Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Знаете ли кой е най-малкият град в България?
Автор: Цвети Христова 16:21 / 05.06.2023Коментари (1)2634
© Facebook
Загадката на Sofia24.bg е свързана с най-малкия град в България. Знаете ли кое е това градче? Най-малкият град в България е Мелник. Населението му днес наброява около 234 жители, според Уикипедия.

Мелник се намира в планински район в югозападните поли на Пирин планина, на 21 km от общинския център Сандански, на 81 km от областния център Благоевград, на 180 km от столицата София и на 140 km от Солун. Разположен е в живописна местност на 437 m н.в. Климатът е преходносредиземноморски с летен минимум и зимен максимум на валежите. Средната годишна валежна сума е около 670 mm.

През градчето протича Мелнишката река, ляв приток на Струма. На 7 km от него се намира Роженският манастир. За любителите на природата има пряка пътека, която минава през природния феномен Мелнишки пирамиди. Мелник е изходна точка за хижа "Пирин“ и хижа "Малина“.

Градчето е обградено в долина от великолепни и внушителни земни пирамиди. То е обявено за културно- исторически резерват и за град-музей.

Oткритите архитектурни детайли, монети и др. говорят, че тук е имало селище още през тракийската епоха. Районът е обитаван от тракийското племе Mелди, дало на света големия вожд на римските роби Спартак. През V- VI век по поречието на река Струма се заселват славяни и те дават името Мелник на селището. През средата на IX век, по времето на хан Пресиян, градът се присъединява към българската държава и придобива важно стратегическо значение. Добрата му естествена защита и разположение спомагат за бързото му издигане като един от граничните постове на българската държава при границата й с Византия. Затова Мелник е ограден със силна отбранителна крепост.

Голям подем Мелник преживява, когато деспот Алексий Слав, потомък на българската царска династия, превръща града в столица на самостоятелно феодално княжество. Построяват се редица църкви и манастири, закипява търговията, производството на памук и тютюн. Великолепното мелнишко вино, получавано от специален сорт лозя, донесени чак от Сирия, прочува града из целия свят. След падането под османско владичество селището постепенно запада. По времето на Българското Възраждане Мелник става важно икономическо и духовно средище с над 25 000 жители, около 1 300 къщи и повече от 70 църкви. Градът е освободен от османска власт през Балканската война на 17 октомври 1912 година от четата на Яне Сандански.

Старинните мелнишки домове впечатляват с богатата си архитектура и с уникалните си изби. Най- известна сред всички е Кордопуловата къща, която има венециански таван, изографисан от ръката на дебърски майстор, и изба с огромни винени каци. Пашовата къща (1815 г.) със своите резбовани тавани днес също е превърната в музей, а Болярската къща с кулата е най-старата запазена къща в България.

Днес този китен град е едно от най- привлекателните места за туристи от страната и чужбина. Любопитен факт е, че на името на град Мелник е именуван Мелнишкият хребет и връх Мелник на остров Ливингстън, от ахипелага Южни Шетландски острови, Антарктида.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Всичко хубаво, но няма как по времето на деспот Алексий Слав (1207-1230) да има търговия и производството на памук и тютюн. Тютюнът е донесен в Европа след откриването на Америка от Колумб (1492)
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Близки издирват Димитър Малинов
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: