Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (0)
Изп. директор на "акулите": Искам Нефтохимик да влезе в "А" група
Автор: Екип Burgas24.bg 14:56 / 29.03.2012Коментари (16)4521
©
Изпълнителният директор на Черноморец Бургас - Пламен Киряков даде интервю за вестник "Черноморски Фар". Той отговори на въпроси за лиценза и задълженията на клуба, целите пред отбора, отношението му към Нефтохимик и др.

- Г-н Киряков, в края на март изтича срокът, който клубовете имаха за покриване на лицензионните изисквания. Застрашен ли е лицензът на Черноморец Бургас?
- Към днешна дата мога категорично да заявя, че Черноморец Бургас ще има лиценз. Покрили сме абсолютно всички лицензионни изисквания на БФС и УЕФА.

- Значи сте изчистили задължителните плащания.
- Да, към 31 март ще бъдем изрядни към държавата и към определена група работници и служители, която правилата за лицензиране наричат защитена. В тази група подадат футболистите и всички лица, които са на ръководни длъжности.

- А как ще се оправяте с натрупаните 670 хил. лв. дълг към общината за данък сгради и такса смет?
- Тези задължения, които са натрупани през последните 5 години, ще бъдат разсрочени от общината. Клубът има намерението да започне обслужването им, макар и намирайки се в един доста тежък финансов момент. Ангажиментът, който сме поели, е само до края на тази година да бъдат платени около 150 хил. лв. от натрупаната сума, а в следващите 10 години да се издължим напълно. Клубът поема задължението да обезпечи тези задължения с ипотеки върху недвижими имоти, за да съществува абсолютна сигурност за община Бургас, че парите от данък сгради и такса смет ще бъдат получени.

- Не очаквахте ли съпричастие в покриването на този дълг? Все пак общината има 50 процента във футболния клуб.
- Разбираме, че община Бургас също има затруднения с формирането на бюджета. Уверени сме, че ако тази година няма възможност да подкрепи спорта като цяло и в частност футбола, то в следващите години ще почувстваме тази подкрепа.

- Към днешна дата какви са задълженията на футболния клуб?
- Има няколко групи задължения. Тази за работниците и служителите, която приоритетно се обслужваше, след като поех управлението на клуба, към 31 март ще бъде изчистена почти напълно. Тези задължения бяха от порядъка на 1 млн. и 200 хил. лв. Има една друга група - към трети лица, които са доставяли стоки и услуги на клуба. Тук задълженията са около 1 млн. и 400 хил. лв. Част от тях са погасени, част са разсрочени, а други са съдебни. Смятам, че в рамките на следващата година ще успеем да погасим и тези задължения. Имаме задължения за данъци и такси, които съответно разсрочваме и ще бъдат обслужени в бъдещ период. Имаме задължения и към акционерите, които са давали за издръжката на клуба. Имаме съответно наложени запори върху част от имуществото и върху някои от банковите ни сметки, но полагаме всички усилия това да не спъва дейността ни и плащаме съобразно възможностите, които в момента съществуват.

- Как се стигна до тази криза? Има ли конкретен виновник?
- Трудно мога да посоча едно лице. За мен причината е политиката, която беше избрана и която се следваше от началото на 2009 г. Клубът към началото на 2009 г. имаше капитал от 50 млн. лв., от които 25 млн. като апортна вноска и още 23,8 млн. като налични парични средства. Клубът имаше средства, които биха му гарантирали различни финансови резултати при друг тип политика.

- Визирате политиката по времето на Красимир Балъков и Фреди Бобич.
- И не само на тях. Тази политика следваше целите и приоритетите, очертани от акционерите на клуба. Община Бургас и "Петрол Холдинг" избраха политиката на форсирането с бърза популяризация на клуба и постигането на бързи резултати. Оказа се неуместно.

- Има ли опасност кризата да засегне мъжкия тим?
- Не. До края на сезона има яснота относно приходната част на бюджета на клуба и по никакъв начин финансирането на представителния състав не е застрашено.

- Кои бивши ръководни кадри водят дела срещу клуба? Чу се, че Балъков е сред тях.
- Балъков не води дело. Сумите, които клубът му дължи, ще му бъдат изплатени до 31 март. Част от сумата вече е платена. Остава да му се изплатят около 50 хил. лв. По същия начин стои въпроса и с Фреди Бобич. Има две дължими възнаграждения, които ще му бъдат изплатени до 31 март.

- Само с лични пари на Митко Събев ли оцелява Черноморец Бургас?
- Не само. В момента клубът реализира собствени приходи от продажбата на футболисти, от телевизионни права, от рекламни и спонсорски договори. Парите, които дава Събев са част от издръжката на клуба.

- Има ли изгледи Митко Събев и Денис Ершов да изгладят противоречията си и "Петрол Холдинг" отново да дава пари за футбола?
- Това е въпрос, по който нищо не бих могъл да отговоря.

- Задава ли се нов спонсор на хоризонта?
- Да, договаряме нов спонсорски договор. Говорим за генерален спонсор, но преговорите вървят трудно. Имаме сериозно разминаване между цената, за която претендираме и тази, която компанията е готова да даде.

- Коя е компанията?
- Това е голяма компания, която е на българския пазар. Собственик е чуждестранно юридическо лице, но не мога да дам повече информация, преди да финализираме преговорите. Оптимист съм, че от новия сезон отборът ще играе с логото на новия спонсор.

- Каква е сумата, която искате от генералния спонсор?
- Искаме 1 млн. лв. Не е малка сума, но проучването на пазара показва, че това е реална и достижима цена. Става дума за спонсорски договор за 1 година. 1 млн. от спонсора при бюджет от 4 млн. е напълно нормално.

- Докъде стигнаха споровете с ЦСКА за Мишел Платини и Анисе Абел?
- Категорично мога да заявя, че ако до 31 март не ни платят за Платини, ЦСКА не само че няма да имат място в Европа, но няма да получат лиценз и за вътрешното първенство. Така както всички останали отбори полагат усилия да разплатят задълженията, които са от предходна година, така следва и ЦСКА да уредят отношенията си, защото в другия случай отборите няма да бъдат равнопоставени. Случаят с Абел е различен. За него сме сезирали ФИФА, като претендираме за компенсация в размер на минимум 350 хил. евро, които очакваме да ни бъдат присъдени. Отделно се иска лишаване на състезателя от състезателни права за срока на договора му. ЦСКА отговарят солидарно заедно с Абел, тъй като презумпцията на правилата е, че те са допринесли той да напусне неправомерно Черноморец.

- Има ли сили и организация "Черноморец" за място в тройката?
- Ако говорим за вътрешна организация на клуба- да, имаме, Убеден съм, че Черноморец разполага със спортния потенциал да постигне тази цел. С представянето си отборът ни доказва, че заслужава място в тройката.

- Подминавате организацията...
- Ако говорим за вътрешна организация на клуба- да, на нивото за тройката сме. Но ако намеквате за нещо друго, то не ни касае. Задкулисно ние не работим, защото принципът, който сме избрали да следваме, е принципът на честната игра. Не участваме в договорки, играем за себе си.

- Кога изтича договора на старши треньора Димитър Димитров и предстоят ли преговори за продължаването му?
- Договорът му е до юни 2013 г. Отборът не би бил същия без Херо. Въпрос на желание от негова страна е колко дълъг да бъде договорът му. Не мислим за друг треньор и за други възможности. Изцяло сме удовлетворени и сме благодарни за работата, която той върши на стадион "Лазур".

- Ще продължи ли да работи модела с Черноморец Поморие като сателит и през следващия сезон?
- Не виждам причина да не продължи. Имаме изключително ясна структура на отношения с Черноморец Поморие. Преотстъпваме им футболисти, като на най-перспективните от тях заплатите се плащат от Черноморец Бургас. Останалите, ако се развият и покажат качества за първия отбор, Черноморец Бургас реално ги купува от Поморие. Това е част от политиката ни в търсене на млади таланти. Защото в края на краищата в един бургаски отбор не може фундаментът да бъдат чужденците.

- Бяхте ангажиран с каузата на Нефтохимик и Нафтекс, а сега оглававяте Черноморец. Но остана ли "зелен" сантимент у вас?
- Не само като бургазлия и като бивш изпълнителен директор на Нефтохимик и Нафтекс аз изключително симпатизирам и поддържам този отбор. Винаги съм твърдял, че в Бургас има място за двата отбора, които всички бургазлии припознават като свои. Няма го това тотално деление, както е в Пловдив и Варна. Уверен съм, че бургазлии подкрепят своите отбори, независимо как се казват те. Ще се радвам много, ако Нефтохимик заслужи място в "А" група и има едно бургаско дерби следващата година в елита. Аз съм за партньорство и взаимопомощ между двата клуба.

- Да забравим ли за "Черноморец Арена?
- Към днешна дата бих казал, че "Черноморец Арена" е само една картинка. Кога ще бъде възможно осъществяването на един толкова мащабен проекг, не знам кой може да отговори. Очакваме промяна в тенденциите на световната икономика и съответно инвеститори и партньори, но всичко е в бъдещето.

Още по темата: общо новини по темата: 4
19.03.2012
10.03.2012
07.03.2012
06.03.2012






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Republic of Burgas
премахни филтъра

+2
 
 
Ти ли бе, измет, не споменавай дори свещеното име!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.


Актуални Четени Теми
Алина Коломиец и Жана Пенчева с по един медал от "Жулиета Шишманова" в Бургас
Григор Димитров започва участие на Мастърс 1000 в Мадрид
Григор Димитров започва в Мадрид в утрешния следобед
Григор Димитров очаква своя съперник на корта днес в Мадрид
Григор Димитров стартира там, където сензационно победи Новак Джокович

Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: