Бургаската опера с два концерта, посветени на Трети март

Автор: Иван Сотиров
Коментари (0)
10:37 / 28.02.2022
530
Държавна опера – Бургас е подготвила два концерта по повод националния празник на Република България Трети март. Първото събитие е Тържественият симфоничен концерт, на който ще прозвучат произведения от Лудвиг ван Бетовен, П. И. Чайковски, В. А. Моцарт, Георг Фридрих Хендел, Джузепе Верди и Веселин Стоянов, под палката на маестро Йордан Дафов, който преди дни празнува своя 82-годишен рожден ден, а на 10-и февруари бе зад диригентския пулт на симфоничния концерт със солисти пианистите Хасан и Ибрахим Игнатови, преминал с голям успех в залата на Бургаската опера. Тържествената концертна проява, посветена на националния празник, е на 2-ри март, сряда, от 19 часа в залата на Операта. Солист ще бъде световнопризнатият виолончелист Атанас Кръстев, който свири с оркестъра на Държавна опера – Бургас в началото на м. ноември 2021 г., когато изпълни Концерт за виолончело и оркестър в ми минор от Едуард Елгар на симфоничния концерт под палката на Цанислав Петков. Бургаската публика и гостите на града имаха възможност да видят и чуят младия талантлив виолончелист и през м. юли 2021 г. в Летния театър в Бургас, на симфоничния концерт с диригент световноизвестният Александър Земцов, в който се представиха най-добрите участници в майсторските класове по различни инструменти в Лятна академия на изкуствата – Бургас, както и техните преподаватели. На сцената на Летния театър Атанас Кръстев изпълни Pezzo Capriccioso" за виолончело и оркестър оп. 62 от Пьотр Илич Чайковски. Големият български виолончелист, музицирал по световните сцени и вече титулуван доц. д-р. Атанас Кръстев, е носител на 16 първи и извънредни награди от международни конкурси в Австрия, Испания, Чехия, Сърбия и България. На концерта на 2-ри март младият виолончелист ще изпълни "Вариации на тема рококо" за виолончело и оркестър, оп. 33 от П. И. Чайковски.

В празничната програма на 2-ри март ще прозвучат и: Увертюра "Егмонт“ от Лудвиг ван Бетовен, "Алилуя“ из ораторията "Месия“ от Георг Фридрих Хендел, "Dies Irae" и "Lacrimosa" из "Реквием“ от В. А. Моцарт, Хор на евреите /“Va, pensiero"/ oт операта "Набуко“ от Джузепе Верди, "Наздравица“ из операта "Травиата“ от Верди, със солисти Мария Цветкова-Маджарова – сопран и Яни Николов – тенор, и "Празнична увертюра“ от Веселин Стоянов. В мащабната концертна програма участват съставите на оркестър и хор на Държавна опера – Бургас, диригент на хоровия състав – Невена Михайлова, концертмайстор – Ваня Златева. Втората концертна проява, посветена на националния празник, е Вокалният камерен концерт с участието на солистите на Бургаската опера: Людмила Михайлова – сопран, Мария Цветкова-Маджарова – сопран, Нона Кръстникова – сопран, Шмилена Султанова – сопран, Йоана Кадийска – мецосопран, Яни Николов – тенор, Бранимир Недков – баритон, Йордан Христозов – баритон, Диман Панчев – бас, Костадин Мечков – бас. На рояла ще бъде. Илиана Тодорова. В програмата ще прозвучат произведения от български композитори.

Билети за двата концерта могат да бъдат закупени на касата на Операта, на каса "Часовника“ /пред х-л "България“/, както и в мрежата на Grabo и Eventim.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Джони Деп дава 4 милиона долара за средновековен замък
Зашеметяващо луксозна яхта, на която е изписано "Burgas, Bulgaria...
Голяма звезда от турските сериали празнува Рамазан Байрам у нас
Тя е най-влиятелната личност в света за 2024 година
Евгени Димитров-Маестрото няма време за младата си жена
Поверие твърди, че всеки, който обгърне вековния чинар в двора на...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).