Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Политиката на фокус: Между джентълменски споразумения и президентски решения
Автор: Самуил Иванов 13:56 / 23.04.2023Коментари (0)731
© Народно събрание
Обратното броене за партиите започна, но как се стигна до там, предлагаме ви кратък обзор на седмицата.

Политическата седмица отново бе изпълнена със силни емоции. В Народното събрание депутатите избраха председател на парламента, а президентът проведе консултациите с политическите сили за съставяне на правителство.

Изборът на председател

В Страстната седмица, когато бе открито и 49-ото НС, народните представители не успяха да изберат председател. Кандидатурите този път бяха само две – тази на Росен Желязков от ГЕРБ-СДС и на Цончо Ганев от "Възраждане".

На първото заседание в сряда председател не бе избран. Това доведе до среща между ръководствата на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. След нея първите две политически сили обявиха, че ще работят заедно за изработване на законодателна рамка, с която да се отпуши работата на НС.

В началото на новата седмица двете политически сили продължиха със срещите в сградата на парламента. В понеделник стана ясно, че ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са изготвили списък с най-важните закони, които трябва да бъдат приети. Това са законите по ПВУ, бюджетът за 2023 година, съдебната реформа и други. На следващия ден двете формации обявиха, че са се разбрали за избора на председател на НС. Те се обединиха около предложението за въвеждане на ротационен принцип на работа, както на първия сред равни в НС, така и на председателя на Правна комисия.

По силата на традицията за председател на НС бе избран депутат от първата политическа сила, а именно Росен Желязков от ГЕРБ-СДС. Той бе подкрепен с

гласовете на ПП-ДБ, ДПС и ИТН. Гласували с "против" нямаше, но от БСП и "Възраждане" се въздържаха.

Процедурата по ротация на председателя на НС ще може да бъде изпълнена само ако парламентът работи повече от три месеца. По същия начин ще се подхожда и към председателя на Правна комисия, която първо ще бъде оглавена от представител на ПП-ДБ.

"Това е срокът, който сме уточнили за ротационното председателство, което няма как да бъде скрепено с решение, а с "джентълменско споразумение" между двете най-големи коалиции в парламента", заяви Десислава Атанасова.

Червената линия обаче между най-големите парламентарни групи остава възможността за съставяне на кабинет. Лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов неколкократно заяви, че най-добрият вариант за страната е съвместно правителство на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. От втората политическа сила обаче отрекоха такива разговори да са водени и заявиха, че те няма да подкрепят правителство с първия мандат.

И докато народните представители едва успяха да намерят начин да отпушат работата на НС, то президентът Радев побърза с консултациите с партиите за сформиране на редовен кабинет.

Консултациите

Първи в четвъртък на "Дондуков" 2 отидоха ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Делегацията на първата политическа сила бе водена от Борисов, който спази обещанието си, че лично ще води лидерските срещи. Лидерът на ГЕРБ не бе посещавал президентската институция от 2020 година, когато още бе премиер на страната.

След срещата той заяви, че е постигнато споразумение с президента Радев да бъде забавена процедурата по връчване на първия мандат. Мотивите зад това са, че парламентът има нужда от време, за да приеме ключовите за страната закони.

Лидерът на ГЕРБ каза, че няма да бъде кандидат за премиер. Той заяви, че от партията са готови да предложат и експертна, и партийна кандидатура за министър-председател. Бе категоричен обаче, че най-стабилното правителство би било това между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, все пак допускайки още няколко възможни варианта.

Два часа след първата консултация, на "Дондуков" 2 пристигна втората политическа сила. Делегацията бе водена от Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков и Калина Константинова от ПП и Христо Иванов, Надежда Йорданова и Владислав Панев от ДБ.

И по време на срещата с президента, и след нея, ПП-ДБ бяха категорични, че няма да подкрепят правителство на ГЕРБ-СДС с първия мандат. Те обаче увериха, че ако получат втория мандат, ще направят всичко възможно, за да има редовен кабинет.

Асен Василев подчерта, че 49-ото НС има нужда от време. Според него за бюджет са нужни най-малко 4 седмици работа на НС и 5-6, ако той е предложен от служебната власт. От втората политическа сила смятат, че за да бъдат приети най-важните закони за страната, то парламентът трябва да работи най-малко три месеца.

В този дух държавният глава отправи упрек, че е дал на 48-ия парламент възможно най-много време, за да може то да работи и приема закони, но въпреки това то не е било оползотворено.

В петък на "Дондуков" 2 бяха поканени всички останали партии.

Първи се явиха от ПГ на "Възраждане". Костадин Костадинов обяви, че те няма да бъдат опозиция, а са готови да вземат властта. Пред държавния глава лидерът на третата по големина ПГ в 49-ото НС акцентира върху референдума за българския лев, но Радев подчерта, че неговата цел трудно би се реализирала. Костадинов каза още, че е важно страната да приеме бюджет за 2023 година и че трябва да бъде предоговорен ПВУ в сектор "Енергетика".

След "Възраждане" бе ред на ДПС. Делегацията на четвъртата политическа сила бе и най-малката по численост. Тя се съставляваше от Мусатафа Карадайъ и Йордан Цонев. За "Движението за права и свободи" основен приоритет е постигането на диалог между партиите. Те смятат, че само така би се постигнала политическа стабилност. От ДПС обещаха, че те ще гарантират дневният ред на хората да стане и дневен ред на политиците.

Предпоследни на "Дондуков" 2 се явиха от БСП. Корнелия Нинова заяви пред президента, че решението на служебния кабинет да не внася проектобюджет в края на 2022 година е било грешка. Тя подчерта, че в този момент най-важното нещо е да бъде изготвен такъв.

Най-малката парламентарно представена група – 'Има такъв народ", обеща да бъде контрольор на водещите политически сили. Те обаче смятат, че без редовна власт бюджет не трябва да се приема, защото според тях той ще стане жертва на предизборно говорене и популизъм. И от ИТН заявиха готовност да получат третия мандат.

Така разговорите на ниво президент – партии приключиха. Решението за това кога да бъде връчен първият мандат е в ръцете на Румен Радев. В зависимост от това кога бъде раздаден мандатът ще стане ясно точно колко време ще имат партиите за приемане на важните за страната закони. Както лидерът на ГЕРБ заяви в петък на пресконференция, обратното броене вече е започнало. И докато в 48-ия парламент партиите можеха да отлагат, то сега те не могат да си позволят да губят повече време.



Още по темата: общо новини по темата: 891
21.06.2023 »
10.06.2023 »
10.06.2023 »
08.06.2023 »
07.06.2023 »
07.06.2023 »
предишна страница [ 1/149 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: