Асен Александров: Или сме лицемерни, или сме превъзбудени, но в третото десетилетие на XXI век трябва да вземем важно решение

Автор: Йоланда Пелова
Коментари (0)
20:54 / 01.11.2023
495
Българското общество има нужда от пробуждане, в което да определим ценностите и приоритетите си. В образователната система се обсъждат едни стандарти за качеството на образованието, защото ако не знаеш каква е целта, по който и път да вървиш, няма да стигнеш до нея. Много добре трябва да решим в третото десетилетия на XXI век какво точно е качеството на образованието, какво искаме да знаят и да умеят нашите деца, за да го постигнем съответно. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Асен Александров, директор на 51 СУ "Елисавета Багряна" в София и председател на Сдружението на директорите в средното образование.

Според него се наблюдава инверсия на ценностите на българите не само в областта на образованието: "Изглежда, че засиленото навлизане на дигитализацията като свой минус води до намаляване на традиционните ценности и добродетели. Аз си представям, че в едно българско училище на бъдещето все повече време ще се отделя точно на възпитанието на ценности, на качества на характера, на нещата, които ще ти трябват, за да бъдеш успешен гражданин, отколкото на някакво информационно знание, което да ти влезе в главата и да го помниш определено време", обърна внимание Александров.

Според него подценяваме и не обръщаме внимание на ценностите: "Или сме много лицемерни, или сме много превъзбудени, понякога ми идва твърде много превзетия патриотизъм по някои празници. Разни хора с татуировки, със знамена, с биене в гърдите, малко първобитно показват какви големи патриоти са и в същото време в един ежедневен делничен ден виждаш, че елементарни ценности като уважение и обща култура липсват на много от хората в България", допълни Александров.

Той подчерта, че именно хората в образованието са призвани да създадат базиса: "Основата на тези добродетели и ценности, на тези основни носители на българщината".

Виж коментарите (0)

Още по темата (49):
01.11.2023 Георги Бърдаров: Голяма част от съвременните будители не желаят да афишират и да придобиват публичност
01.11.2023 Иван Гранитски: Трябва ни едно разтърсване - като земетресение от девета степен по скалата на Рихтер
01.11.2023 На празничния 1-ви ноември: Бъдещи будители за учителската професия 
01.11.2023 Йотова откри паметник на Васил Левски в Тараклия
01.11.2023 Ива Дойчинова: Имаме нужда от съвременни будители, за да можем да вярваме повече
01.11.2023 Отбелязваме Деня на народните будители, съхранили през вековете духовните ценности на нацията
Още новини от Национални новини:
Борисов: Петков казваше "Тагарев е нашето знаме", сега го няма в ...
Педиатър успокои: Ваксината за коклюш е напълно безопасна за брем...
Страната ни с рекордно нисък износ на ток за първите месеци: Спад...
Доклад на ЕК буквално ни уби с констатация за разликата бедни-бог...
Бричката: Кола, произведена през 2015 г., е възможно да замърсява...
Азерите могат да ни доставят допълнително природен газ, имат инте...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).