Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Покълналите картофи може да са опасни
Автор: Екип Burgas24.bg 17:30 / 19.02.2024Коментари (0)1166
©
Покълналите картофи често могат да се появят в края на зимата във вашия килер и дори на рафтовете на магазините. Реколтата, събрана през есента, започва бързо да се влошава. И е по-добре да се откажете от нещо, което едва ли ще бъде полезно, казват лекарите. И ето защо. В края на зимата е важно внимателно да сортирате картофите при закупуване, като изберете по-плътни грудки, без гниене, "очи“ по кожата и издънки. Използването на покълнали картофи за готвене може да не е безопасно.

Всичко е заради токсичното вещество, съдържащо се в такива кореноплодни зеленчуци - соланин. Обикновено в картофите има много малко от него, но по време на покълването количеството на соланин се увеличава, особено в кълновете, зелените площи и под кората.

Не трябва да разчитате на факта, че при варене или пържене такива картофи ще станат по-безопасни и по-здравословни. Соланинът не се разрушава по време на термична обработка. Покълналите картофи могат да причинят отравяне със соланин, което ще доведе до гадене, повръщане, диария, главоболие и втрисане. Често хората дори не разбират, че причината за рязкото влошаване на здравето са позеленели и покълнали картофива, а децата са най-чувствителни към такова отравяне.

Белите издънки и "очите“ върху картофените кожи са знак, че в кореноплода практически няма останали витамини.

За да запазите картофите в дома си по-дълго и да покълнат по-бавно трябва:

· съхранявайте картофите на хладно и тъмно място,

· не ги съхранявайте заедно с ябълки, лук и домати. Тези плодове и зеленчуци произвеждат газ етилен, който ускорява покълването на картофите.

Опасен картофен газ

Когато картофите започнат да гният, във въздуха се отделят серни аналози на алкохоли - тиоли, които могат да причинят отравяне при хората. В същото време, за да се отровите от картофени газове, не е необходимо да прекарвате целия ден в мазето, в някои случаи са достатъчни 15-30 минути.

Картофеният газ е много тежък, утаява се на пода, така че човек активно го диша. Колкото по-малка е стаята, толкова по-голям е рискът от отравяне. Следователно избата, в която се съхраняват зеленчуците, трябва да се вентилира всеки път, когато планирате да работите там, или, ако е възможно, инсталирайте вентилация.

Бялото е по-вредно, лилавото е по-здравословно

Цветът на картофената кора е сортова характеристика, която практически не влияе върху качеството на продукта. Но цветът на пулпата осигурява някои предимства. Така сортовете картофи с бяла плът имат най-много нишесте, сортовете с жълта имат високо съдържание на каротин (витамин А), а сортовете с червеникава плът имат високо съдържание на антоцианини (антиоксидант), полезни за укрепване на имунната система, пише actualno.com.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Реформи в БДЖ
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: