Любомир Симеонов: Извърших убийството в ненормално състояние

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:13 / 07.10.2014
1789
Апелативен съд - Бургас разгледа и обяви за решаване наказателното дело срещу Любомир Симеонов, съобщават от пресцентъра на съда. То е образувано по негова жалба с искане да бъде намалено наложеното му от Окръжен съд - Бургас наказание 20 години лишаване от свобода и по протест и жалби на частните обвинители и граждански ищци, които настояват за изменение на наказанието в доживотен затвор.

Симеонов е признат за виновен в това, че 23.09.2013 г. около 08:15 ч. в гр. Бургас на ул. "Поп Грую", предумишлено умъртвил длъжностно лице по повод изпълнение на службата, като прострелял в гърдите с пистолет "Макаров" регионална директорка в регион "Банкиране на дребно" - Бургас, на банка.

Второто обвинение е за това, че на неустановена дата през месец юли 2013 г. в гр. Павел Баня придобил, чрез закупуване от неустановени лица и до 23.09.2013 г. в гр. Сливен, държал огнестрелно оръжие - пистолет марка "Макаров" със заличени фабрични номера, калибър 9x18 мм., българско производство, и боеприпаси за огнестрелни оръжия - 11 броя патрони калибър 9x18, без да има за това надлежно разрешение по Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

По искане на защитата Апелативен съд - Бургас допусна до разпит и изслуша двама нови свидетели. Техните фирми са партнирали на подсъдимия в подготовката на проект, с който е спечелил държавна субсидия, и по който е търсил съфинансиране от банка - работодател на пострадалата. Съдът отхвърли исканията на защитника за допускане на повторна психиатрично-психологическа експертиза на Симеонов и за събиране на допълнителни писмени доказателства.

Съдът прие представени от Симеонов писмени доказателства, срещу мотивите на Окръжен съд - Бургас, и негово писмо до италианския посланик в България. Съдът изслуша пледоариите на страните. Представителят на Апелативна прокуратура - Бургас заяви, че не поддържа протеста на Окръжна прокуратура - Бургас срещу наложеното на Симеонов наказание, а жалбите на страните намира за неоснователни. Прокурорът посочи, че фактическата обстановка по делото е безспорно установена и кореспондира с направените от подсъдимия признания. Доказано е, че Симеонов е нямал разрешение за оръжие, но е закупил такова, искал е и е целял да го притежава. Той погрешно е свързал отказа на банката да финансира неговия проект единствено с личността на пострадалата. Взел решение за нейното убийство два месеца по-рано. Правилно Окръжен съд - Бургас е преценил закупуването на пистолета като подготовка за него.

Мотивирано първоинстанционният съд е наложил наказание 20 години лишаване от свобода, като е приел, че извършеното е изключително тежко престъпление и е отчел смекчаващите вината на Симеонов обстоятелства. Прокурорът предложи присъдата на Окръжен съд - Бургас да бъде потвърдена.

Пълномощникът на тримата частни обвинители и граждански ищци - наследници на пострадалата, поиска да бъде увеличено наказанието. Той смята, че неправилно решаващият съд е отдал приоритет на смекчаващите вината на Симеонов обстоятелства. Защитникът на подсъдимия пледира да бъде намалено наложеното му наказание под предвидения минимум от 15 години, а именно - 7 години лишаване от свобода, като се позова на изключителни и многобройни смекчаващи вината му обстоятелства, включително причината да извърши престъплението.

Адвокатът приема, че първоинстанционният съд неправилно е възприел фактическата обстановка по делото, защото не е отдал достатъчна тежест на доказателствата за отношенията между подзащитния му и банката, в която е работела пострадалата. Според защитата тези доказателства показвали, как с действията и бездействията си банковите служители целели да извършат закононарушение с цел да фалират фирмата на Симеонов. Поведението на банковите служители го довели до остро психическо разстройство. Затова извършеното от него престъпление, било в пряка връзка с действията на пострадалата и подчинените й служители.

Пълномощникът обърна внимание на оказаното от Симеонов съдействие за разкриване на престъплението, на семейното и социалното му положение. Те сочели, че той е личност с ниска обществена опасност, поради което следва да му се наложи по-леко наказание.

В защитата си пред Апелативен съд - Бургас подсъдимият обясни: "Много добре съзнавам какво съм направил, че съм отнел най-ценното! Твърдя, че съм го извършил в ненормално състояние." Неговите мотивите за извършване на престъплението били, че в нарушение на правилата, банката го подвеждала в продължение на 2 години, че ще го кредитира, след което отказала да финансира проекта на фирмата му. Апелативен съд - Бургас обяви делото за решаване.

Виж коментарите (0)

Още по темата (36):
01.12.2015 Продават за 408 000 лв. цеха на убиеца на бургаската банкерка
06.04.2015 ВКС потвърди осъдителната присъда на Симеонов за убийството на банкерката
01.04.2015 20 години затвор за убиеца на банкерката в Бургас
20.11.2014 Апелативният съд потвърди присъдата на убиеца на банкерката
12.10.2014 Убиецът на банкерката: Купих си оръжието от цигани в Павел Баня
19.06.2014 Поискаха доживотен затвор за убиеца на банкерката
Още новини от Новини от Бургас:
Така ще изглежда бургаският Факултет по фармация
Много странен инцидент в "Изгрев"
Спипаха бургазлия да шофира много пиян, не му е за първи път
Жена с лоша контузия след возене с "Бургасбус"
Важно! Започва приемът в първи клас в бургаските училища
9 са задържаните при акцията на полицията в Бургас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).