Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Рядко явление в Космоса се случва точно над главите ни, можем да го видим само с бинокъл
Автор: Екип Burgas24.bg 12:28 / 31.03.2023Коментари (0)7952
©
Планетите се подреждат. Буквално. Точно сега. И ако през следващите няколко нощи погледнете приблизително там, където Слънцето току-що е залязло на хоризонта, ще можете да видите пет планети - Меркурий, Юпитер, Венера, Уран и Марс - подредени заедно, точно до Луната.

Според Асошиейтед прес телескоп не е необходим, но бинокълът със сигурност няма да навреди, тъй като Меркурий и Уран вероятно ще бъдат малко по-тъмни от много по-ярките си събратя - Меркурий е толкова близо до Слънцето, че собственото му сияние лесно се закрива, а Уран, обратно, е много далеч от нашата планета.

"Изчакайте Слънцето да залезе, а след това излезте навън и погледнете с бинокъл ниско в тази светла част на небето, където Слънцето току-що е залязло", казва Рик Фиенберг, старши редактор на списание Sky & Telescope, пред NPR, "и би трябвало да видите по-яркия Юпитер до по-слабия Меркурий".

Въпреки че тази нощ ще е най-добрата за наблюдение, планетите ще се виждат и през следващите няколко дни. Вълнуващо е, че ако имате ясно небе, те ще се виждат от всяка точка на Земята.

"Това е красотата на тези планетни подреждания", каза астрономът от NASA Бил Кук пред АП. "Не е нужно много, за да им се насладите."

 

Ако случайно пропуснете събитието, това не е краят на света. Подравняванията не са точно рядко явление; последното подравняване на пет планети се е случило през юни 2022 г., а миниподравняванията се случват на всеки няколко месеца.

Все пак това е астрологично събитие, което си заслужава да се види лично.

 

"Искам хората да искат да излязат навън и да погледнат нагоре. Искам хората да се вълнуват от това, че гледат нагоре към звездите и планетите", казва Джаки Фахърти, астрофизик в Американския природонаучен музей, пред NPR. "Точно сега се случва нещо, което може би не осъзнавате, че се случва доста често, а именно, че планетите са много нагоре. Това не е особено рядко събитие, но е събитие, което трябва да отпразнувате и да искате да излезете навън и да погледнете."

"Нощното небе е оригиналният Netflix", добави тя. "То е оригиналното развлечение, а хората са загубили това, защото са откъснати от гледането нагоре и са много свързани с гледането надолу към телефона, таблета, компютъра или каквото и да било друго. Тъй като нещата могат да бъдат ярки в небето, когато случайно погледнете нагоре, те ще ви се сторят поразителни."








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: