Бившият министър на отбраната: Има проблем с бойната ни авиация и действително проблемът е сериозен

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
10:07 / 11.08.2022
473
България има опит с големи сделки, включително и с проекта за нови изтребители, и в този смисъл можем да бъдем много по-гъвкави. Не е нужно за смяната на една гайка в първите осем изтребители F-16 да се минава през парламента. Tова заяви бившият министър на отбраната Драгомир Заков в предаването "Денят започва" по БНТ. 

Той добави, че има проблем с бойната ни авиация и действително проблемът е сериозен.

"Сегашният кабинет има различни предпоставки да работи по различните опции, включително и опцията с Полша за ремонт на МиГ-овете. Формално компенсация никъде няма да пише в договора за доставката на първите 8 Ф-16. Преди да стигнем за голямата вноска за вторите 8 Ф-16 може да поискаме отлагане, което се явява вид компенсация", поясни Драгомир Заков.

Според Заков не можем да си позволим авиацията ни да остане на земята за дълго време. Той смята, че служебното правителство трябва да вземе решение дали ще вземе изтребители на лизинг или не.

"Ако покажем ясно, че работим за финализиране на проекта, американската страна ще прояви гъвкавост. Може би не точно министърът на отбраната, а правителството да има оперативна възможност да реагира по такъв тип договори", добави бившият министър на отбраната. 

Заков зави още, че като военен министър не е работил по една единствена опция за осигуряване на бронирана бойна машина за пехотата. Той вижда приемственост от служебния военен министър Димитър Стоянов, като няма никакви притеснения за сектора.

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...
Архитектурният шедьовър на България, в който може да видите лика ...
Борисов категоричен: Преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ може да има, но...
Има ли причина да се притесняваме за цените на горивата по празни...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).