Атанас Пеканов: Планът за възстановяване никога не е бил връщан, ЕК го анализира

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
10:01 / 08.02.2022
743
"Планът за възстановяване никога не е бил връщан. Европейската комисия продължава да го анализира. Забележките, които от Брюксел правят по този план, не са нещо неочаквано, а са част от нормалния процес", коментира в "Денят започва" бившият служебен министър по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Той допълни, че забавянето на Плана за възстановяване може да е проблем от гледна точка на изпълнението му.

"Не е най-големият въпрос кога ще подпишем с ЕК, важното е да имаме оптимизиран, ефективен план и да сме защитили нашия национален интерес. Но действително проектите се бавят и това ще постави под риск изпълнението. Изпълнението на всички тези проекти трябва да се случи до 2026 година. Това е много малко време, затова и голяма част от проектите, които вече са утвърдени, които вече са одобрени от ЕК, трябва да започнат да се реализират. И министър Василев в едно интервю беше казал, според мен добра идея, да започнат да се финансират от националния бюджет, след което тези средства ще бъдат възстановени", каза още Атанас Пеканов.

По думите му новият кабинет води преговорите по добър начин.

"Официално внесеният план е планът, който служебният кабинет внесе на 15 октомври в Европейската комисия, както очаквахме получихме бележки. Остават спорни точки по които България има една позиция, а ЕК друга. 22 страни вече имат одобрени планове, 4 неодобрени, сред които е и България", добави Атанас Пеканов.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Анна-Мария е новата Царица на розата 
Специалисти настояват за промени в шофьорските курсове
Обмислят нови обезщетения при пенсиониране
България е в челото по ръст на туристи в Европа
Техническа грешка на матурата по БЕЛ
"Хайде", "боя", "ерген" са с чужд произход


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).