Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Бивш затворник ходи по мъките заради сбъркано ЕГН
Автор: Екип Burgas24.bg 09:18 / 08.02.2013Коментари (0)1952
© Стандарт
Влезе в затвора, попадна на хора и стана човек - на пръв поглед 43-годишният Адриан Йоанов от Сливен идеално влиза в този калъп. Да се преродиш след близо 18 г. на топло обаче понякога е сложна работа. Истината е, че откак Адриан е излязъл от затвора преди 3 месеца, е видял какво значи "ходене по мъките". През 90-те Йоанов влязъл за 20 г. на топло за убийство. През есента на 2012 г. го пуснали предсрочно. Тръгнал да си търси работа и покрив, но се оказало, че хем е жив, хем умрял, а в същото време зад ЕГН-то му се крие друг затворник. За капак го сюрпризирали, че се казва Иван.

След затвора Адриан буквално започва на чисто - в момента досието му е като на ангел. Благодарение на кашата с документите му рецидивистът се разхожда с кетап "неосъждан" и никой не може да докаже противното. Бургаският омбудсман Таньо Атанасов е пряк свидетел на заплетената сага от самото й начало. Драмата започнала в първите дни на ноември миналата година, когато Адриан излязъл от затвора. Преди да изкара и седмица на свобода, почукал на вратата на обществения защитник. "Не знам какво да правя. Ходих в бюрото по труда да търся работа, а там жената ми вика - не може, защото ти си умрял, не можем да те регистрираме", изплакал Адриан.

Служителите и до днес не могат да си обяснят как така се е озовал в графа "покойници", след като си е жив и здрав. Сливенският Марко Тотев решил, че грешката идва от стария му зелен паспорт, с който напуснал килията и хукнал да си вади нови документи за самоличност. В бургаската служба ГРАО обаче го чакала поредна изненада. Нашият човек с огромна изненада узнал, че всъщност се казва Иван Манолов Димитров и е от Средец, а не от Сливен. "Не е вярно, бе, хора! Аз съм Адриан Йоанов, цял живот съм бил този. Нито съм Иван, нито съм умрял", развикал се затворникът. Системата обаче показвала друго. Срещу ЕГН-то от зеления паспорт на затворника се мъдрел човек с друга самоличност. По странно съвпадение на обстоятелствата - Иван се оказал негов колега по съдба и излежавал присъда за кражба в бургаския затвор. Всъщност Адриан живял цели 43 г. с чуждото ЕГН, без да подозира за това.

"Спомням си случая. Направихме проверка и се оказа, че едно и също ЕГН е дублирано два пъти. Предполагам, че при издаването на зеления паспорт на Адриан е била допусната грешка и затова така се е получило. Всъщност неговият граждански номер е съвсем различен и той никога не го е знаел, нито го е използвал. Издадохме му нова лична карта с истинските лични данни", обясни шефката на служба ГРАО в Бургас Стефка Калева. Казусът привидно уж бил решен, но не съвсем. Защото в дипломата и другите му документи фигурирало другото ЕГН. Когато човекът тръгнал да си търси работа, всички го отпращали с едно и също обяснение - документите са нередовни и има съмнение, че са фалшиви.

Адриан пак опрял до омбудсмана. "Не ме искат на работа - в личната карта едно ЕГН, в дипломата - друго, хората не ми вярват". Общественият защитник Таньо Атанасов пак се намесил и уредил от общината да му издадат служебна бележка, че двете ЕГН-та са на един и същи човек. За да може да се регистрира в бюрото по труда пък, на Адриан му се наложило да доказва, че никога не е умирал и си е съвсем жив. Нещата горе-долу се подредили, но и до ден днешен досието на затворника продължава да бъде чисто, а той да се води неосъждан. Този проблем се оказал нерешим, защото присъдата "висяла" на името Иван от Средец заради сгрешеното ЕГН. Омбудсманът на Бургас признава, че този случай не е единствен.

"Всичко, което се случва с този човек, показва абсурдите на бюрократичната ни система. Недопустимо е в XXI век един човек да лежи 20 г. в затвора и никой да не знае кой точно стои в килията. А като излезе на свобода, да се окаже, че никога не е бил осъждан", възмущава се Таньо Атанасов.

Сега Адриан, вече с истинската си самоличност, живее в общинския приют и дори е започнал работа. С помощта на омбудсмана го назначили в сметопочистващата фирма "Титан".

Източник: в. Стандарт








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Евровизия 2024
Енергийна криза
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: