Атанас Пеканов: Очаква се цената на енергията да остане толкова висока до пролетта

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:17 / 31.01.2022
478
Бюджетът с така заложения дефицит за България е приемлив. България трябва да инвестира много повече в човешкия потенциал и този бюджет е първата стъпка в тази посока. Това заяви в студиото на Нова телевизия Атанас Пеканов, икономист и бивш заместник министър-председател по управление на европейските средства в служебното правителство на Стефан Янев.

“С така заложения бюджет - 3% аз не виждам проблем", каза Пеканов. Той обясни, че при този бюджет няма пречка за България да влезе в Еврозона, защото фискалните правила не важат към този момент.

“В момента текат разговори какво да се случи с фискалните правила от догодина. Ако изискването за държавите да нямат дефицит повече от 3% се върне може да бъде проблем за България", обясни икономистът.

Пеканов коментира и нивата на инфлацията у нас. Той обясни, че “основният фактор тук са енергийните цени, които могат да пострадат ако се затегне още повече геополитическата ситуация".

По думите на икономиста се очаква енергийните цени да останат така високи до пролетта, след което да започне спад, а с тях и инфлацията да върви надолу.

А на въпроса подготвя ли се нова лява партия с негово участие Пеканов заяви: “Няма да правя политическа партия. Аз съм се върнал в нещата, в които съм експерт - макроикономика, парична политика, фискална политика, това е полето, в което аз се чувствам добре", категоричен бе той.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
"Лукойл" внесе над 1 млн. барела петрол от Норвегия в рафинерията...
Здравният министър с актуална информация за коклюша в България, е...
КНСБ: Някои стоки в България са нелогично скъпи
Главчев с важна среща
Еколог: Мокрите кърпички са най-честият отпадък, който намираме з...
Започва инвентаризация в "Лукойл"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).