Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (4) | Вчера (2)
Зимните олимпийски игри в Пекин бяха открити с грандиозна церемония
Автор: Екип Burgas24.bg 16:03 / 04.02.2022Коментари (0)496
© Фейсбук
Столицата на Китай посреща най-добрите спортисти в зимните дисциплини, които ще се борят за отличията на 24-ите зимни олимпийски игри. Пищната церемония на националния стадион "Птичето гнездо" започна с впечатляващо светлинно шоу, последвано от парада на нациите. Както и преди 14 години, този спектакъл е замислен от китайския режисьор Чжан Имоу, който през 2008 година стана автор на една изумителна церемония, белязана от патриотизъм и цветове. 

Церемонията започна с представянето на китайския лунен календар - Ли Чун, и идването на пролетта. След това на арената се появи знамето на Китай, което премина през ръцете на дълга колона от хора - представители на 56-те етнически групи от всички части на страна. Военни издигнаха знамето на фона на Марша на доброволците - националния химн на Китай.

Дойде ред и на парада на официалните делегации. По традиция той беше открит от представителите на родината на олимпийските игри - Гърция.

Знамето на България развяха сноубордистът Радослав Янков и биатлонистката Мария Здравкова, която замени Милена Тодорова като знаменосец.

Припомняме ви, че спортистите са поставени в изолация по силата на здравните правила и им се правят тестове всеки ден. Пекин се придържа към стратегията за нулев ковид и не е разрешен никакъв контакт с местното население. Трибуните на спортните обекти ще бъдат отчасти запълнени, като присъстващите ще идват с покани и ще трябва да спазват правила за социална дистанция.

Церемонията по откриването бе бойкотирана от няколко западни държави, начело със САЩ, в израз на протест срещу нарушаването на човешките права в Китай. Както е известно Австралия, Великобритания и Канада също обявиха дипломатически бойкот. 20 световни лидери присъстваха, сред които генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и Владимир Путин.

Състезателите ще се борят за разпределението на 109 комплекта медали в 15 различни спорта: алпийски ски, биатлон, ски бягане, ски скокове, северна комбинация, ски свободен стил, сноуборд, бобслей, скелетон, шейни, хокей, фигурно пързаляне, бягане с кънки, шорттрек и кърлинг. Общо 2871 спортисти (1581 мъже и 1290 жени) от 91 страни трябваше да участват в Пекин, но пандемията от COVID-19 непрекъснато нямалява броя им. 

Зимните олимпийски игри имат и своите дебютанти в лицето на Хаити и Саудитска Арабия. 

България ще бъде представена от 15 спортисти в Пекин – най-малката ни делегация от 80-те години на миналия век насам. В китайската столица ще се представим в 7 спорта, включени в 4 федерации: алпийски ски, биатлон, ски бягане, ски скок, сноуборд, фигурно пързаляне и шейни. 

Българското участие в Пекин започва на 5 февруари и ще бъде открито от най-добрия ни скачач Владимир Зографски, който стартира с участие в квалификациите на малка шанца в събота сутринта. След това Павел Ангелов ще направи първите два манша в спускането с шейни, а биатлонистите ни ще стартират в смесената щафета 4х6 километра около 11:00 часа българско време.

Игрите в китайската столица ще продължат до 20 февруари. Китайската столица  се превръща в първия град в историята, който приема и летни, и зимни игри.
Още по темата: общо новини по темата: 26
20.02.2022
20.02.2022
16.02.2022
15.02.2022
15.02.2022
13.02.2022
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!


Актуални Четени Теми
Испанската преса: Скоростта на велик Димитров изгони Алкарас от Маями
Дея Спорт разгроми Черно море
Карлос Алкарас: Григор ме накара да се чувствам като 13-годишен
Уникален: Григор Димитров размаза Алкарас пред Майк Тайсън и Серхио Бускетс
Фаворит ли е Григор Димитров срещу Карлос Алкарас?

Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: