Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
90% от колбасите у нас от вносно месо
Автор: Екип Burgas24.bg 15:07 / 14.12.2013Коментари (6)2090
© Burgas24.bg
90 на сто от колбасите, които се произвеждат у нас, са от вносно месо, освен това в страната ни няма нито един производител на биологично свинско. Това съобщи вчера Кирил Вътев, член на управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите в България, по време на дискусия след подписване на пакта "Коледа безопасна" между Българския медиен съюз, Министерството на земеделието и храните и различни организации на производители. Около 80% от продукцията ни от плодове и зеленчуци също идва от чужбина.

"Искаме да засилим възможностите на българското земеделие, защото само така ще се върнат на нашата трапеза хубавите български плодове и зеленчуци", каза земеделският министър Димитър Греков, който подписа пакта от името на аграрното ведомство. 

За реализирането на тази идея вече са проведени срещи с представителите на търговските вериги. Греков заяви още, че ще бъде изработен стандарт за българските консерви през следващата година. От думите му стана ясно, че ще има стандарт за имамбаялдъ. В момента се обмислят варианти за поставяне на специални етикети върху прясно произведената продукция в магазините. Доставянето на зеленчуци и плодове от 150 км е една от възможностите се подкрепят родните производители, без това да нарушава строгите европейски правила за свободно движение на стоки. Подобна практика вече съществува успешно от години във Франция. 

Само скъсеният път между производителите и търговците може да осигури на гражданите храни в перфектно състояние, каза още министър Греков вчера. Той обяви, че проверките за нерегламентиран внос на земеделска продукция по границите и във вътрешността на страната ще продължат, а мобилните групи ще бъдат активни, докато започне работа през януари специализираното звено за контрол към Националната агенция по приходите.

В последно време има съживяване в производството на свинско и пилешко месо, както и на зеленчуците, отчете още министърът. Той обяви, че през следващия програмен период е заложен голям финансов пакет за рекламиране, етикетиране и идентифициране на земеделските стоки.

Да се засили българското производство на суровини призова и Кирил Вътев. Дългогодишният председател на асоциацията на месопреработвателите призова в хипермаркетите родната продукция да бъде до 70 на сто от всички стоки и напомни, че българските производители произвеждат не само продукти, но преди всичко доход, добавена стойност и потребители. От голяма търговска верига обаче опонираха, че в момента над 50% от разплащанията са в левове с български доставчици и са готови да приемат всеки производител, който отговаря на изискванията им за качество.


Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 15.12.2013 г.
0
 
 
E, поне са от месо. Честно, предпочитам соята, по - безопасна е, има повече протеин и няма опасност да е конско или друго месо.
Aнонимен
на 15.12.2013 г.
0
 
 
тваааа ние много добре го знаеме!
Aнонимен
на 14.12.2013 г.
0
 
 
Може да внасят но точно колбасите които ни предлагат са от 30пр месо 40пр - соя и 30пр тоалетна хартия
+1
 
 
Че то и самото месо по щандовете, на което пише охладено, което навява на мисълта за прясно е от Аржентина, Испания и прочие. Замръзнало през последните години.
Празник на пенсионера в Ж.Р.Тракия.Лично кметът Костадин Димитров ни поздрави.
на 14.12.2013 г.
+1
 
 
За това ли луканката не е луканка,а?
+1
 
 
Това всичко се контролира , не от здравни органи , а от ветеринари. Те работят по почина на техния "вдъхновител"- Миро мършата ,които вкара 25 год отровно ирландско месо . Хвала на европейския съюз
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Тежко ПТП с жертви на бул. "Руски" в Пловдив
Парламентарни избори 2024
Изграждат нов реактор в АЕЦ "Козлодуй"
Стрелба по Роберт Фицо
Либерализъм и консерватизъм в Европа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: