Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Експертите съветват: Кога е необходима карго-застраховка?
Автор: Екип Burgas24.bg 14:19 / 22.06.2023Коментари (0)6059
©
Кога е необходима карго-застраховка? Ето какви съвети дават експертите: В периода от 2020 година досега редица фактори усложниха икономическата обстановка в Европа. Въпреки пандемията от COVID-19, войната в Украйна и повишените навла на транспортните услуги секторът на транспорта и логистиката остана един от най-малко засегнатите. Дори напротив – забеляза се ръст в онлайн търговията и съответно в доставките до крайни клиенти още по време на пандемията.

Очакваното презапасяване и оставане на стоките на склад за големите производства също не се осъществи напълно. Обратното – много заводи от водещи сектори като автомобилостроене, хранителна, козметична и текстилна промишленост продължиха да работят въпреки пречките и дори потърсиха алтернативни решения за снабдяване от логистичните си доставчици.

При една доставка обаче освен оптимално транзитно време, разумни разходи и добра информираност на всички по веригата на доставка е необходимо най-вече товарът да достигне в отлично качество до крайния потребител. Благодарение на дигитализацията, разработените онлайн платформи за управление на складове и товари и обучените специалисти в областта на логистиката грешките са сведени до минимум в последно време.

Винаги обаче има непредвидени обстоятелства, за които няма как да бъдат подготвени дори и най-опитните спедитори. А именно – загуби, повредена стока от независещо обстоятелство като катастрофа, природно бедствие, генерална авария, кражба или пожар.

Тези ситуации са обезпечени от унифицираните карго-застраховки – т. нар. "институтски карго клаузи“. Те са международно приети и са еднакви в целия свят. Трите вида клаузи А, В и С са различни в зависимост от вида на покритието. Първата клауза предлага пълно покритие, клауза В – ограничено покритие, и клауза С – минимално покритие. Освен клаузите, при които има определени условия за застраховане на стоката, има значение и модалността транспорт, която използвате. Обезщетенията се изплащат на реални килограми на пратката и са правопропорционални на навлата за транспорт.

От логистичния бранш обаче споделят, че тези клаузи са подходящи за тежки и ниско стойностни товари. При превоз на ценни стоки, лекарства, етерични масла и електроника е необходима допълнителна карго-застраховка, която поема цялата фактурна стойност на товара при инцидент.

Димчо Димчев, управител на логистична компания карго-партнер за България, споделя, че клиентите все повече се възползват от тази допълнителна услуга. 

"От началото на годината близо 8% от всички превозени пратки са застраховани. През последните години наблюдаваме постоянен ръст в застрахованите пратки както при превоз, така и на тези, които складираме в нашия логистичен център. Нашите експерти винаги консултират клиентите какви са условията, документите и най-вече какви са ползите от една допълнителна карго-застраховка като спестени финансови средства и време“, казва той.

Допълнителната карго-застраховка подпомага цялостния процес на веригата на доставки и улеснява всички участници – от производители, търговци, логистичен доставчик до краен потребител.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България и Войната в Украйна
Енергийна криза
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: