Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Човекът, който видя прииждащата икономическа криза: Криптовалутите са едно "нищо с маркетинг"
Автор: Иван Христов 14:40 / 09.04.2023Коментари (1)3577
©
"Хората и народите се държат мъдро“, отбеляза израелският държавник Аба Ебан, "когато са изчерпали всички други ресурси“. Представете си, ако създателите на нашата икономическа политика вместо това се бяха вслушали в Пол Сингър. Г-н Сингър, на 78 години, е основател на Elliott Management и един от най-успешните собственици на хедж фондове в света. Преди финансовата криза от 2008 г. той се опита да предупреди инвеститорите и държавните служители за опасностите от високорисковите ипотеки. През изминалите 15 години оттогава той многократно е предупреждавал, че знаковият закон на Дод-Франк от 2010 г. и придружаващите ги експанзивни парични политики вещаят катастрофа, пише The Wall Street Journal в материал, представен без редакторска намеса от "Фокус“.

Ще започнат ли политиците най-накрая да слушат? Той не залага на това. "Мисля, че това е изключително опасен и объркващ период“, казва той в офиса на своята благотворителна фондация в Манхатън. (Централата на Elliott се премести в Уест Палм Бийч, Флорида, през 2020 г.) Г-н Сингър е облечен небрежно и изглежда спокоен, но посланието му няма да успокои инвеститорите.

"Оценките все още са много високи“, казва той. "Има значителен шанс за рецесия. Виждаме възможността за дълъг период на ниска възвръщаемост на финансовите активи, ниска възвръщаемост на недвижимите имоти, корпоративните печалби, нива на безработица, по-високи от сегашните, и много инфлация в следващия кръг“.

Неговият песимизъм относно стабилността на долара и другите валути не е от скоро. Той наблюдава и се тревожи от години, докато Федералният резерв и другите централни банки влязоха в повече или по-малко постоянна извънредна ситуация, в която отговорът на почти всяко икономическо и финансово предизвикателство е да се създадат повече пари.

Това подхрани възхода на криптовалутата, която г-н Сингър описва като "алтернатива за хората да изразят един вид либертариански импулс, вид пренебрежение или критика към фиатните* пари на централните банки“. Но въпреки че може да споделя пренебрежението към работата на централните банкери, той е категоричен, че  криптовалутите "нямат абсолютно никаква стойност. Те не са заместител на златото, но са отнели част от търсенето на злато“. Той добавя: "Има хиляди криптовалути. Ето защо те струват нула. Всеки може да направи такава. Всичко, което представляват, е нищо с маркетингово представяне – буквално нищо“.

След кризата от 2008 г. Фед и други централни банки предприеха различни кръгове на "количествени облекчения“ – създаване на пари за закупуване на държавни облигации и други активи. Изкуственото търсене на такива активи задържа лихвените проценти, което позволява на политическите власти да харчат разточително, да имат огромни дефицити и да потапят още повече държавите.

Г-н Сингър видя прииждащата инфлация още в началото на пандемията от Covid. "Смятаме, че е много малко вероятно централните банкери да се придвижат към нормализиране на паричната политика след края на настоящата извънредна ситуация“, пише той в писмо от април 2020 г. до инвеститорите. "Те не се нормализираха последния път“ – което означава след кризата от 2008 г. – "и светът очевидно се приближи до повратна точка, след която печатането на пари, цените и растежът на дълга са във възходяща спирала, която паричните власти осъзнават, че не може да бъде разбита, освен с цената на дълбока рецесия и кредитен колапс“.

Той смята последния сценарий за сравнително оптимистичен: "Кредитният колапс, макар и ужасен, не е толкова ужасен, колкото хиперинфлацията по отношение на унищожението, причинено на обществата. Капитализмът, който е икономическа свобода, може да преживее кредитна криза. Не смятаме, че може да оцелее след хиперинфлация“. Спестяванията, инвестициите и търговията зависят от надеждна валута, така че е наложително "да се стои на добро разстояние от повратната точка, в която доверието се разрушава“.

Както потребителите и спестителите знаят твърде добре, инфлацията започна рязкото си покачване през 2021 г., но Фед продължи да създава пари през 2022 г. Това кара г-н Сингър да направи заключение за това как централните банкери ще реагират на следващия спад: " Какво се случва с обществената политика в тази рецесия? Отговорът е лесен. Те започват да печатат отново и те връщат лихвените проценти обратно надолу. Те ще получат грешни уроци от това, което се случва с инфлацията при смекчаване на глобалната икономика.

Имайки предвид историята от 70-те години на миналия век, когато инфлацията се отдръпна няколко пъти само за да се върне, г-н Сингър смята, че краткосрочните спадове ще убедят политиците, че са убили звяра. Те "вероятно ще се върнат към своята обичайна стратегия“, възобновявайки политиката на лесни пари. Но инфлацията ще се върне, "вероятно по-висока от сегашния кръг, тогава лихвените проценти трябва да се повишат за по-дълго време. Ако Федералният резерв и Европейската централна банка "се измъкнат от това без съществена болка, ще бъде изключително“.

Г-н Сингър знае едно или друго за финансовата болка, наложена от безразсъдни правителства. След основаването на Elliott (бащиното му име) през 1977 г. той изгражда фирмата с опит в проблемните дългове. Днес тя управлява активи на стойност 55 милиарда долара от името на лица и институции. По пътя той известно и успешно съди Аржентина, за да я принуди да спази условията на заема.

Напоследък г-н Сингър и неговата фирма станаха по-известни като активни инвеститори в такива публични корпорации като Salesforce и Toshiba и в частния капитал. Миналата година Елиът ръководи консорциум от инвеститори, които купиха Nielsen Holdings, компанията за измерване на пазара, известна най-вече с телевизионните си рейтинги.

В светлината на настоящите инвестиционни прищявки е необходимо едно пояснение. Активизмът на Елиът обикновено е от старомодния вид - не инквизиции, водени от политически програми, а усилия да държи ръководството отговорно и да направи компаниите, които не работят добре, печеливши. Неговият подход към политиката е аналогичен – фокусиран не върху идеологията, а върху условията, които създават просперитет.

Неотдавнашните федерални спасителни мерки за средствата на богати неосигурени вложители в Silicon Valley Bank и Signature Bank засилват липсата му на доверие във финансовите регулатори. В интервю за този вестник през 2011 г. той предупреди за широката свобода на преценка, която новият тогава закон Дод-Франк даде на правителствените служители да се справят с това, което смятат за системни рискове. "Атмосферата на непредсказуемост“ не "прави системата по-безопасна“, заяви той. "Лудост е да се идентифицират системно важни институции“.

Десетина години по-късно той все още смята, че това е лудост: "Както видяхме със SVB и Signature, практически всяка институция може да бъде счетена за системно важна за една нощ и конфискувана, като след това правителството има пълната власт да определя какво се случва с различни класове кредитори.".

Резултатът е разрушаване на пазарната дисциплина и насърчаване на банкерите да се държат безразсъдно. Той разказва разговор на търговското бюро в неговата фирма след неотдавнашния уикенд на спасяване на банки. "Ако не бяха гарантирали всички депозити“, казва колега, "нещата щяха да станат много грозни на пазарите в понеделник.“

Г-н Сингър отговаря: "Това е напълно вярно. Нещата щяха да са грозни. Но това ли трябва да бъде регулацията? Опаковане на всички пазарни движения в одеяла за сигурност?“

Той разширява темата: "Това ли е начинът, по който получавате стабилни финанси, или карате хората да разтягат рисковите параметри, разтягат, разтягат, разтягат? Получавате ли невнимателни банкови ръководители? Знам, че тези момчета бяха уволнени, но всички концепции за управление на риска се основават на възможностите за загуба. Ако това изчезне ще има последствия“. Правителството е изпратило заплашителни послания, но "при първата криза те се огънаха. Те чисто и просто се предадоха“.

Той се притеснява, че настоящите пазарни проблеми са само началото. "Смятаме, че тази криза е резултат от свръхливъридж*, надценки, балон на ценните книжа, балон при класове активи“, казва той. "И това е само един епизод. Не е същото, но е нещо като колапса на тези ипотечни кредитни фондове на Bear Stearns през пролетта на 2007 г. Те бяха съборени от залози на рискови ипотеки и послужиха като предвестник на предстоящата финансова криза.

Това означава ли, че се насочваме към ера на паника? "Не съм сигурен в това“, казва той. "Вярвам, че това е повече от възможно, но това, което според мен е по-вероятно, е продължителен период от време на неравномерни движения, докато хората се справят с ексцесиите във финансовата система“.

Как инвеститорите трябва да се опитат да се ориентират в този терен? "Предпазването от проблеми е ключов фокус“, посочва той. "В такива моменти някои смятат, че най-сигурният залог е относително краткосрочният държавен дълг на САЩ. Поради обърнатата крива на доходност" – при която доходността е по-висока при краткосрочен дълг, отколкото при дългосрочни облигации – "такъв дълг носи прилична възвръщаемост без практически никакъв шанс за отрицателен изход. Отвъд това, във времена на стрес, мнозина вярват, че портфолиото им трябва да има малко злато, тъй като това са единствените "истински“ пари и заемат този статут буквално от хиляди години“.

Златото със сигурност е било ценено през цялата история, въпреки че също така е вярно, че в продължение на повече от 200 години акциите в САЩ осигуряват обща средна реална възвръщаемост от над 6% годишно.

През това време американската икономика успя да оцелее безброй епизоди на политици и регулаторни органи, които се отказват, провалят се и бъркат. Как да начертаем курс обратно към стабилни пари и дългосрочен просперитет? "Оптимистичният сценарий,“ отговаря г-н Сингър, "предполага реформи в подкрепа на растежа във всички области, включително намаляване на данъците, реформи на правата, регулаторно рационализиране, насърчаване на енергийното развитие, включително въглеводородите. . . намаляване на федералните разходи, продажба на активите в балансите на централната банка“.

Списъкът продължава, включително по-точни измервания на здравето на финансовите къщи и на самата инфлация, както и наемането на "парични служители със стабилни пари, така че неограниченото печатане на пари и минималните и провокиращи риск лихвени проценти да останат просто неприятни спомени от миналото“.

Всичко това звучи отлично, но човек подозира, че администрацията на Байдън и Фед виждат, че ресурсите все още не са изчерпани.

-----

*Фиатни пари означава: пари, декларирани от правителство като законно платежно средство. Издавани от държавата пари, които не са конвертируеми в нещо друго, нито притежават фиксирана стойност в смисъла на обективен стандарт. Пари без вътрешноприсъща стойност.

*Ливъридж е финансов термин, който се използва, за да илюстрира усилването на ефекта (печалбата или загубата) от дадена финансова операция, дължащо се на "мултиплициране“ (от английски – "умножаване“) на инвестирания ресурс (най-често с помощта на заемни средства).



Още по темата: общо новини по темата: 9
26.04.2023 »
22.03.2023 »
21.03.2023 »
20.03.2023 »
20.03.2023 »
20.03.2023 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Нито крачка назад! Зад нас е България.
на 09.04.2023 г.
0
 
 
Купих на 20 000, сега е 27 000. Доволно! А ти си говори г-н е*ан.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Евроизбори 2024
Рокади в ДПС
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: