Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Сагата Форос и как Бургас ще получи история на 20 века
Автор: Екип Burgas24.bg 11:29 / 14.01.2010Коментари (0)2568
©
Президентът на футболен клуб „Левски" адвокат Тодор Батков не изпълни обещанието си да даде 150 000 лева за съхраняване и реставрация на откритите на нос Форос антични крепостна стена и кули, както беше обявил на пресконференция в Бургас преди година.
Тодор Батков е едноличен собственик на капитала на "Форос Дивелъпмънт" ЕАД. Дружеството е купило терените на нос Форос, заедно с общинските части за улици и друга инфраструктура, за строителство на частен проект „Фантазиите на XXI век".

Когато Батков обяви намеренията си за такъв проект, те бяха използвани като елемент от предизборната кампания на бившия кмет Йоан Костадинов за четвърти мандат.

„Кризата е голяма и има много по-тежки проблеми, които фирмите решават пряко силите си", оправдава на този етап бездействието на инвеститора директорът на Регионален Бургаски музей-Бургас н.с. Цоня Дражева.
Истината е, че инвеститорите в този важен за бъдещето на града проект са си направили „по инерция" „сметката без кръчмаря" - в противоречие на законодателството.

Находките и проучванията

Цоня Дражева обяви сензационни находки, направени в закупения от бизнесмена терен, които доказват, че Бургас е стар над 20 века и го правят връстник на Христос.

Открити са запазени останки от най-големите символи на Бургас, дали името на града - античната и средновековна крепост с две кули и пристанище - Бургос или Порос. Находките дават основание да се приеме, че тук се е намирал и един от морските манастири - малкият манастир „Св. Георги", за който има сведение от византийските извори.

Архитектът на „Фантазиите на XXI век" Петко Йовчев обясни, че цялата крепостна стена и най-високото място на нея - Цитаделата, попадат в общодостъпна зона, предвидена в проекта, който е правен съвместно с музея. „Разчитам на личната отговорност на инвеститора да осъзнае големия шанс да бъде създадено едно историческо място", каза арх. Йовчев.

Общината има намерение в тази зона да бъде отредено място за музей, където да се съхраняват всички ценни находки, открити на полуострова. Кметът обеща заради евентуални иманярски набези да бъде завишен контролът в района.

Засега по-нататъшните действия на археолозите са стопирани и поради факта, че бившият министър на културата Стефан Данаилов също не даде обещаните 60 000 лева за проектиране. „За да се кандидатства с проект, трябва да има узаконено проектиране, съгласувано и одобрено от агенцията, приемник на Националния институт за паметниците на културата", обясни н.с. Цоня Дражева.

Новият министър Вежди Рашидов е обещал пред кмета Димитър Николов тази година да има пари за проектирането. „Сумата не е голяма - говорим на този етап само за консервация и реставрация на кулата и пристана, които да се вържат със защитена зона „Пода" и Центъра за наблюдение на птиците там. Ако това се случи, ще събираме средства за по-нататъшни проучвания", казва Дражева.

Археологическият екип проведе за първи път проучвания в района на полуостров „Форос", след като през 2008 година Общинският съвет отпусна 50 000 лева. С тези средства бе разкрита кулата, направени са защитните диги и е разчистена асфалтовата база, която години наред е замърсявала района и морето. Голям е шансът това място да се превърне в атракция и да привлича туристи и гости. Колкото до ценните археологически разкопки, Батков коментира, че всички паметници на културата принадлежат на държавата и средства за проучването им трябва да се търсят от нея и от европейски програми.

Инвестиции за милиони

Тузарският комплекс, който се предвижда на нос Форос, ще бъде на площ от около 700 дка до магистрала "Черно море". В него се предвижда да живеят над 22 000 души. Там ще има нискоетажни скъпи еднофамилни къщи и 5-звездни хотелски сгради, огромен МОЛ от 123 дка, който ще се нарича "Ритейл парк Бургас", както и яхтено пристанище и фериботен комплекс. Проектът е утвърден и е част от Подробния устройствен план на Крайморие и общия градоустройствен план на Бургас.
Археолозите обаче се жалват, че върху паметниците са стоварени впоследствие големи скални маси, които е трябвало да имитират брегоукрепване.

Законите срещу проекта

„Имаме проект за пристанищна дейност, която ще бъде част от транспортната схема на Бургас", обясни Батков, както и че до средата на 2010 година ще бъде укрепен брега. Това обаче също е под въпрос.

За да се реализира проектът за частното пристанище „Либърти", се налагат промени в българското законодателство. В Закона за морските пространства е записано, че те могат да бъдат изключителна държавна собственост и право за отвоюване на земя от морето има само държавата. В Закона за Черноморското крайбрежие пък е записано, че бреговата ивица може да е единствено общинска и държавна. Всяка създадена изкуствена суша автоматично става държавна.

Не че по българското крайбрежие няма други прецеденти на частни пристанища, но те без съмнение противоречат с постановките в законите.
Батков също така беше заплашил, че ако хората не се изнесат от района и от рибарското селище, ще действа със силата на закона. Той призна, че изкупувал земята от посредници и затова лично той нямал юридически проблеми с досегашните собственици.

