Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Притеснителни новини за любимия на всички българи Несебър
Автор: Екип Burgas24.bg 09:14 / 06.12.2022Коментари (2)1936
©
Несебър е единственият град в България, който е в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Заради липсата обаче на приет План за опазване и управление на Старинен град Несебър има опасност градът да бъде изваден от този списък, алармираха от Министерството на културата.   

Планът за опазване и управление на Старинен град Несебър по Закона за културното наследство е задължение на държавата. През 2010- 2011 година Община Несебър е финансирала изработването на такъв план, който обаче до момента не е приет от Министерски съвет и вече не е актуален. Кметът на Несебър Николай Димитров обаче е категоричен, че няма опасност градът да бъде изваден от този списък, защото директно изключване не съществува. 

"Разговарях  със служебния министър на културата Велислав Минеков и знам, че вече се работи по този план. Има одобрен екип от Националния  институт за недвижимо културно наследство. Пише се доклад до Комитета за световно наследство поради какви причини се е забавил този План за опазване и управление на Старинен град Несебър. Ако този  план за управление не се внесе в определените срокове  и не се изпълнят предписанията, които Комитетът за Световно културно наследство  е дал,  тогава Несебър ще бъде включен в списъка на Световна културна ценност в риск. Това означава, че ще подлежи на специални мониторинги и проверки докато не се отстранят пропуските. Трябва де е ясно, че директно изключване не съществува. Ще ви дам пример с Дубровник. Дубровник също беше в този списък. След като те представиха План за управление и той беше одобрен, Дубровник излезе от този списък", заяви за DarikNews кметът на Несебър Николай Димитров.

На 44-та сесия на Комитета за световно наследство през 2021 г., която се е провела в Китай са дадени и други предписания към България, свързани с опазването на Старинен град Несебър. До края на годината ще бъде готова Стратегията за културното наследство, изготвя се и програма за подпомагане собствениците на възрожденски къщи. 

"Не става въпрос за ремонтиране на частни къщи, а финансова помощ, техническа за обезпечаване на стратегии за проекти, с които те да кандидатстват и да си направят проекти, които да бъдат в съответствие с изискванията на Комитата за световно наследство. По тази препоръка ние работим. През 2023 г. ще предложим в бюджета на Община Несебър да бъдат заложени средства за фонд за подпомагане на всички тези жители, които имат къщи- паметници на културата", казва Димитров. 

Община Несебър е изпълнила всички други предписания  на Комитета за световно наследство от предходния план за управление -  премахната е уличната търговия, адаптирани са рекламите в Стария град , поставени са каменни настилки,  реставрирани са  по-голяма част от църквите.

"В момента изпълняваме проект за реставрация на етнографския музей. Със собствени средства реставрирахме Вятърната мелница . Имаме проект за църквата "Христос Пантократор", която се намира в центъра на Стария град. Със съдействието на Фондация "Левентис", преди години, реставрирахме църквата "Св. Стефан". Със съдействието на американското посолство реставрирахме и укрепихме църквата "Свети Йоан Алитургетос"  Направихме изложба с подводна археология – "Пътешествие в живите традиции", изложба на нематериалното културно наследство. Наскоро е приключи и друг проект ARHICUP, който общината спечели, съвместно с музея на Молдова и Румъния. По този проект беше закупен 3D скенер, който може да сканира  и да представя паметниците на културата", добавя кметът на Несебър.  

През 2023 година Несебър ще отбележи 40 години в ЮНЕСКО. Съвместно с Министерството на културата вече се мисли за изложба в Париж, в Комитета за световно наследство, на подводната археология. Предвижда се също и научна конференция, обмяна на опит между градовете на ЮНЕСКО-Несебър, Дубровник, Сафранболу.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 07.12.2022 г.
0
 
 
Къщите на пристанището са в стил ЮНЕСКО незнам кои разреши тази грозотия
+1
 
 
ти чакай от Минеков работа-да разнася ковчези може,но друго не пипа.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: