Милиони пластмасови топчета са изхвърлени на испанския бряг

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
16:28 / 08.01.2024
607
Днес стотици доброволци пресяха пясъчните плажове с кофи и лопати в северозападния испански регион Галисия, след като милиони пластмасови топчета са изхвърлени на брега, което предизвика опасения за околната среда. Прокуратурата в страната е започнала разследване, предаде Еl Pais.

Понякога наричани "сълзи на русалки" или "пелети", топчетата се използват за производството на предмети от ежедневието, от бутилки за вода до торбички за пазаруване, и са известни с това, че допринасят за проблема с пластмасата, която попада в световните океани и реки.

Милионите, изхвърлени в Испания, са от поне шест контейнера, които са паднали от кораба Toconao - регистриран в Либерия кораб, нает от корабния гигант Maersk, край бреговете на съседна Португалия миналия месец, се посочва в изявление на производителя на пелетите Bedeko Europe.

Вицепремиерът Мария Хесус Монтеро заявява пред държавната телевизия TVE, че правителството се опасява от евентуални "сериозни последици", но все още не знае точното въздействие и дали то ще се отрази на риболова.

Сцените, в които жителите използват предмети от бита, за да помогнат за почистването на плажовете, съживиха спомените за най-тежката екологична катастрофа в Галисия - разлива на 63 000 тона мазут през 2002 г., който наложи затварянето на най-богатите риболовни райони в Испания.

Специализираното екологично звено на Главната прокуратура на Испания е открило производство за изхвърлянето на пластмасови пелети на галисийското крайбрежие, което вече е достигнало до Астурия, според Cadena SER. Източници от организацията обясняват, че на 4 януари е започнало разследване и че сега е образувано производство за проверка на обхвата на този разлив, произхода му и дали може да се понесе наказателна отговорност за него.

Виж коментарите (0)

Още по темата (7):
05.03.2024 Екоактивисти оставиха част от Берлин без ток и запалиха завода на Tesla
28.01.2024 Екоактивисти заляха със супа "Мона Лиза"
08.01.2024 Хиляди трактори блокираха трафика в Берлин
21.12.2023 Заради малък коледен бонус: Влаковете под Ламанша спряха внезапно
11.01.2023 Германската полиция разпръсна протестиращи срещу въглищна мина
05.01.2023 Губернаторът на Ню Йорк легализира "човешкия компост" като еко-френдли погребение
Още новини от Международни новини:
Проф. Владимир Чуков: Това е безпрецедентно, досега не е имало то...
Удариха бившия кмет на Берлин с чанта
Този известен плаж, любим на много българи, ще бъде затворен и та...
Над 300 милиона души, отдали се на тази хуманна професия, празнув...
Април е поредният месец с рекордни температури
Тийнейджър решава, че след като завърши училище, ще живее във вла...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).