Дали проектите на Батков на територията на полуостров Форос и кв. Крайморие ще се реализират, зависи на този етап и от магистратите. Както в. „Фактор" писа в цяла поредица статии, за 300 дка земя - близо една трета от цялата площ, върху която Батков ще строи, трима шведски наследници водят съдебни дела.

Ако магистратите върнат земите на шведите, Батков ще бъде принуден да търси обратно милионите, които е платил за тях. Имената на продавачите се крият старателно от Поземлената комисия, но част от тях вече изплуват. Това не са случайни хора. Или поне така твърди юристът Атанас Чорбаджиев, който предостави на редакцията всички документи, доказващи, че тези земи са именно на наследниците на д-р Николай Николаев - шведите Ан Мари Елизабет Шарлот-Николаева, Стен Петер Густав-Николаев и Рада Магдалена Йонсон. Вестникът разполага и с копия на решенията на местните институции за проточилата се 7- годишна съдебна сага.

Специалисти смятат, че полуостров Форос е една от малкото посоки, в които град Бургас може да се разраства. Ако проектът „Фантазиите на XXI век" се изпълни по план, там ще израсне модерен градски комплекс със съхранена природна среда.

Според други обаче, Бургас трябва да се развива по посока Айтос, а не покрай брега на морето и езерата, където трябва да има други съоръжения за отдих и развлечения и развиване на екологичен и културно-исторически туризъм. Още повече, че вече действат строгите изисквания на общоевропейската мрежа НАТУРА 2000, а в тази част на Бургас - Крайморие и полуостров Форос, е и Защитена местност „Пода".

Ето защо, намираме името на Тодор Батков в Черния списък на фирмите, организациите и личностите, унищожаващи българската природа. Там е записано дословно:
„Тодор Батков - президент на ПФК "Левски" и собственик на "Форос Дивелъпмънт" ЕАД с планове да превърне нос Форос до Крайморие в жилищно-ваканционен комплекс с урбанизиране и постоянно заселване на брега. Заедно с обявените намерения за свръхзастрояване, Батков толерира и нефтопровода, който ще минава наблизо. Част от проекта попада в Натура-зона.

По същия начин Батков планира да превърне устието на Камчия в поредния бетонен квартал, с каквато цел е купил южната част на плажа. До преди няколко години Камчия беше защитена територия, но община Аврен свали статута й, за да подари най-ефектния плаж на Лужков и Батков, пише още в сайта, поместил Черния списък на фирмите, организациите и личностите, унищожаващи българската природа.

Защитената местност "Пода"

Защитена местност "Пода" е блатиста влажна зона, разположена на морския бряг, част и от Мандренското езеро. Понастоящем въпреки сравнително малката й площ - 100,7 ха, се е обособила мозайка от различни хабитати - сладководни, бракични, солени, хиперхалинни водоеми, разливи и др.

В местността са установени 161 низши и 231 вида висши растения. От висшите растения, пет вида са включени в Червената книга на България.В защитената местност "Пода" има и голямо разнообразие на животински видове.

Установени са 252 вида птици, което е 63 % от орнитофауната на България. От тях 8 са световно застрашени видове, 132 са с консервационно значение за Европа, а 70 вида са включени в Червената книга на България.

Как бе унищожена колония от розови пеликани в езерото Мандра

Мандра е най-южното от трите Бургаски езера, с площ на водната повърхност около 1 300 ха. Дължината му е 8 км, максималната ширина 1,3 км. Разположено е в добре оформена речна долина, ориентирана напречно на морския бряг, като устието и язовирната стена са в непосредствена близост до южния край на Бургас.Четири реки се вливат в езерото: Изворска,Факийска,Средецка и Русокастренска.

Езерото е запазено в естествения си вид до 1934 г., когато се извършени корекции на някои от реките и са построени диги в западната му част за предотвратявания на пролетните наводнения. Втората основна промяна на езерото настъпва през 1963 г, с построяването на язовирна стена в източната му част.

По този начин са унищожени обраслите с блатна растителност плитчини, прекъсва се връзката на езерото с морето и то става изцяло сладководно.

Изчезват големите тръстикови масиви, а с тях и удобните места за гнездене на чапли, пеликани, патици и други видове водолюбни птици.

По този начин е унищожена единствената колония на розови пеликани в България.

Впоследствие най-ценните части на езерото са поставени под закрила (устието на р. Изворска - с площ 151 ха), или са предложени за защитени територии (местността "Узунгерен" - с площ 210 ха).

Част от устието на лимана с площ 107 ха е защитена територия. В езерото са установени и 5 вида риби от Червената книга на България.

Езерото Мандра е Орнитологично важно място с Европейска значимост.От бозайниците в района са най-добре запазени популациите на видрата и белката.

Източник: factor-bs.com




Още по темата: общо новини по темата: 3
13.07.2009 »
08.01.2009 »
27.05.2008 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Дете от Враца бе простреляно в главата
Евровизия 2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: