Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Новите превъплъщения на известни родни журналистки
Автор: Екип Burgas24.bg 18:22 / 16.08.2020Коментари (1)1306
©
Промените в родния ефир станаха традиция със започването на всеки тв сезон или пък с настъпването на пандемия и последвала криза, както стана ясно тази пролет. Едни от най-разпознаваемите лица в родния ефир намериха второ призвание и доказаха, че могат да са успешни и извън светлината на прожекторите. Галя Щърбева и Лора Крумова, които са и близки приятелки, Анна Цолова, Мариана Векилска и Мира Иванова са сред най-ярките примери.

Ани Цолова, която водеше сутрешния блок на Би Ти Ви, а после и този на Нова тв с Виктор Николаев, се раздели с тази позиция през септември 2017 г., като първоначално се появи информация, че се подготвя за ново предаване. Година по-късно стана ясно, че плановете са отменени. Днес Цолова води обучения по публична реч. Журналистката, която на 17 април празнува 45-тия си рожден ден, учи другите как най-добре да представят себе си и работата си.

Ани е споделяла, че преди да се заеме със създаването на обучение по публична реч, мислела за съвсем друга професионална реализация. Смятала, че след работата на екран пак ще се занимава със същото, само че не пред камера. Ще обучи някого, който иска да е на екран, и ще бъдат добър екип, като тя ще създаде предаването зад кадър. "Когато разбрах, че днешната телевизия не се нуждае от моя опит и подход към задаването на въпроси (някои ги наричат остри), а аз не исках да се впиша в новите изисквания, реших, че е дошъл моментът да предам това, което знам, на мотивирани да учат хора", сподели журналистката.

За нея оставането на екран не е на всяка цена. Решението й да се заеме с обучения все пак не било спонтанно, тъй като приятели винаги са й предлагали идеята. През годините пък получавала и много предложения да прави обучения за успешно представяне пред камера. Ани Цолова отказвала, защото разработването на обучение изисква време, каквото никога не е имала. Дали й липсва телевизията? Бившата тв звезда е отговаряла така: "Страхувам се, че това, което ми липсва понякога, вече го няма. И затова последното, което мога да кажа, е, че ми липсва."

С обучения по публична реч отскоро се занимава и Мариана Векилска, бивша колежка на Ани Цолова от Би Ти Ви. В края на миналата година журналистката, която водеше "Тази събота/неделя" с Диана Любенова и Жени Марчева, напусна ефира, за да гради кариера в Брюксел. След близо 20 години работа в телевизията, Мариана имала желание "за нов старт, за нови знания, за среща с нови хора", както сподели наскоро. Подала документите си във фирма за набиране на висококвалифициран персонал. Появила се възможност за работа в Брюксел - работа с клиенти, водене на преговори, сключване на споразумения с национални администрации на различни държави, включително и извън Евросъюза. Мариана решила да замине за една година.

Идеята й била в някакъв момент да вземе сина си Момчил и той да продължи висшето си образование в Западна Европа. Дъщеря й вече учи финанси в Маастрихт, което е близо до Брюксел. Мариана бързо се адаптирала към новото си начало и дори започнала работа и в неправителствена организация. Скоро след това станало ясно, че синът й иска да остане в България. Дъщеря й, след като завърши магистратурата, която учи в момента, също ще се прибере. Междувременно Векилска получила предложение да разработва и води обучение по публично говорене, невербално общуване и умение за презентиране, работа с клиенти и колеги.

Решила, че това ще е новото й амплоа. От 13 юли Мариана е и главен експерт в Националния военно-исторически музей. Тя е в екипа за международна дейност и с колегите й отговарят за изложбите в чужбина, връзката с чужди музеи. Помага и във всички останали дейности. Що се отнася до обученията по публична реч, това никак не означава, че има напрежение между нея и Анна Цолова. Винаги са били в прекрасни отношения, подчерта Мариана Векилска, още от времето, когато била водеща в сутрешния блок на Би Ти Ви, а Цолова на информационните емисии. След като Мариана се върнала от майчинство, се разменили. Идеята да се занимава с обучения не била нейна, а на пловдивска фирма, която й я предложила.

"Нашето ноу-хау е на всички журналисти", казва водещата и не може и дума да става, че някой е крал от друг. Тя признава, че телевизията й липсва, но това да е на екран не й е на всяка цена. Ако има "проект, който си струва като съдържание и възнаграждение", уточни Мариана Векилска, а и е важно в коя медия е.

Лора Крумова и Галя Щърбева също се занимават с преподавателска дейност, но просвещават студенти. Още през 2012 г. журналистките, които на времето водеха "Комбина", заедно с Петко Гюлчев основаха медийна академия и в партньорство с висше учебно заведение стартираха магистърска програма по журналистика, продуцентство и бизнес решения. Оттогава Галя и Лора продължават тази си дейност, като паралелно на няколко пъти смениха позициите си в Нова телевизия. През 2017 г. "Комбина" не се завърна в програмата на телевизията след лятната си отпуска. Лора Крумова водеше сутрешния блок "Събуди се" в неделя, а Мира Иванова остана в събота. Щърбева пък правеше рубрика в предаването. През 2018 г. Лора Крумова слезе от екран, заради раждането на дъщеря си Мина. Мартина Ганчева, която в момента води "Събуди се", бе назначена по заместване.

Всички очакваха завръщането на Лора Крумова, заради което и напускането й беше изненадващо. Не и за самата нея, тъй като през януари тази година, тя уточни, че "решението не е взето днес". "В моя личен конкретен случай аз не виждам смисъл и предпочитам да се занимавам с нещо друго, свързано с опита, който съм натрупала. Това, което се случва в телевизията, ме кара да губя смисъл да работя там. Очевидно е, че това не е процес, който тръгва от телевизията, той е свързан с процеси, които са извън телевизията, политически процеси, така че проблемът е по-голям - за всички ни", сподели още Крумова. По-късно тя стана редови редактор в "Шоуто на Николаос Цитиридис" по Би Ти Ви.

Колежката й и близка приятелка Галя Щърбева слезе от екрана на Нова тв през април тази година. Тогава тя, водещата на "Събуди се" Мирослава Иванова, репортерите Мария Йотова и Живко Константинов и продуцента на съботния блок Станимира Иванова бяха поставени в "престой" с аргумента "извънредното положение". Месец по-късно се оказа, че Мирослава Иванова и Галя Щърбева са се разделили с Нова тв. В ефир остана неделния екип на предаването с водеща Мартина Ганчева. В момента Щърбева явно се е отдала изцяло на преподавателската дейност.

В края на май Мирослава Иванова съобщи официално, че отношенията й с Нова са приключили. "Инициативата не беше моя. Разбира се, че ми е трудно, но днес искам да благодаря на колегите и приятелите, които в годините превърнаха Нова в пътешествие със смисъл. Работихме чисто и честно. Бяхме и оставаме приятели на професията с нейните истински стандарти. Бяхме и оставаме приятели", заяви Мирослава Иванова. В началото на юни бившата водеща изненада приятно приятели, колеги и почитатели с филма си "Коридор 8" по WnessTV. Филмът проследява случилото се година след историческия му ултрамаратон на Краси Георгиев, който прекоси маршрута на паневропейския транспортен Коридор №8, като тръгна от Варна на 8 май 2019 г. и за 16 дни пробяга цяла България, Северна Македония и Албания и финишира в Дуръс, на брега на Адриатическо море на 23 май.

"Проект, на който посветих последните няколко седмици. Познавам Краси Георгиев, уважавам усилията му, вярвам в каузата му. А Балканите са кауза - често забравяна, притискана от "големите" теми, понякога унижавана с минало. Това е опит за поглед напред и разказ за екип, който гледа натам. Маратон през три държави по пътища, които трябва да ни свързват", представи филма си Мирослава Иванова във фейсбук в началото на юни. А какво предстои при нея в професионален план, вероятно скоро ще се разбере.

Най-шокираща бе смяната на попрището от страна на Миролюба Бенатова. Емблематичната журналистка си тръгна от Нова, тъй като "получила предложение, което се прави, за да бъде отказано". Така договорът й не бе подновен. Месеци по-късно Бенатова официално стана таксиметров шофьор – взе си кола и превозваше пътници за компанията "Йелоу Такси". Заради кризата покрай Ковиз-19 обаче е замразила транспортната дейност. В момента тя изнася лекции по различни семинари, предава активно от протестите за страницата си във Фейсбук и е част от екипа на предаването "Алтернативата" по ТВ1 – последното работно място на трагично загиналия Милен Цветков, пише "Уикенд".



Още по темата: общо новини по темата: 2862
15.05.2023 »
17.05.2022 »
01.04.2022 »
31.03.2022 »
31.03.2022 »
30.03.2022 »
предишна страница [ 1/477 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 17.10.2020 г.
0
 
 
СЪЖАЛЯВАМ ЗА ИНТЕЛИГЕНТНОТО ВОДЕНЕ НА ПРЕДАВАНЕТО В СЪБОТЕ С МИРА ИВАНОВА,ЧУДЯ СЕ ТАЗИ МАРТИНА ГАНЧЕВА ЗАЩО СА Я СЛОЖИЛИ,НЕ Я ГЛЕДАМ,НЕПРИЯТНА МИ Е,НЯМА КУЛТУРА,ВЪЗПИТАНИЕ,МЪРЛА
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: