Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Майката на Даная иска справедливост за нелепата смърт на детенцето си
Автор: Ива Дойчинова 11:06 / 28.01.2024Коментари (0)831
© Фокус
Интервю на "Фокус" с майката на Даная - Ани Стоянова



Даная беше едно от имената, които най-често се изричаха и изписваха през тази седмица. В обобщаващото издание на “България, Европа и светът на фокус" си говорим с нейната майка, един от основателите на фондация “Даная" Ани Стоянова. Здравейте


Здравейте.

Нека преди да стигнем до вашите протести пред “Пирогов" и здравното министерство, да дам малко отчет на нашите слушатели. Длъжна съм като човек, който се опитва да намира всички гледни точки и да ги представи. Проф. Габровски каза, че идната седмица “Пирогов" ще представи своето становище пред медиите, включително и пред Радио “Фокус". Медицински надзор също, от вчера сме в разговори с тях, пуснаха едно съобщение до медиите. Знаете, че след вашето посещение в Министерството на здравеопазването беше назначена втора проверка след първия медицински одит, който вие оспорихте, и не само вие. Така че имаме информация, че втората проверка също така е придвижена и резултатите от нея са представени на сектор “Противодействие на корупцията в администрацията" към отдел “Икономическа полиция" към Главна дирекция Национална полиция, така че сме в контакти с тях. Случаят разбира се, ще има развитие. Първо, нека да кажа, че аз като журналист и майка бях на учредяването на фондация “Даная". Не знам кой не го заболя след това, което се случи на Гергьовден миналата година. Какво ви накара вас, Ани, да излезете на своите мирни протести в началото на тази седмица?

При мен има от известно време, много мисля какъв е проблемът ни като общество. И стигнах до извода, че чувството на безнаказаност много дълбоко се е пропило в нас. И смятаме, че никой, никога, за нищо не е виновен. А знаем, че когато има проблем някъде, винаги някой носи отговорност и това е човекът на върха на пирамидата, ако приемем, че “Пирогов" е пирамида. Вече стана така много ясно за всички ни, мисля, според мен, че там има проблем. И тук много е важно да кажа, че аз нямам никакви претенции относно медицинската част и процеса на лечение на Даная. Не знам как е протекла операцията. Не знам какви медикаменти са й давани, дали са правилните или не. Нямам претенции към това. Моите претенции са чисто организационни. Въпросът тук е беше ли организиран добре процесът на лечение на Даная?

Знам че много пъти се явявахте в медиите, знам, че е малко мъчително за вас. Знам, че днес празнувате празник вкъщи, малкият ви син става на 6 години, честита радост.

Благодаря ви.

Благодаря ви, че отделихте време за нас и за слушателите на Радио “Фокус". Но отново да минем през основните пропуски, които според вас доведоха до този изход.

Да. Аз вече имам кратка версия на историята. Даная след един вирус отключи едно рядко заболяване, нарича се тромбоцитопения, тоест, тя има различно кръвосъсирване от нашето. Ако в нашата кръв има 300 тромбоцити, в нейната има 100, тоест, по-рядка е, по-бавно се кръвосъсирва. След като отключи тази тромбоцитопения, ние много усърдно я следяхме. Тя беше под абсолютен контрол до 27 април, в който тя удари главата си в едно двойно легло. И на другия ден ми каза, че вече я боли и напипахме и цицина. Обърнахме се към лекуващият й лекар-хематолог и тя ни посъветва незабавно да потърсим помощ в “Пирогов" и отидохме. Аз естествено обясних, че тя е с основно заболяване, показахме цицината. На нея вече й кървеше носа, дори дрехите й бяха изцапани, имаше ужасно главоболие. И тогава всъщност беше допусната първата голяма грешка, това, че не направиха скенер. Това, че не я отчетоха като нестандартен случай, а като специфичен.

А вие казахте, че тя има тази болест?

Да, тя е вписана в амбулаторния лист на 28 април.

Тоест, всичко се вижда?

Вижда се, тя беше третирана като здраво дете, което просто си е ударило главата. А тя не е здраво дете, което си е ударило главата. Тази тромбоцитопения има предпоставки за кръвоизливи, тоест, дори и да я ощипеш малко по-силно по бузата, тя посинява. Винаги са ми казвали, че трябва много да се пази. Аз в продължение на 1 година й казвам да се пази от топката по физическо и тя наистина внимаваше.

А по време на този първи преглед, вие дадохте ли тази идея? Има ли нужда от скенер, не ли, дори ядрено-магнитен резонанс в такива случаи е логично?

Попитах няколко пъти, предложих да си го платя. Казаха ми, че няма нужда да бъде облъчвана. Изобщо те смятат, че няма никаква необходимост от скенер. Аз дори и попитах дали не трябва да бъде хоспитализирана. Надявах се поне да бъде оставена под наблюдение. Да, но ме увериха, че няма нужда да бъде оставена под наблюдение. И ние си тръгнахме с обезболяващо, което дори се взима без рецепта от аптеката. И се прибрахме и болката продължи, ставаше все по-непоносима и по-непоносима. Казаха ни от "Пирогов" да си направим консултация с хематолога. И отидохме, направихме, видяха кръвните изследвания. Всичко беше в норма, нямаше нещо, което да ни притеснява в хематологичния й статус. Единственият проблем беше продължаващата болка в главата.

Нека да се върнем до този втори и решителен етап от влошаването на състоянието на 15-годишната ви дъщеря, която след като е върната вкъщи със, само да припомня, съмнения за комоцио, леки обезболяващи, без да бъде прегледана на ЯМР или скенер, тя се връща отново в “Пирогов", точно преди дългите гергьовски празници и с огромно главоболие.

Да, 5 май, последният работен ден преди дългите празници сутринта, отидохме втори път с ужасно главоболие. И тогава вече беше направен скенер и видяха, че тя има хематом. Хоспитализираха я веднага, изпратиха ме за един медикамент до ИСУЛ, който трябваше много бързо да й бъде даден. Аз отидох, донесох го.

И първата доза е дадена пред вас, аз така разбирам.

Да, първата доза да, поне докато я сглобяваха, аз виждах, че я дават. За втората вече не бях там. Бяхме в отделението, болката не спираше въпреки обезболяващите. Общувах с една сестра през цялото време, нямаше лекар, до вечерта, когато тя започна да повръща кръв. И тогава сестрата се обади на реанимационен екип, те слязоха, заведоха я пак на скенер, видяха, че нещата се влошават и я качиха в реанимация, това беше всъщност последният път, когато я видях в съзнание. И така до другия ден, когато ме пуснаха да отида при нея, тя вече беше различна, сумнолентна, реагираше само при много сериозен външен стимул, не отваряше очи и мина деня по този начин. Всъщност на другия ден, вече на третия ден, 7 май, качвайки се в реанимация един лекар ми каза: “Момиче какво правиш? Трети ден не идва никой. Какво правиш, направи нещо." И тогава всъщност ми светна червената лампа, че трябва да действам малко по-различно и тогава написах този пост, който се сподели хиляди пъти и беше вълна от доброта.

И от ужас, признавам си.

И от ужас, да. И ми дадоха контактите на проф. Габровски и на д-р Захаринов. Звъннах на проф. Габровски, той затвори, написа ми съобщение, че ако е спешно да пиша. Обясних му коя съм и какво искам. И той ми отговори: “Добре, ще проверя." И след няколко часа ми отговори, че нещата не са добре.

Тоест, той се е задействал, проверил е? А как точно се изрази, какво значи не са добре?

Това написа “нещата не са добре", да. Междувременно този пост стига до един вече бивш министър, който се обажда на директора на “Пирогов" и няколко часа по-късно се появява неврохирург.

Това е д-р Асен Меджидиев, само да уточним.

Да, да. Благодарение на него дойде д-р Захаринов и късно вечерта направи, то не е точно операция, интервенция е, но се казва декомпресия. Тоест, махат част от черепа, за да може това налягане да се освободи. Но аз така смятам, и не само аз, консултирам се непрекъснато с лекари от чужбина, че беше много късно. Нещата вече бяха излезли от контрол. След операцията той каза, че е минала добре, не е имало кървене. Защото те през цялото време казваха, ами ние нали не правим нищо, заради хематологичния й статус, който всъщност беше повече от добре за нейното състояние. Такива пациенти не могат да се оперират, когато са с тромбоцити над 50, а тя беше над 100. И това не е било причина, според хематоложката й.

Тоест, това е една верига от забавяне, зле, грешно взети решения, които от ваша гледна точка са коствали живота на детето ви.

От моя, разбира се. В същия ден, когато беше операцията на обяд е имало консилиум, който е бил онлайн и са взели решение, че няма нужда от спешна операция. Събрали са се неврохирург, реаниматор и така имало я някакво обсъждане на случая, не знам подробности. И са решили, че няма нужда от спешна хирургическа намеса, обаче се обажда министъра и няколко часа след това те решават, че вече има нужда от тази намеса. И така, няколко часа по-късно оперират. Тоест, в рамките на няколко часа има две коренно противоположни мнения - няма нужда от операция, обажда се министъра и вече има нужда от операция. Нали появи се някой, който да направи... Много е важно да спомена, че след случая Даная, д-р Захаринов, който работи в “Пирогов" от 1991 г. напуска. Той вече не работи в “Пирогов".

Само да кажем, че това е човекът, който ви вдига скандал за това, че сте написали “безнадеждно" в социалните мрежи, че в крайна сметка имате нужда някой лекар, а не специализант да погледне дъщеря ви.



Да, беше му много неприятно. Всички повтаряха: “Ами чакаме да дойде вторник, д-р Захаринов е в отпуск. Чакаме вторник, чакаме вторник." Да, ама ние постъпихме в петък, тя беше спешен случай.

Това е спешна болница и независимо колко са дълги тези празници, винаги трябва да има дежурни лекари и адекватност. Протестите тази седмица, които Ани Стоянова, Кремена Кунева, други хора от фондация “Даная" организираха мирно и с настояване да знаят истината, се преместиха пред Министерството на здравеопазването. Имахте среща със заместниците на д-р Хинков, това са проф. Илко Гетов, доц. Михаил Околийски, доц. Д-р Петко Стефановски, какво ви казаха те?

Получихме уверение, че ще направят всичко възможно, за да може процедурата да бъде задействана. Защото се оказа, че ситуацията е параграф 22, тоест министъра пише протокол за отстраняване на директора на “Пирогов", той е в сила. Но директорът на “Пирогов" обжалва този протокол и това бави процеса. Сега, ние разбрахме, че той няма право да обжалва протокола, защото не е акционер в “Пирогов", само акционерите могат. А той е с договор за управление. Тоест, сега топката е в ръцете на съда и по-точно на съдийката на чието бюро е точно това дело, да бъде разгледано възможно най-бързо и жалбата да бъде обявена за нищожна, защото не е в правото си. Той не е в правото си да обжалва.

Процедурата по уволнението на директора на “Пирогов" е започнала от преди това.

В края на декември.

Още когато д-р Хинков имаше претенции за начина по който се провеждани обществените поръчки в болницата?

Точно така. Между другото, в този доклад тогава от здравното министерство, заради който той беше свален от поста си, фигурираше и името на Даная, заради този скъпия медикамент “Ново севън". Имаше много странни данни, които ...

Ние ги видяхме във филма на Валя Ахчиева, в нейното разследване.

Да, за хората с по над 400 дози от същия този медикамент.

А Даная беше получила остатъците от вече отворен препарат?

На Даная в графата пишеше “поискани - 0", “останали - 17". Как от поискани 0, стават 17, остава математически въпрос.

Тоест това ще бъде част от така да се каже разследването, което би трябвало да бъде направено по този случай. Вярвате ли, Ани?

Честно ли да отговоря или като за пред радио?

Честно. Вярвате ли, че ще се разплете този случай, ще стигнете до истината?

Не, не вярвам. Вече 9 месеца се опитвам да накарам някой да иска да покаже истината такава каквато е. Не моята истина, не тяхната истина - истинската истина. Независимо дали аз съм права или не. Иска ми се някой да излезе и да ме убеди, че те са направили всичко възможно, че е действано по възможно най-добрият начин.

Представители на Пирогов излязоха в медиите, казаха, че в техните протоколи, даже са си превишили правата по повод скъпия медикамент, едва ли не. Даже не са изминали през всички стъпки и като цяло...

Проф. Габровски дори призна, че тя не е консултирана с неврохирург. Той призна, че тя няма консултация с неврохирург и че те имали някакви платформи, през които изпращали образната диагностика. Ама как се прави декомпресия на човек онлайн? Много въпроси. От всички проверки. От проверката на проверките. От проверката на другите две проверки, има все повече въпроси, и все повече въпроси изникват. Първата проверка беше втори удар, беше неглижирано състояние, беше нелекувано състояние, което категорично не е вярно и е абсолютно доказуемо. Евентуален втори удар, който имаше за цел да обоснове липсата на скенер първия път. Наистина са много въпросителните, става много объркано вече. Сега втория доклад казва “има констатирана грешка, административно нарушение". Добре, аз съм принципен човек, има ли грешка - трябва да има и наказан. Ако това ще е специализантът, добре. Сега въпросът тук е - как няколко дни преди това от “Пирогов", показвайки ни документи, твърдяха, че на 5 май Ново севън не е сложен и че аз не съм носила нищо. И че са започнали да слагат медикамента на 6 май. А сега вече се установява, че всъщност на 5 май е сложен и то неправомерно. Ако на 5 май наистина е сложен медикаментът, който аз донесох и то не е било редно, кой носи отговорност за това? Защото аз ли трябва да нося вината, че съм донесла медикамент, който е могъл да убие детето ми.

А трябва ли една майка да кръстосва болниците в критична ситуация, за да носи лекарства по този начин?



Следващият въпрос.

Въпросите са страшно много. Медицински надзор би трябвало да си свършат работата.

Те не искат да работят задълбочено. Там имаме различни протоколи. Имаме протокол от ИСУЛ, имаме протокол от “Пирогов". Протоколът от ИСУЛ казва: “Даная в продължение на една година е лекувана" изброява всички видове лечения, кортикостероидни, биологични, всичко. “Пирогов" казва “Това дете не е лекувано", цитирам, единственото, което му е било казано е “да се пази". И Медицински надзор вижда тези два протокола и решава, че ще вярва на “Пирогов" и казва - това дете не е лекувано.

Това се видя в медиите в разговорите с лекуващия лекар, дамата от ИСУЛ, цялата тази история я има като епикризи, като история, тя е черно на бяло. Добре, казахте, че сте обезверена, в същото време в началото на седмицата казахте, че ако сега това са мирни протести, ако нищо не се промени и не се помръдне, ще се втвърдят. Ще продължите ли и докъде?

Аз наистина вярвам, че ние, хората носим отговорност. И вярвам, че най-важното нещо на света е свободата, да бъдем свободни. И знам, че когато човек е свободен, колкото по-свободен е, толкова повече отговорности има. И дори в бизнес план, представете си, че имате една малка фирма с няколко служители, които са в сферата на услугите и някой допусне грешка. От кого хората искат отговорност. Кой носи отговорност? Ами разбира се, че този, който управлява това дружество. Същото е и с “Пирогов", това не е война срещу лекарите, това не е война срещу “Пирогов". Синът ми е с три черепни операции, спаси го български неврохирург, на който вечно ще съм благодарна. Пак ще го повторя, това не е война срещу българските лекари, оценявам ги високо. Това е урок по носене на отговорност!

Нека това да бъдат последните думи. Присъединявам се към тази вяра и се надявам да ви видим, чуем, прочетем цялата истина за случая Даная. И да се носи отговорност.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: