Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Данаил Николов от ферма "Овчарника": Всичко правим на ръка и по стари български рецепти
Автор: Екип Burgas24.bg 13:39 / 15.06.2023Коментари (0)1150
©
С търпение и старание от страна на участници и организатори нещата се развиват, споделя той за участието си на фермерския пазар на Lidl във Варна

Ферма "Овчарника" се намира в село Доброглед, Варненско. Създава я Данаил Николов през 2004 г., като залага на отглеждането на животни от стари български породи, които, по думите му, вече са на изчезване. Отборът му, както Данаил го нарича, се състои от 430 животни (заедно с 30 каракачанки!) и едва 7-8 работника. Жена му е основно в мандрата с още една помощничка. Той отговаря за животните и цялата организация. Не иска да вкарва машини в производството, защото смята, че клиентите ценят точно ръчния труд, а вкусът от машина е различен. Данаил е един от участниците на фермерския пазар на Lidl във Варна. Ето какво ни разказа той за работата си.

Данаил, какви животни имате и какви са предизвикателствата, свързани с отглеждането им?

Животните ни са от стари български породи, създавани от предците ни столетия наред. Непретенциозни са към храна, към теренни и климатични условия, здрави са, отглеждат се на свободна паша, което прави и продукцията им много по-качествена. Знаем, че като ядем здрава храна и ние сме здрави. Съвременните породи са създадени като високопродуктивни хибриди, но това е за сметка на тяхното здраве и кратък живот.

Имаме 50 крави българско родопско говедо, 250 овце - медночервена шуменска овца и 100 кози - калоферска дългокосместа коза. Също и 30 каракачански кучета не толкова да пазят животните, колкото са ми хоби.

Около 340 дни в годината животните пасат сезонната паша. Теренът е пресечен, има и горска, и полска паша.

Това са много животни и съответни много работа. Колко души сте във фермата?

Има няколко работници - при животните са 5, в мандрата - двама. Жена ми е с две икономически висши образования, тя е основно в мандрата, прави всичко ръчно, по стари български рецепти. 360 дена в годината по 12 до 15 часа на ден. Няма мърдане. Животните си искат грижи ежедневно, млякото ежедневно се дои. Ако някой реши да почива един ден в мандрата, на другия ден се затрупваме се с мляко, не можем да го обработим, продукцията се разваля и се хвърля.

Казвате, че всичко се прави на ръка...

Доенето е единствената технологична дейност. Иначе отглеждането е по старите екстензивни методи, както е било преди - пашите с овчари и пастири, а не както стана модерно да се затворят животните в едни обори и докато са живи, да не ги извеждат оттам.

Овчарите и пастирите ни познават много добре местността и според сезона им казвам къде да изведат животните - до 14 ч. например са в един район, после от 14-16 ч. са в гората за жълъд, после ги карат на водопой на реката и така нататък. Разнообразието оказва много добро влияние и животните са щастливи, както е модерно да се казва.

Какви са най-големите трудности, с които се сблъсквате?

При нас нещата са със задълбочаващи се проблеми, най-вече заради това, че няма работна ръка. Преди пет години имах двойно повече животни. Няма работници, ако има - не им се работи. Ако им се работи, отиват в чужбина, където е по-добре платена сезонната работа.

А каква е продукцията, какво предлагате на пазара?

Продукцията ни е сезонна и лимитирана. Сезонни са козето и овчето мляко, кравето мляко е целогодишно. Овцете ги доим до август, козите - до октомври, ноември. После ги пресушаваме, за да починат, да родят около Нова година, да си сучат агнета и ярета.
©

Правим сирене - зряло и прясно, пресни млека има от трите вида животни,

извара - пълномаслена, обезмаслена, краве масло, кашкавал, сметана. Като се захлади предлагаме суджуци, пастърми, сурово месо и кайма, агнета и ярета по празниците.

Какъв беше интересът към вашата продукция на фермерския пазар, организиран от Lidl във Варна? Доволни ли сте?

Интерес имаше. Аз лично имам опит с пазари и ми се припокриха очакванията. Инициативата е добра. Хубаво е да е системна, не еднократна, така ще може да върши функцията си да храни крайния потребител системно и редовно от производители като нас. Всяко едно нещо се ражда мъничко, няма как от един път да е развито и огромно - като при животните и въобще при всичко е така. С търпение и старание от страна на участници и организатори нещата ще се развиват. Аз съм отворен за такива инициативи.

Следващотият фермерски пазар на Lidl ще се проведе на 16, 17 и 18 юни на паркинга пред магазина на Lidl в Равда/Несебър, който се намира на кръстовището на Е87 и пътя за Равда, а Данаил от ферма Овчарника ще  участва на фермерския пазар на Lidl в Свети Константин и Елена.

Фермерските пазари на Lidl са част от последователната политика на веригата в подкрепа на родните производители, за които участието е напълно безплатно, като компанията не само предоставя своите паркинги, но поема и всички разходи по организацията и комуникацията на събитията. В досегашните издания на пазарите над 140 фермера от 65 населени места са предложили на посетителите богато разнообразие от свежи сезонни зеленчуци, био продукти,  хлебни и месни изделия, както и мед, вино и билкови тинктури, като всяка година броят на производителите и посетителите се увеличава, а разнообразието става все по-голямо.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Лято 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: