Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Откриха крепостната кула от герба на Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 13:49 / 08.01.2009Коментари (0)1991
©
При археологически разкопки, финансирани от Община Бургас, в края на 2008 г. на полуостров „Форос" в квартал Крайморие бяха локализирани останки от историческия предшественик и символ на града - античната и средновековна крепост Бургос /Порос/. Новите разкрития добавят към историята на Бургас няколко века и го правят връстник на Исус Христос с 20 века присъствие в европейската история и култура.

По този повод в Община Бургас се проведе пресконференция с участието на кмета Димитър Николов, директора на Регионален бургаски музей Цоня Дражева и собственика на фирма „Форос" Тодор Батков, който ще строи в Крайморие нов жилищен комплекс.

„Досега бяхме в сянката на историческата значимост на Несебър и Созопол. Вече убедено можем да заявим, че живеем в град, който 20 века е имал изключително значение за целия регион", заяви кметът Николов. Той се ангажира да предостави нова общинска субсидия за проучване и разкопки в Крайморие. Община Бургас ще разчита на съдействие и финансова подкрепа от Министерство на културата, инвеститора Тодор Батков и на европейските фондове за съхранение на културното наследство. Димитър Николов заяви още, че заради евентуални иманярски набези ще бъде завишен контролът в района на разкопките. Той вече е възложил на главния архитект на общината Веселина Илиева да търси подходящо място за изграждане на нов музей в Крайморие.

От своя страна Тодор Батков обяви, че желанието му е всичко открито да се реставрира и съхрани. Той потвърди, че ще подкрепи финансово работата на археолозите. Собственикът на ФК „Левски" каза още, че предвижда ниска плътност на застрояване в бъдещия нов жилищен комплекс в квартала, за да се съчетаят старото и новото по подходящ начин.

На пресконференцията присъстваше и проектантът на Крайморие арх. Петко Йовчев, който заяви, че много разчита на личната естетика на инвеститорите за създаването на едно място с историческа атмосфера. Той добави, че по проект цялата предполагаема древна крепостна стена, по чието разкриване работят археолозите, попада в публична зона, за която се предвижда озеленяване и изграждане на вело- и алея за пешеходци. Това превръща обектът в потенциална туристическа атракция.

С конкретни данни и мултимедийно представяне на археологическите разкрития в пресконференцията се включи Цоня Дражева. Тя разказа следното:
За древната крепост и пристанище се знае от по-общи локации в европейските морски карти от ХІІІ-ХVІІ в., под името Поро /проток/ или Порос, което означава крепост, пазеща отока на Мандренското езеро /Скеф/. В търсене на етимологията на името, което на латински звучи в буквален превод „Бургос", важна роля има текстът на един посветителен надпис от ІІ век, в който се казва, че по времето на Римската империя по границите на римската колония Деултум са изградени бурги /крепости/.

През месец декември са проведени пълни проучвания на югоизточния вход на крепостта, локализирана при полуостров „Форос", където в основи е запазена масивна правоъгълна кула, охраняваща портата. Разкрито е външното лице на крепостната стена с дебелина 2,90 м. и запазена дължина в западна посока 15 м. Крепостната стена и две кули с аналогичен градеж са открити по линията на северозападния бряг на Форос, преграда при шийката на нос Кабата /Кафката/ и по цялото протежение на рибарското селище. Останки от правоъгълна сграда от V- ХІІІ век са открити при най-високата открита част, наричана от местните жители „Църквата". Планът и датировката на находките дават основание да се приеме, че тук се е намирал малкият манастир „Св. Георги", за който има сведение от византийски извори.

Археологическите проучвания показват, че почти цялата северна и североизточна част на полуостров „Форос" е била укрепена, като първите крепостни съоръжения са създадени през късно-римската епоха и са възстановявани многократно в по-късни епохи до средата на ХVІ в. Тези данни безспорно очертават един значим исторически обект, пряко свързан с историята на град Бургас.




Още по темата: общо новини по темата: 3
14.01.2010 »
13.07.2009 »
27.05.2008 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Алексей Навални почина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: