Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Вижте какви цени ви очакват по българското море това лято
Автор: Екип Burgas24.bg 08:44 / 07.06.2016Коментари (0)1379
© Burgas24.bg
"Българинът трябва да е най-важният турист на Златни пясъци, защото живее в родината си. Какво обаче му предлагаме? Първо, за него почти няма свободна зона по плажната ивица. 

По закон тя трябва да е 50 на сто. Концесионерите вече сложиха чадърите, но с допълнителни въжета надлъж и нашир на практика оставят едва 10 на сто от плажа за свободно ползване. Човек от Разград например трябва да легне в прибоя, ако не иска да плаща за чадър и шезлонг." 

Това заяви чуждестранен инвеститор на Златни пясъци, който не пожела да бъде цитиран, за да няма проблеми. Мнението му обаче се подкрепя изцяло от Съюза на частните хотелиери.

Какво е положението с човека от Разград, ако е с кола? На паркинга в началото на курорта ще му вземат по 10 лв. Ако реши да паркира някъде в комплекса, частният паяк веднага ще вдигне колата.

Освен че към човека от Разград ще се отнесат крайно обидно, той ще плати и 80 лв., допълва чуждестранният инвеститор.

Иначе за чадър и два шезлонга на Златните тази година ще бъде от 26 до 36 лв. според мястото на плажа. 

В "Албена", където собственикът е един, чадърът и шезлонгът са безплатни за гости на хотелите. 4 лв. е наемът за собствен чадър, който да поставиш на плажа. 7 лв. за чадър и 5 лв. за шезлонг плащат свободни посетители. С по лев-два по- надолу са цените в Кранево.

В Балчик концесионерът на централния плаж също запазва цените от 6 лв. за шезлонг и 3 лв. за чадър. И във Варна се очакват същите цени за сянката като миналата.

В северната част на Кабакум се плащаше по 6 лв. за чадър и шезлонг, докато в южната цените бяха рекордно ниски - по 2 лв. На бившата резиденция на ЦК на БКП "Слънчев ден" се плаща по 7 лв. 

На "Св. св. Константин и Елена" цените бяха съответно от по 20 и 10 лв. до 6 и 7 лв. Рекорд държеше комплексът на Илия Павлов "Св. Илия" с цени от 25 лв. за чадър и 15 лв. за шезлонг.

Рекорд държи плажът под с Топола. Там чадър и шезлонг на екзотично малко плажче е 100 лв. В тях обаче са включени и коктейли, казват от управата на комплекса.

Как е на юг?

По-високи цени на чадъри и шезлонги ще посрещнат туристите в Слънчев бряг. От 1 юни сянката в най-големия ни черноморски курорт скача от 8 на 10 лв., с 2 лв. се увеличава и цената на шезлонга.

Според концесионера на южния плаж в Слънчев бряг Кирил Спасов увеличението е, за да се поддържа нивото на услугата в краткия сезон от 2 месеца.

От него бе и предложението преди месец за различни цени на сянката за българи и чужденци, но бешу отрязан, тъй като тази практика от социализма бе отхвърлена като дискриминационна. 

Повечето стопани на плажове по Южното Черноморие казват, че ще задържат цените от 2015 г. С 3 лв. за чадър и 3 за шезлонг отвори вече Северният плаж в Бургас, който се очертава най-евтин по Южното Черноморие. 

На централния, който се стопанисва от общината, услугата е безплатна, но след 11 ч е трудно да се намери място на сянка. Хора хвърлят багаж, за да пазят чадъри.

Без промяна е и на южния плаж в Несебър - чадър и шезлонг по 8 лв. Толкова струва на "Елените" и на двете ивици в Свети Влас, с изключение на Запад, където е с лев по-евтино.

На плажовете в Равда, Обзор и на Северния в Поморие сянката вече е 6 лв., в Сарафово туристите плащат 5 лв. за чадър и 5 за шезлонг.

На централния плаж в Созопол и на "Харманите"чадър и шезлонг се предлагат за 12 лв. общо. По 5 лв. ще струват за ивиците в близките къмпинги "Градина", "Каваците - Юг" и "Смокините". 

На "Дюни" обаче чадърът вече става 7 лв., а шезлонгът - 9 лв. На южната ивица извън ваканционното селище цената пада на 4 лв. 

На такава цена сянка може да се намери само на северния плаж на Каваците и на Буната в Поморие.

По 5 лв. за чадър и толкова за шезлонг е на плажа Стамопуло до бившата резиденция "Перла". Същата цена се запазва и на Аркутино и в Приморско, Лозенец и Арапя, Нестинарка, централния в Царево, северния в Ахтопол и Бутамята та чак до Силистар - последният попадна в топ 10 на европейските плажове тази година. В Китен-юг цените скачат на 6 лв.

Частници у нас вече правят плахи опити да въвеждат опита на съседите ни, за да не отблъскват туристи. На малката ивица във Варвара предлагат безплатен чадър, ако си клиент на заведението.

Този вариант като в Гърция срещу едно фрапе обаче е неприложим за големите плажове.

"Държавата не иска да се откаже от концесионните такси. Още 2015 г. предложихме те да отпаднат и срещу консумация в заведение да напълним плажовете, но не получихме отговор", каза Елена Иванова, председателка на Съюза на собствениците в Слънчев бряг.

В някои курорти на юг от Созопол сянката се предлага в пакет за двама души. Хотели дават също безплатни чадъри, но са ги вкарали в цената за ол инклузив.

"Засега нямаме сигнали за проблеми на плажовете", твърди зам. областният управител Владимир Крумов.

Николина Ангелкова, министър на туризма: В Гърция е безплатно, но няма всички услуги

Чадърите и шезлонгите в Гърция са безплатни, но на плажовете там не се предлагат всички услуги, както е на българските. Това заяви министърката на туризма Николина Ангелкова пред "Фокус".

В Гърция няма водно спасяване, няма медицинско обслужване, почистването не е с такива изисквания, каквито има в България, и има изисквания за консумация.

Ангелкова подчерта, че с въвеждането на новата система за групиране на плажовете, която министерството планира да започне да прилага от догодина, цените на чадърите и шезлонгите ще паднат драстично. 

Тя даде за пример Хърватия, където също има групиране на плажовете, а също и Испания, където имало такса "плаж".

"Концепцията, която ние сме финализирали, предстои да обсъдим и с всички заинтересовани лица. Ще проведем обществено обсъждане относно разделянето на плажовете, съгласно техните специфики", допълни министър Ангелкова.

Тя увери, че през този сезон контролът върху чистотата на морската вода ще е постоянен, за да се гарантира безопасността на туристите.

"От 94 взети проби 67 показват отлично качество на водата, много по-добро от това в Гърция", заяви Ангелкова.



Източник: в. "24 часа"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: