3700 лв. таван за заплатата на чиновник

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (4)
11:25 / 21.06.2012
2040
Шефовете на дирекции в министерствата и държавните комисии ще могат да получават заплати до 3700 лв. Този таван обаче ще могат да стигнат само директорите с най-голям професионален опит и квалификация. Най-малкото възможно възнаграждение за шефовете пък е 670 лв. Това стана ясно вчера, след като кабинетът прие класификатора на длъжностите в държавната администрация. От окончателния му вариант става ясно, че максималните прагове за почти всички чиновници са по-високи от първоначално предложените.

Средното увеличение на таваните на заплатите е от около 500 лв. С колко точно ще бъдат увеличени възнагражденията обаче ще стане ясно от 1 август. Например първоначално за директорите на дирекции в министерствата се предвиждаше най-голямата възможна заплата да е 2900 лв., но беше одобрен таван от 3700 лв.

Данъчните инспектори с най-голяма квалификация и стаж ще могат да получават максимум 3050 лв., вместо обсъжданите 2200 лв. Най-ниското възнаграждение за служителите в НАП пък е 440 лв.

Най-високата заплата, която се предвижда в класификатора, е за главния секретар на Министерския съвет. Тя става 4000 лв. при първоначално предвидени 3500 лв. От 1 юли влиза в сила Законът за държавния служител, припомни финансовият министър Симеон Дянков в Министерския съвет. Държавните ведомства ще имат гратисен период от един месец, за да изпълнят новите изисквания.

С влизането в сила на новия закон чиновниците ще получават само брутна заплата, а всички допълнителни възнаграждения отпадат. Все пак на всяко тримесечие служителите отличници ще имат право на допълнително материално стимулиране, което е до 80% от заплатата. То обаче не може да бъде повече от 30% от фонд "Работна заплата" за ведомството, обясни Дянков.

Министерствата и агенциите ще трябва да изготвят нови разчети за това колко пари допълнително са им необходими за заплати съгласно променените изисквания. Всички преразпределения ще са в рамките на бюджета. Средства ще се пренасочват от ведомства с по-големи възнаграждения към тези с по-ниски.


Източник: в. "Монитор"

Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
Борисов: Алексей Петров беше бащата на сглобката
Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите между него, Ас...
Делян Добрев: Не знам какво значи "фишек на ДАНС" - хората твърдя...
Ексклузивно: Парламентът вкарва извънредна точка в програмата си ...
Главчев: България остава последователна в подкрепата си за Украйн...
В този наш затвор няма да има решетки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).