Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Черната 2020: Загубихме велики българи – проф. Чирков и Кристо, дрогиран джигит пък затри Милен Цветков
Автор: Екип Burgas24.bg 23:02 / 12.01.2021Коментари (0)1213
©
Не ни стига Ковид-19, който погуби над 7604 българи, сред които лекари и учители, но и без него смъртта погуби редица съвременни будители, творци и ненадминати професионалисти в своите сфери през 2020 г. В черната статистика на годината, в която човечеството се изправи пред невиждано изпитание, попаднаха именити българи, прославяли страната ни по цял свят, изтъкнати виртуози в медицината и изкуството, пред чиито таланти и умения се прекланяха милиони...

Годината тръгна каръшки още от 1 януари. В първите часове на 2020 г. при битов инцидент в къщата в Ковачевица внезапно почина дългогодишният председател на Съвета на директорите на Нова телевизия Силва Зурлева. Поклонението пред тленните ѝ останки бе на Йордановден, 6 януари, в храма "Света София“ – мястото, което тя често посещавала за разговори със свещеник. Аутопсията категорично заключи, че причината за смъртта ѝ е падане по старинните и стръмни стълби на къщата, а не инфаркт, който да е предизвикал инцидента.

До март един след друг си отидоха художниците Теофан Сокеров и Андрей Даниел, голямата поп певица и музикален педагог Ирина Чмихова, джазменът проф. Симеон Щерев.

Поредното голямо име от театралната сцена смъртта отведе със себе си на 9 април, когато на 82 години почина Вълчо Камарашев. Легендарният актьор бе любимец на няколко поколения българи, за 60-годишната си кариера той изигра над 100 роли в киното и театъра, а последните му изяви бяха в сериалите "Откраднат живот“ и "Столичани в повече“.

Катраненочерен бе Великден. 19 април 2020 г. бе последният ден живот за обичания журналист Милен Цветков.

Телевизионният водещ бе убит при автомобилна катастрофа на булевард "Черни връх“ пред мол "Парадайз“, причинена от наблъскания с коктейл от накротици Кристиян Николов. Минути след адския удар Милен Цветков почина, непосредствено преди да бъде приет в "Пирогов“. Синът на шефката на "Винпром Карнобат“ Десислава Николова остави две деца сираци – 8-годишното момче на Милен Боян и дъщеря му Калина.

Няма и месец след убийството на Цветков, на 80-годишна възраст в Лондон почина обичаната от поколения българи родопска народна певица Христина Лютова. До сетния си дъх тя повтаряше, че не трябва да минава и ден, без да сме чули народна песен. За нея излизането на сцената бе като влизане в храм. Затова заставаше с благоговение пред хората, дошли да я слушат.

До края на май още един известен художник се пренесе в по-добрия свят – Михаил Камберов. А в последния ден на месеца почина световноизвестният артист Христо Явашев-Кристо. Творецът издъхна на 84 години в дома си в Ню Йорк, докато се подготвяше за проекта си "Опакованата Триумфална арка“ в Париж.

В средата на юли от този свят "отлетя“ голямата поетеса Миряна Башева. Тя почина в съня си на 73-годишна възраст. Башева бе позната на всеки българин от многобройните ѝ стихосбирки, от песните, написани по нейни стихотворения от няколко поколения композитори.

Три дни по-късно голямо име от спорта загуби битката с Ковид-19. Шампионът по борба и син на легендарния треньор Симеон Щерев – Николай Щерев, издъхна във Военномедицинска академия, където бе приет месец по-рано в тежко състояние. Няколко седмици той бе на апаратно дишане и си отиде едва на 33 години.

На 22 септември от усложнения след прекаран инсулт плеймейтките загубиха своя благодетел Христо Сираков. Бизнесменът и бохем, който държеше правата за организиране на конкурсите "Мис Плеймейт“, почина в болница, където лекарите направиха всичко възможно за живота му, но смъртта надхитри всички.

На 11 ноември се сбогувахме и с бившия президент на Българския футболен съюз и ПФК "Ботев“ (Пловдив) Христо Данов. Дълги години той бе сред най-големите радетели на пловдивския спорт. Ръководеше Футболния съюз по време на най-големия успех на националния отбор – четвъртото място на Световното първенство в САЩ през 1994 г.

15 ноември пък бе фатален за журналиста и дългогодишен генерален директор на БТА Максим Минчев. Той почина на 67 години след кратко боледуване от коронавирус. В последните дни на месеца изпратихме световноизвестния оперен певец Камен Чанев. Той беше диагностициран с Ковид-19 и приет за лечение в болницата в Стара Загора.

Светилото в кардиохирургията проф. Александър Чирков вече ръководи небесния отбор от медици, след като почина внезапно на 82-годишна възраст. Един от най-добрите кардиолози в България почина във Варна на 24 ноември. Той се почувствал зле в хотел в морската ни столица и въпреки усилията на лекарите издъхна малко след това.

Черен се оказа и последният месец на тази тежка година. На 17 декември зам.-председателят на партия НФСБ и съпредседател на парламентарната група на "Обединени патриоти“ Валентин Касабов почина в реанимацията на УМБАЛ "Св. Екатерина“. В последните му дни лекарите направиха отчаян опит да го изведат от критичното състояние, в което бе след тежко боледуване от Ковид-19, продължило повече от месец.

Рак на белия дроб пък уби първата звезда в "Х Фактор“ Елеонора Дончева. 52-годишната певица издъхна в болница в Лос Анджелис, далеч от семейството и близките си хора.

В навечерието на Бъдни вечер почина вокалистът на група P.I.F. Димо Стоянов, който загуби живота си след продължителна борба с коронавируса. Ден преди Коледа китайската чума погуби и ексцентричния художник авангардист, езотерик и лечител Иван Георгиев, по-известен с артистичния си псевдоним Папа Жан.

Навръх Коледа тъжна новина потопи в траур ЦСКА и българския футбол. На 92 години от този свят си отиде Александър Манов – спортен журналист и дългогодишен уредник на музея на "червените“. А часове след Коледа рак погуби една от водещите на предаването "Огледала“ Гергана Конова.

На 27 декември Съюзът на артистите в България съобщи за кончината на известния режисьор и педагог проф. Снежина Танковска, която почина на 70-годишна възраст. Два дни по-късно си отиде и изтъкнатият литературен историк, критик и изследовател, университетски преподавател, писател и преводач проф. д-р Симеон Хаджикосев, пише още "Ретро".



Още по темата: общо новини по темата: 2862
15.05.2023 »
17.05.2022 »
01.04.2022 »
31.03.2022 »
31.03.2022 »
30.03.2022 »
предишна страница [ 1/477 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: