Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Изслушват Калин Стоянов: Столична община не съгласува провеждането на протеста с нас
Автор: Алена Соколчева 15:38 / 22.11.2023Коментари (0)869
© Фокус
Разграничаваме се категорично от насилието, както по отношение на полицаите, така и по отношение на протесиращите. Благодарение на навременната намеса на СДВР и "Жандармерия" ние не допуснахме да има човешки жертви и по-тежки последствия за София. Това заяви вътрешният министър Калин Стоянов по време на изслушването му в извънредната вътрешна комисия, предаде репортер на "Фокус".

"В продължение ние наблюдавахме в различните групи как футболни фенове възнамеряват да се съберат на мирен протест. Ние започнахме комуникация с кмета на София, при което в деня преди протеста ние изпратихме поредно писмо до кмета, в което за пореден път уведомихме, че предстои нерегламентиран протест", добави той.

"В практиката назад в годините е винаги преди протест да има съгласуване със СДВР, което този път нямаше", допълни Стоянов.

По думите на директора на СДВР главен комисар Любомир Николов още месец преди футболната среща са получили сигнали, че се подготвя протест.

“Ние веднага се свързахме с ръководството на БФС и СО. Проведохме редица срещи с двете страни. Когато стана ясно, че футболната среща ще се играе в София пред празни трибуни, протестът бе организиран в центъра на София, като основното място беше улица "Гурко". За там беше подадено и заявление от организатора на протеста", обяви той.

"Получихме информация, че протестиращите ще направят опит да нахлуят на стадиона и да прекратят мача. Всичко това ни накара да изкараме над 1500 полицаи на улицата. Към 17 часа се бяха събрали около 1500 души. По същото време шествие от стадион "Българска армия" блокира "Орлов мост". Мога да кажа, че над 90% от протестиращите фенове не носеха опознавателни знаци към кой футболен отбор принадлежат. Носеха само плакати срещу ръководството на БФС и трибагреници. На "Орлов мост" феновете заявиха, че искат да се присъединят към главния протест на улица "Гурко". Когато това се случи, започнаха провокациите. Първо започнаха да се мятат бомбички и сигнални ракети. Ние призовавахме за спокойствие и мирен протест. На първа линия бяхме разположили служители на МВР с жилетки "антиконфликт" и никакво оборудване. Когато провокациите се засилиха, и то основно от задните редици, на първа линия раположихме служители с полицейско оборудване. Агресията растеше, запалиха се кофи, нарушаваше се грубо обществения ред. Тогава изпратихме водното оръдие и отново призовавахме за мирен протест. Естествено, че тези призиви не се чуха. Протестиращите започнаха да мятат плочки, камъни и клони на дървета, които удариха протестиращите от първите редици и ги нараниха. Ние веднага изведохме ранените протестиращи и тогава някои фотографи ги заснеха, но категорично заявявам, че тогава не е имало полицейско насилие - ние помогнахме на хората. Агресията продължаваше да расте и протестиращите започнаха да чупят коли, да мятат стъклени бутилки и да палят кофи за боклук. Това ни принуди да пуснем водното оръдие, в началото на ниски барове налягане и без да го насочваме към протестиращите. Вандалските прояви продължиха. Запален бе полицесйки бус и това ни принуди да изтласкаме протестиращите към Спортната палата, за да избегнем увреждането на обществена и частна собственост. Тогава разбрахме, че лицето, което е запалило полицесйкяи бус е влязло в заведението в Министерството на спорта. Това е причината наши служители да влязат в бара и да го изведат. Срещу него вече е образувано досъдебно производство. Равносметката от проведената операция е - задържани са 38 лица, 33 полицаи са ранени, има и 19 ранени граждани. Вчера обявиха, че са установени служители на МВР, които най-вероятно са превишили правата си. Към момента разполагаме с категорични данни за три такива лица и те са отстранени от длъжност. Имаме още такива данни за трима или четирима служители, но проверката все още продължава. ако се установи тяхната виновност, те ще понесат незабавно своята отговорност", разкри гл. комисар Николов.




Още по темата: общо новини по темата: 71
22.02.2024 »
11.01.2024 »
12.12.2023 »
06.12.2023 »
28.11.2023 »
28.11.2023 »
предишна страница [ 1/12 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: