България и Египет ще си сътрудничат в областта на природния газ

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
22:00 / 10.02.2024
552
Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел бе на официално посещение в Арабска Република Египет по покана на министъра на външните работи Самех Шукри, съобщават от Външно министерство.

Това е първото посещение на български външен министър в Египет от повече от 12 години насам.

В рамките на визитата се проведе първото заседание на Съвместната комисия за сътрудничество България-Египет, чието създаване бе анонсирано през 2018г. Комисията се председателства от министрите на външните ра-боти на двете държави.

"Арабска Република Египет е ключов партньор на Република България в района на Близкия изток и Северна Африка. България високо цени отношенията с Египет – държава, с която поддържаме най-дългогодишни отношения на партньорство в района на Близкия изток и Африка. Имаме активен диалог, в центъра на който са взаимно уважение и общи интереси", заяви ви-цепремиерът.

В българската делегация, водена от заместник министър-председателя, се включиха министърът на отбраната Тодор Тагарев, министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, министърът на икономиката и ин-дустрията Богдан Богданов, министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева и министърът на енергетиката Румен Радев.

Във фокуса на дискусията бяха възможностите за сътрудничеството в сфери като икономиката, новите технологии, енергетиката, зеления водород, търговията, земеделието и иновациите. Бяха обсъдени също разширяването на търговските отношения, инвестициите, контактите между хората, подкрепата за талантите и ролята на образованието.

Важен резултат от днешната визита бе подписването на три важни документа: споразумение за взаимно освобождаване от изискванията за притежаване на визи за краткосрочно пребиваване за притежателите на дипломатически и служебни паспорти, за сътрудничество в областта на отбраната и за сътрудничество в областта на природния газ.

"Нека това бъде основа, върху която да надграждаме партньорството между България и Египет, да отговаряме на общите предизвикателства и да допринасяме за по-сигурно бъдеще в полза на гражданите“, заключи Мария Габриел и изрази надежда за бъдещо посещение на президента Абдел Фатах ал-Сиси в България.

Виж коментарите (0)

Още по темата (1290):
29.04.2024 НСО с позиция срещу Денков: Охраната не му била отнемана, имал осигурен транспорт
09.04.2024 Делян Добрев направи тежка равносметка на кабинета "Денков": Искат още. Не просто искат - тръшкат се за още!
08.04.2024 Николай Денков пред посланици: Корупцията в България е свързана с Русия
05.04.2024 Петков: Борисов и Пеевски изнагляха - да сложиш Калин Стоянов за министър означава да се взриви демократичната общност
05.04.2024 Извънредно: Живко Коцев оттегля оставката си!
05.04.2024 Последен парламентарен контрол за министрите от кабинета "Денков"
Още новини от Национални новини:
Тежка катастрофа спря движението за "Маказа"
Томина неделя е! Ето какво не трябва да правите днес
Очаква ни дъждовна и облачна неделя, възможни са градушки
Президентът от Брацигово: От нас зависи да пренесем във времето в...
Какви мерки ще се вземат срещу преписвачите на Матури 2024?
Отличиха петима училищни директори с наградата "Св. Иван Рилски"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).