанията на двамата подсъдими, тъй като те съответстват на изискванията и целите на Наказателния кодекс .

Решението на ВКС е окончателно. Наказанията са приведени в изпълнение.



Още по темата: общо новини по темата: 127
18.04.2023 »
18.04.2023 »
22.02.2021 »
25.01.2021 »
25.01.2021 »
18.12.2020 »
предишна страница [ 1/22 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: