Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Безопасна ли е чешмяната вода в България за пиене?
Автор: Екип Burgas24.bg 16:16 / 15.06.2023Коментари (0)2445
© Burgas24.bg
Обикновено водата във всеки район има свои особености

Вероятно пиете вода от чешмата у дома всеки ден. Но дали това може да представлява опасност за здравето ни? Водата винаги съдържа някои минерали и замърсители, но е безопасна за пиене само в рамките на определени установени нива. Що се отнася до безопасността на питейната вода, чешмяната и бутилираната вода са сравними. Съответните регулаторни органи винаги управляват стандартите за питейна вода, за да гарантират, че тя отговаря на условията за безопасност, съобщават "Активни потребители".

Безопасността на чешмяната вода може да варира в зависимост от различните региони в една държава. Според Световната здравна организация (СЗО), чешмяната вода е безопасна за консумация в 98% от територията на България. Освен това България е член на ЕС, който гарантира безопасността на чешмяната вода в своите страни членки.

Ако все още се колебаете относно пиенето на вода от чешмата, може да се изкушите да инвестирате в големите пластмасови бутилки за вода, които се продават във всички супермаркети и хранителни магазини. Но помислете за следното: според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие само 9% от пластмасата в света се рециклира, а по-голямата част завършва на сметищата или още по-лошо – в океана. 

Филтрирането на чешмяна вода у дома е много по-добър вариант. Има цели системи за третиране и пречистване на вода, но те не са толкова достъпни и евтини колкото по-простите системи за филтриране на място, като филтър на самото кранче или кана за вода с въглероден филтър.

Ако пък си поставите за цел да носите бутилка с вода, за да останете хидратирани през целия ден, може да заложите на бутилка за вода с вграден филтър. Пиенето на филтрирана вода от чешмата не само, че е по-добро за вашето здраве и околната среда, но и ще ви спести пари в дългосрочен план, тъй като намалява постоянните разходи за бутилки с вода.

Потребители от различни краища на страната от време навреме "пропищяват“ от замърсена, дори кална чешмяна вода. Как сами да установим дали тя е опасна за пиене? Въпреки че чешмяната вода е по начало безопасна за консумация, има много условия, които могат да причинят замърсявания и да нарушат качеството ѝ. Има 7 признака, които подсказват, че чешмяната вода не е безопасна за пиене:

Необичаен вкус. Забелязвате метален, мазен или рибен вкус.

Миризма на хлор. Хлорът се добавя с цел унищожаване на бактерии и вредни микроорганизми. Количеството хлор обикновено не е опасно, но може да не ви хареса вкусът.

Миризма на сяра. Ако забележите миризма на развалени яйца, това вероятно е сяра, която е естествен минерал, който обикновено не е вреден.

Мътен, разпенен вид. Много системи за третиране не филтрират естествено срещащи се минерали, които могат да придадат мътен вид на водата. Ако мътният вид и пяната не изчезнат постепенно, това може да е причинено от бактерии и не трябва да пиете водата. 

Ниско водно налягане. Това може да е знак, че вашите тръби са запушени и корозирали от натрупване на утайка и котлен камък и съответно водата, която излиза от кранчето, не е годна за пиене. 

Почерняване, мръсотия или утайки в мивката. В такъв случай е очевидно, че не е добра идея да пиете от тази вода. 

Правителствени насоки и предупреждения за аварии. Местните власти обикновено уведомяват обществеността за опасни проблеми с питейната вода.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Енергийна криза
Криза с язовир „Ясна поляна”
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: