Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (2) | Вчера (1)
Кал, мълнии и мъжество в Кабиюшката гора
Автор: Екип Burgas24.bg 12:44 / 21.05.2014Коментари (0)513
©
10-ото юбилейно състезание в Кабиюшката гора край Шумен надмина себе си - слънце, гръмотевици и проливен като из ведро дъжд. Въпреки екстремалните условия, този път природата не можа да надделее над професионализма на състезатели и организатори, заяви управителят на Федерацията по конен спорт за Южна България Георги Базотев.

За щастие, нито един от 6-мата, пострадили при падането на мълния няма сериозни наранявания. "В неделя всички бяха изписани от болницата. Помогнах за вземането на епикризите и организацията по болничния им престой, защото освен 5-мата българи, сред пострадалите бе и 1 турски гражданин - ветеринарен лекар", обясни Даниел Радулов, председател на Клуб по конен спорт "Кабиюк" - Шумен, основен организатор на форума. Всички пострадали са били под дърво, лекувайки един от конете, когато буквално изхвърчали на десетина метра от паднала мълния.

Самото състезание е достатъчно атрактивно и пълно с предизвикателства, тъй като в рамките на 3 дни състезателите минават обездка, прескачане на класически препятствие и най-екстремната част - 4-километрово трасе с над 20 различни по сложност и височина eстествени препятствия като каруци, маси, грамадни дървета и др. "Тази дисциплина е рискова, но и много впечатляваща, защото всичко е в

©
гората, сред зеленина и растителност", споделя Георги Базотев.

От българска страна с титли от форума си тръгнаха Мартин Димитров, който стана балкански шампион, победител в клас 1 звезда в Международния турнир е Живко Добрев, в клас 2 звезди първи е Светлин Кръстанов.

Шуменското трасе е едно от най-добрите в Европа. Единствено отдалечеността на България и малкия награден фонд са причина в Шумен да не се провеждат състезания от европейска величина. Пет години по-рано Анди Грифитс, управител на отдел по всестранна езда в Международната федерация изразил възхищението си от финансовите възможности на българите. Те не само осигурили минималния 10-сантиметров почвен пласт на трасето, а постигнали дебелина на почвата, която не може да се установи с обикновен инструмент....

Състезанието в Кабиюшката гора край Шумен съвпадна със 150-годишнината от основаването на Конезавода в Шумен, започнал да развъжда, отглежда и селектира коне в рамките на Османската империя. Любопитен факт е, че на същото място край Мадарските скали на площ от 2000 дка е бил създаден първия развъдник на бойни коне още по времето на хан Аспарух. Традициите продължават и в днешно време - Кабиюшката гора редовно събира почитатели на конния спорт и гости на Шумен.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!


Актуални Четени Теми
Хандбалният Фрегата е на победа от бронза в първенството
Официално: Григор Димитров остава сред най-добрите в тениса
Олександър Усик пренаписа историята на бокса!
Григор Димитров няма да защитава финала в Женева
Световният тенис поздрави Григор Димитров

Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: