Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Астрофизик: Науките ни учат как да взимаме добри решения в сложните ситуации в технологичния свят
Автор: ИА Фокус 17:12 / 25.06.2023Коментари (1)480
©
Науките ни учат как да взимаме добри решения в сложните ситуации в технологичния свят. Това каза астрофизикът д-р Владимир Божилов в предаването "Сториборд" по Радио "Фокус".

"Не бих използвал думата "слаб" за интереса към науката в България. Разбира се, има предизвикателства. Когато бях докторант, нямаше списания за наука. Когато бях ученик, в училище не гостуваха учени от университета. Сега не е така. Последните 15 години, благодарение на усилията на Британския съвет в България, МОН, Софийския университет, БАН, научните институции се отварят към обществото", коментира той.

По думите му всички науки ни учат на едно - как да взимаме добри решения в сложните сегашни ситуации на настоящия технологичен свят.

"Аз съм голям фен на "Междузвездни войни" и на научната фантастика, както във филмите, така и в книгите. Фантастиката, науката и изкуствата вървят ръка за ръка. Визуалните изкуства, в частност киното, разбира се, че трябва да имат развлекателна част. Научнопопулярните филми са страхотни, но няма как всичко да бъде научнопопулярно издържано. Тъй като най-малкото, ако сме научно точни, никога нямаше да можем да гледаме филми, в които космически кораб отива на друга галактика или на друга планета", изтъкна д-р Божилов.

Той добави, че във филмите и книгите все по-честа практика е да има научни консултанти.

"Аз мисля, че Луната и Марс вървят ръка за ръка. Едното не изключва другото. До 3 години се очаква програмата "Артемида" да доведе астронавти мъже, но и жена, които да стъпят на Луната отново. Това би трябвало да стане. Аз съм абсолютно сигурен, че НАСА ще спази този ангажимент най-късно до 2026 година. След това обаче, в началото на 30-те или до края на 30-те години, зависи дали SpaceX или НАСА успеят заедно или по отделно да го направят, аз съм убеден, че предстои и пилотирана мисия до Марс", обърна внимание астрофизикът.

Според него възможността за колонии на Марс е нещо, което е по-далеч в бъдещето. Отглеждането на зеленчуци и използването на ресурси на самата планета е ключово за оцеляването на бъдещите пилотирани мисии до Марс.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Не само в сложните ситуации на съвременния технологичен свят! Всяко нещо в Живота има свое обяснение благадарение на знанията за разлчните наки! И в този смисъл непознти територии няма! Има ограничини учени, които не познават света! - Всички лекари от медицинска специалност Очни болести от Целия свят! Не само тези тук! Просто са много тъпи и упорити!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
49-ото Народно събрание
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: