Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Треньор по културизъм: Хората слагат визията на преден план и не мислят за дългосрочните последици
Автор: ИА Фокус 14:35 / 30.06.2023Коментари (1)8727
© Фокус
Хората слагат визията на преден план и не мислят толкова за дългосрочните последици върху здравето си. Те са готови на крайности и в храненето, и в приема на суплементи, лекарства, анаболни стероиди и други хормони, които бързо и кратко да им дадат визия, мускулатура, естетика, без да мислят какво се случва с психиката, физиката, емоцията. Това каза треньорът по културизъм и фитнес Иван Неделчев в предаването "Човекът на фокус“ на "Фокус“.

По думите му хората не подозират какъв потенциал притежават телата им. "Когато направим правилната тренировъчна програма, обезпечено с правилното здравословно хранене и целия ресурс от билки и добавки, които ни дава индустрията, човек може да бъде здрав, красив, работоспособен и щастлив много дълго време и да изглежда по-добре, отколкото си е мислел. За голямо съжаление обаче днес се налага тенденцията за бързия успех“, коментира инструкторът.

Все по-често младите хора, но и такива на средна и по-напреднала възраст масово използват хормон на растежа или тестостерон за постигане на бързи резултати. Използват се и лекарства за убиване на апетита и сваляне на килограми. "Това води до тежки проблеми в черния дроб, сърцето, опорно-двигателния апарат, кръвоносната система, кардио-респираторната система, щитовидна жлеза, панкреас. Играем си с инсулина, с хормоните и много често се стига до негативни последици, за съжаление понякога и фатални“, обясни треньорът по културизъм и фитнес.

Той посочи, че много хора не правят разлика между културизъм и фитнес. Културизмът е състезателен спорт. "Той има определени правила, тежки методики на хранене, трениране и възстановяване. Това е спорт за високи постижения и като всеки такъв спорт, той е свързан с крайности и с използване на екстремални методики“, обясни Иван Неделчев.

Фитнесът от своя страна не е спорт, не е методика, а комплексно състояние на благополучие чрез представяне в социален план. "Той дава възможност да постигаме по-лесни успехи, да изграждаме воля, да не се предаваме пред трудностите, да сме уверени, здрави, да сме реализирали холистично нашите личностни характеристики. Той е състояние на духа, на тялото, на емоцията, на социалното представяне, на благополучие, на успех, на здраве, на равноспособност и на жизнен статус. Фитнес състояние можем да постигнем чрез тренировки и занимания в природата, чрез плуване, чрез лека атлетика“, обясни специалистът.

С развитието на фитнес индустрията този социален феномен тръгва в различни направления, допълни Неделчев. "Като натурално явление, фитнесът добива все повече популярност. Създадоха се федерации, лиги, асоциации, където се доказва, че чрез правилно хранене, без свръхнатоварване, чрез употреба на хранителни добавки и билки човек може да изгради страхотна физика, може да бъде здрав, пълноценен. Фитнес методиките, направени правилно, с компетентен треньор, са подходящи за всички и могат да бъдат дозирани. За всеки има място и ползи там“, подчерта той.

Изключително важна е ролята на фитнес инструкторите, на които трениращите поверяват здравето си. "Нашият ангажимент не се изчерпва само с тази едночасова тренировка, а имаме ангажимент към вашето хранене, възстановяване, сън, здравословно състояние, проблемите, които имате в социалния свят, защото истинският фитнес треньор хваща за ръката своя потребител и го превежда през предизвикателствата“, обясни Неделчев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Защо? Хубаво е да се произвежда Добитък!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: