Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Генерал Мутафчийски с емоционални думи за вярата и човечността
Автор: ИА Фокус 10:07 / 26.12.2023Коментари (0)484
©
Църквата винаги е имала място при военните. И сега повечето армии имат свои свещеници в контингентите, облечени във военни униформи. Имах щастието да се срещна с такива хора в Афганистан, където свещеникът беше една от най-популярните личности в испанската база. С него можеше да се разговаря на всякакви теми, беше и като психотерапевт и наставник за войниците. Това каза ген. Венцислав Мутафчийски, началник на Военномедицинска академия пред NOVA.

В българската история в армията винаги е имало свещеници, но сега дори и не се предвиждат такива, поясни лекарят.

Ген. Мутафчийски разказа, че е имал среща с митрополит Поликарп, който е упълномощен от Светия синод да отговаря за армията. Целта на разговора е била да се поеме инициатива за възстановяване на духовенството в църквата, поясни професорът.

Ген. Мутафчийски каза, че "вярата дава друг мироглед, тя помага човека да съхрани своята човечност“. Той поясни, че точно поради тази причина свещеничеството има място в армията. Проф. Мутафчийски допълни, че когато човек е в стрес винаги има нужда от духовен водач.

Професорът разказа за атентата в Кербала, в който загинаха 6 български военнослужещи, а близо 60 бяха ранени. Той отива на терен веднага след трагичния случай, за да помогне на пострадалите да бъдат евакуирани. Лекарят сподели, че тогава е разбрал, че в България няма достатъчно добри познания за взривната травма и поради тази причина започва да пише и първата си дисертация. Той напомни и за атентата в Сарафово. "Трябва да бъдем готови с отговора на подобни предизвикателства“, заяви Мутафчийски.

"Професията военен лекар е изпълнена с много предизвикателства, особено при мисии зад граница и в смутни държави като Афганистан, Мали, Ирак. Там винаги може да се наложи военният лекар да бъде и боец и медик. Изисква се хладнокръвие, добра подготовка, бърза реакция, за да може да бъдеш полезен“, разказа ръководителят на ВМА.

Той обясни, че такава тежка мисия е била тази в Мали, която е била планувана за шест месеца, но е продължила 10 години. Мутафчийски допълни, че 133 медицински лица са били в страната по време на мисията. В Афганистан българският контингент е бил 10 години неотменна част от испанската военнополева болница. Проф. Мутафчийски посочи, че тези мисии са безценен опит за българските офицери.

"Всеки, който стъпва в българската армия знае, че има три мисии. Едната е да защитава отечеството. Другата е да помага на населението при бедствия и аварии. Третата мисия е тази зад граница. Тук не става дума за печалбарство“, заяви той.

На въпроса дали българите сме научили уроците си от пандемията от COVID-19 и атентата в Сарафово той каза, че трудно би могъл да даде еднозначен отговор. "По отношение на ВМА си научихме уроците. Затова обновяваме инфекциозните болници в Сливен и София“, каза той. Генералът допълни, че в национален мащаб уроците по-скоро не са научени. "Дали научихме уроците си от атентата в Сарафово щях да кажа "да“, ако бях видял в учебниците да се преподава какво означава поражение от терористичен акт и как трябва да се действа. Това не го виждам“, заяви той. "Във ВМА и в Медицинския университет във Варна правим такива обучения, допълни Мутафчийски. Лекарят каза, че съзнателно се бяга от темата и по двата случай, но военните медици се готвят и за най-лошото, което може да се случи. Той смята, че трябва да има повече активност от страна на държавата.

Генералът заяви, че ВМА няма дългове от 1 януари 2018 година. "Нямаме нито просрочени, нито текущи, нито към банки“, допълни той. Лекарят каза, че поддържат и дейности, които не са свързани с печалба. "ВМА включва седем болници. Те са част от въоръжените сили“, обясни той.

"В резултат на тристранен договор между Военноморското училище във Варна, Медицинския университет – Варна и ВМА се стартира програма за обучение на военни лекари и военномедицински сестри. По тази програма имаме вече 113 действащи курсанти и 17 завършили лейтенанти. Първият випуск завърши тази година. Това е програма, която трябва да даде добър резултат с наваксването на кадри през 2032 г.“, разказа проф. Мутафчийски. Той посочи, че трябва да се залага на устойчиви, дългосрочни проекти. "Когато говоря с курсантите, никога не сме говорили за това колко пари ще взимат. Говорим за тяхната възможност да се образоват изцяло на наша издръжка. Даваме им ясен, кариерен път като офицери. Какво следва в развитието им като лекари. Даваме им ясна визия какво следва в академичното им развитие. Това е главната мотивация. Те виждат как се обновява ВМА“, разказа проф. Мутафчийски.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Енергийна криза
Криза с язовир „Ясна поляна”
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: